Γάγγραινα η διαφθορά για την Κύπρο

greek 12/1/2012
Η διαφθορά στην Κύπρο θεωρείται από τη μεγάλη πλειοψηφία ως ένα σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο θα οξυνθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό καταδεικνύει η 2η έρευνα ''Αντιλήψεις των Κυπρίων για την Διαφθορά στην Κύπρο'', η οποία πραγματοποιήθηκε από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Κραμβιά-Καπαρδή, τους συνεργάτες της στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και την οργάνωση ''Διαφάνεια Κύπρος'', με τη συμβολή των φοιτητών του μαθήματος ''Επιχειρηματική Ηθική'' του ΤΕΠΑΚ. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι η διαφθορά στην Κύπρο θεωρείται από το 86% των συμμετεχόντων στην έρευνα ως ένα σοβαρότατο πρόβλημα, ενώ το 79% θεωρεί ότι το πρόβλημα θα αυξηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία (93%) των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η δωροδοκία ή/και η κατάχρηση εξουσίας για προσωπικό όφελος υπάρχει και είναι διαδομένη περισσότερο στους πολιτικούς σε εθνικό επίπεδο, σε δεύτερο επίπεδο στους κρατικούς λειτουργούς που αναθέτουν δημόσιες προσφορές (92%) και τρίτο στην αστυνομία (90%). 

Με βάση την έρευνα, γενεσιουργοί παράγοντες για την διαφθορά θεωρούνται από τους Κύπριους η ατιμωρησία για την διαφθορά (84%), η ελάχιστη προσπάθεια από τους πολιτικούς (κυβέρνηση και κοινοβούλιο) για την καταπολέμηση της διαφθοράς (84%), η αναξιοκρατία και το ρουσφέτι που χαρακτηρίζει τους διορισμούς στην δημόσια υπηρεσία (82%) και η αποδοχή ότι η διαφθορά είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής (81%). 

Όσον αφορά την ευθύνη για την καταπολέμηση/αποτροπή της διαφθοράς, το 84% πιστεύει ότι είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, το 81% όλων των πολιτικών κομμάτων και βουλευτών και το 80% της αστυνομίας. 

Η θέση της Κύπρου στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς 2011 της Διεθνούς Διαφάνειας ήταν 30η από 28η που ήταν το 2010. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην Κύπρο, παρόλο που έχουν ληφθεί μερικά νομοθετικά και άλλα μέτρα, η γάγγραινα της διαφθοράς συνεχίζει να μαστίζει την πολιτική ζωή, τον δημόσιο τομέα αλλά και τον ιδιωτικό. 





Tags:  

Σημαντικά κέρδη καταγράφει το ΧΑΚ
Σημαντικά κέρδη καταγράφει το ΧΑΚ
Σημαντική άνοδο παρουσιάζει την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με το Γενικό Δείκτη Τιμών στις 13:09 να βρίσκεται στις 270,88 μονάδες.
 Επιχειρήθηκε σύνδεση του φόνου του Α. Χατζηκωστή με το φόνο του "Βάτραχου"
Επιχειρήθηκε σύνδεση του φόνου του Α. Χατζηκωστή με το φόνο του "Βάτραχου"
Σύνδεση των δραστών του φόνου του Χ. Χαραλάμπους (Βάτραχου) με το φόνο του Διευθύνοντος Συμβούλου το Συγκροτήματος Δίας Α. Χατζηκωστή επιχείρησε ο δικηγόρος του κατηγορούμενου Τ. Κρασοπούλη, Μ. Γεωργίου, κατά την ακροαματική διαδικασία της Τετάρτης.
Αλλάξτε στάση για να δείτε πρόοδο!
Αυτό διεμήνυσε προς την Τουρκοκυπριακή πλευρά ο  Γρ. Δελαβέκουρας κατά τη σημερινή ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.
Τελευταία Σχόλια