Συμφωνία βλέπουν οι Αμερικανοί

greek 11/1/2012
 
Ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, βρίσκεται καθ' οδόν προς την Αθήνα, πληροφορίες και εκτιμήσεις αμερικανικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για «επικείμενη συμφωνία» όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Οι συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιδιώτες επενδυτές εισέρχονται σε «καθοριστικό και κρίσιμο στάδιο», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
   
Συγκεκριμένα, σε σχετικό ρεπορτάζ του CNBC τονίζεται ότι τα νέα ομόλογα θα είναι «τριακονταετούς ωρίμανσης», μολονότι δεν έχει ακόμη αποφασισθεί το ύψος του επιτοκίου που παραμένει και το πλέον «διαφιλονικούμενο ζήτημα». Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η μείωση του χρέους σε σχέση με την καθαρή τωρινή αξία των ομολόγων, μια σημαντική παράμετρος για τις τράπεζες και τους ομολογιούχους, θα υπερβεί το 50%.

   
Όπως σημειώνεται, τα νέα ομόλογα αναμένεται ότι θα διέπονται από το βρετανικό και όχι το ελληνικό δίκαιο, αφού οι ομολογιούχοι προτιμούν το βρετανικό δίκαιο, καθώς δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να αλλάξει τους όρους για το χρέος αναδρομικά (το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αλλάξει τους βρετανικούς νόμους), πάντα σύμφωνα με την αναφορά του αμερικανικού καναλιού.

   
Τέλος, αναφέρεται ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των CDS ή άλλων μορφών διασφάλισης σε περίπτωση που υποχρεωθούν ιδιώτες ομολογιούχοι να συμμετάσχουν στο PSI. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα υποχρεούται να καταβάλει ολόκληρο το ποσό και εάν δεν το κάνει θα πρέπει να το καταβάλλουν οι πιστωτές ασφάλισης, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

   
Η «Νιου Γιορκ Τάιμς», με ανταπόκριση από το Λονδίνο, κάνει αναφορά σε «ριψοκίνδυνα στοιχήματα», στα οποία προβαίνουν ολοένα και περισσότεροι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων και ξένοι κερδοσκόποι, αγοράζοντας ασφάλιστρα υψηλού κινδύνου για ελληνικά ομόλογα που ωριμάζουν τον προσεχή Μάρτιο. Όπως υποστηρίζεται, οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι ξένοι επενδυτές αγοράζοντας βραχυπρόθεσμο ελληνικό χρέος με την προσδοκία ότι τουλάχιστον τον Μάρτιο, η Αθήνα θα αποπληρώσει τους ξένους επενδυτές της, είναι ότι οι εν λόγω ενέργειές τους πιθανό να αποθαρρύνουν την ΕΕ και το ΔΝΤ να παραχωρήσουν την επόμενη δανειακή δόση στην Ελλάδα.

   
Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενείται η άποψη του καθηγητή Μίτου Γκουλάτι, εμπειρογνώμονα επί εθνικών χρεών στο Πανεπιστήμιο Duke και συγγραφέα πρόσφατης μελέτης για τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο οποίος ισχυρίζεται ότι «οι επενδυτές αυτοί υπολογίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει πριν τον επόμενο Μάρτιο» και «οι οποίοι ευθύνονται με πολλούς τρόπους για την καθυστέρηση στην εκτέλεση της συμφωνίας περί PSI, δεδομένου ότι εάν κατέχεις ομόλογο που ωριμάζει το Μάρτιο και είναι Ιανουάριος, έχεις κάθε κίνητρο να καθυστερήσεις».

   
Η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντιλαμβάνονται ότι μόλις οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το PSI, το «δυσάρεστο έργο» της ελληνικής χρηματοδότησης θα βαρύνει πλέον αποκλειστικά τις ίδιες τις κυβερνήσεις τους, έως ότου η Ελλάδα είναι εκ νέου ικανή να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές.

   
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, το γεγονός αυτό καθιστά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες «ιδιαίτερα επιφυλακτικές» ως προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το PSI, προβάλλοντας την άποψη ότι «το γεγονός αυτό δοκιμάζει την υπομονή του ΔΝΤ, το οποίο μέχρι στιγμής υπήρξε σταθερός υπέρμαχος του δανεισμού προς την Ελλάδα».
 




Tags:   PSI  

"Πρώτα το PSI και μετά η δανειακή σύμβαση"
"Πρώτα το PSI και μετά η δανειακή σύμβαση"
 «Οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση του δεύτερου προγράμματος, θα ήταν πρόωρη», είπε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν.
Τραυματισμός ναυτικού κατά την πρόσδεση του «Blue Star Δήλος» στη Νάξο
Τραυματισμός ναυτικού κατά την πρόσδεση του «Blue Star Δήλος» στη Νάξο
Ενας 30χρονος Ελληνας ναυτικός, μέλος του πληρώματος του Ε/Γ-Ο/Γ «BLUE STAR ΔΗΛΟΣ», τραυματίστηκε κατά τη διαδικασία πρόσδεσης του πλοίου .
Ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία
Ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία
Ανοικτοί θα είναι Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 14 & 15 Ιανουαρίου, ύστερα από την αναστολή των κινητοποιήσεων.
Τελευταία Σχόλια