Mειώθηκαν τα δάνεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

greek 09/1/2012
Περαιτέρω επιβράδυνση εμφάνισε ο ρυθμός χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών από το πιστωτικό σύστημα της χώρας το Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος το χρέος του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας υποχώρησε στο τέλος Νοεμβρίου στα 249,9 δισ. ευρώ από 257,8 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους.
 
Έτσι σε δωδεκάμηνη βάση (Νοέμβριος 2010 - Νοέμβριος 2011) η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών εμφάνισε μείωση κατά 2,4% έναντι μείωσης 2,2% που παρουσίασε τον Οκτώβριο. Ειδικότερα το Νοέμβριο οι αποπληρωμές υφιστάμενων δανείων ξεπέρασαν κατά 1,2 δισ. ευρώ τις αντίστοιχες νέες εκταμιεύσεις καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενη αρνητική επίδοση.
   
Ειδικότερα στις επιχειρήσεις η καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 614 εκατ. ευρώ (Νοέμβριος 2010: αρνητική καθαρή ροή 544 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης διαμορφώθηκε σε -0,5% από -0,4% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2010: 1,1%).
 
Αναλυτικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -1,0% από -0,9% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπου περιλαμβάνονται και μεγάλου ύψους ενδο-ομιλικές συναλλαγές, ανήλθε σε 10,0% από 7,6% τον προηγούμενο μήνα.
 
Σημαντική αύξηση κατά 17,8% εμφάνισε η χρηματοδότηση προς τον κλάδο του Ηλεκτρισμού και Ύδρευσης. Αντίθετα την μεγαλύτερη μείωση κατά 6,9% κατέγραψε το Νοέμβριο η χρηματοδότηση της ναυτιλίας και ακολούθησε ο κλάδος του εμπορίου όπου η μείωση έφθασε για τον ίδιο μήνα το 6%.
 
Το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια υποχώρησε το Νοέμβριο στα 113,3 δισ. ευρώ από 118,1 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους. Έτσι σε δωδεκάμηνη βάση η χρηματοδότηση των νοικοκυριών εμφάνισε μείωση κατά 3,8% το Νοέμβριο έναντι μείωσης 3,6% τον Οκτώβριο.
 
Την μεγαλύτερη μείωση - κατά 6,7% -εμφανίζουν σε δωδεκάμηνη βάση οι χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων με αποτέλεσμα το υπόλοιπο τους να υποχωρήσει στα 33,1 δισ. ευρώ από 35 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους.
 
Στα στεγαστικά δάνεια καταγράφεται μείωση 2,7% από 2,4% τον Οκτώβριο με συνολικό τους υπόλοιπο να περιορίζεται στα 78,5 δισ. ευρω από 80,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2010.
 




Tags:  

Συμφωνία βλέπουν οι Αμερικανοί
Συμφωνία βλέπουν οι Αμερικανοί
Πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για «επικείμενη συμφωνία» όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Tι απαντά ο Τ. Γιαννίτσης για τη χρηματοδότηση των κομμάτων
Tι απαντά ο Τ. Γιαννίτσης για τη χρηματοδότηση των κομμάτων
 «Τα ακριβή στοιχεία κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών στις 19 Δεκεμβρίου, στη Βουλή των Ελλήνων, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων για το 2011, όπως αυτά είχαν προϋπολογιστεί βάσει των κρατικών εσόδων, κατ' εφαρμογή της νομοθεσίας»
Στα "όπλα" η ΓΣΕΕ
Στα "όπλα" η ΓΣΕΕ
Κινητοποιήσεις για τον 13ο και 14ο μισθό, προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.
Τελευταία Σχόλια