Επιχειρήθηκε σύνδεση του φόνου του Α. Χατζηκωστή με το φόνο του "Βάτραχου"

greek 11/1/2012
Σύνδεση των δραστών του φόνου του Χαράλαμπου Χαραλάμπους (Βάτραχου) με το φόνο του Διευθύνοντος Συμβούλου το Συγκροτήματος Δίας Αντη Χατζηκωστή επιχείρησε ο δικηγόρος του κατηγορούμενου Τάσου Κρασοπούλη, Μάριος Γεωργίου, κατά την ακροαματική διαδικασία της Τετάρτης.

Δύο άτομα, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, στις 13 Δεκεμβρίου 2011, πυροβόλησαν και τραυμάτισαν θανάσιμα (γάζωσαν με αυτόματο) τον 34χρονο επονομαζόμενο «Βάτραχο», ενώ αυτός βρισκόταν εντός του αυτοκινήτου του, έξω από το σπίτι που διαμένει.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργίου κατά την αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας Υπαστυνόμου του ΤΑΕ Λευκωσίας Μάριου Παπαευρυβιάδη, ανέφερε πως σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η υπεράσπιση των κατηγορουμένων για το φόνο του Χατζηκωστή, οι Γιώργος Χριστοδούλου, Ζαβράντωνας και Θεοφάνης Χατζηγεωργίου που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, απουσίαζαν από το χώρο στον οποίο κρατούνται.

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης για το φόνο του «Βάτραχου», ενώ στην υποβολή του κ. Γεωργίου ότι οι δύο φόνοι έγιναν με τον ίδιο τρόπο δράσης, ο κ. Παπαευρυβιάδης παρατήρησε ότι ο Αντης Χατζηκωστής πυροβολήθηκε με κοντόκαννο και αφού κατέβηκε από το αυτοκίνητο του, ενώ ο «Βάτραχος» πυροβολήθηκε με όπλο 9 χιλιοστών πριν κατέβη από το αυτοκίνητο του. Διευκρίνισε, επίσης, πως οι δράστες στη διάπραξη δολοφονιών επιλέγουν να μετακινηθούν με μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού, ώστε να μπορούν να διαφύγουν εύκολα και γρήγορα από τη σκηνή.

Ο δικηγόρος του Κρασοπούλη στη συνέχεια υπέβαλε επανειλημμένες ερωτήσεις στο μάρτυρα για τη μη εκτέλεση του εντάλματος έρευνας στο σπίτι και τη μοτοσικλέτα του Φάνου Χατζηγεωργίου.

Ο μάρτυρας απάντησε πως το ένταλμα δεν εκτελέστηκε επειδή κρίθηκε αχρείαστη περαιτέρω έρευνα για τη μοτοσικλέτα του Χατζηγεωργίου, αφού είχε ήδη διαπιστωθεί από τα στοιχεία και τη μαρτυρία που είχαν συγκεντρωθεί ότι η μοτοσικλέτα δεν συνδεόταν με το φόνο.

Περαιτέρω, ο δικηγόρος του Κρασοπούλη ανέφερε στο Δικαστήριο πως η μοτοσικλέτα του Χατζηγεωργίου δεν εξετάσθηκε από τον Ισραηλινό εμπειρογνώμονα της υπεράσπισης επειδή δεν συνέφερε την κατηγορούσα αρχή να διατηρηθεί ως τεκμήριο η μοτοσικλέτα.

Υπέβαλε, επίσης, στο μάρτυρα πως το ένταλμα δεν εκτελέστηκε επειδή στις 17 Ιανουαρίου 2010, κατέληξαν στη συμφωνία για ένταξη του Χατζηγεωργίου στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Ο μάρτυρας κατηγορίας επανέλαβε ότι δεν εκτελέσθηκε το ένταλμα γιατί δεν συνδεόταν η μοτοσικλέτα με το φόνο.

Στο θέμα τη μη εκτέλεσης του εντάλματος στάθηκε κατά την αντεξέταση του μάρτυρα και ο Δικηγόρος της Ελενας Σκορδέλη, Μιχαλάκης Κυπριανού, υπέδειξε στο μάρτυρα ότι το ένταλμα που αυθαίρετα δεν εκτελέσθηκε και εφόσον οι ανακριτές δεν παρουσιάστηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου για να ακυρωθεί, παραμένει σε ισχύ.

Περαιτέρω, υπέβαλε στο μάρτυρα πως οι ανακριτές δεν αποτάθηκαν στο Δικαστήριο που θα διέτασσε τη φύλαξη της μοτοσικλέτας ως τεκμήριο και ανέφερε πως η υπεράσπιση των κατηγορουμένων πιστεύει ότι με τη μοτοσικλέτα του Χατζηγεωργίου διακινήθηκαν οι δράστες τη νύχτα του φόνου.

Ο μάρτυρας απάντησε πως δεν ζητήθηκε ακύρωση του εντάλματος από λάθος και λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας και της πίεσης που υπήρχε για εντοπισμό και σύλληψη των δραστών.

Κατά την αντεξέταση του από τον κ. Κυπριανού, ο κ. Παπαευρυβιάδης είπε πως για πρώτη φορά στην καριέρα του, κατά τη διερεύνηση του φόνου του Αντη Χατζηκωστή βρέθηκε μπροστά σε υπόθεση φόνου στην οποία το θύμα να μην έχει προστριβές στο επαγγελματικό του πεδίο, να μην έχει τίποτε εναντίον του και να έχει τόση επιφάνεια στο κοινωνικοπολιτικό σκηνικό.

Ο κ. Κυπριανού αντεξέτασε το μάρτυρα σε σχέση με τις έρευνες που διενεργήθηκαν γύρω από την ενδεχόμενη ενοχή του πρώην συζύγου (Θωμά Βασίλη), της Φωτεινής Παπαϊωάννου (συζύγου του Αντη), στο φόνο.

Ο μάρτυρας ανέφερε πως μετά την κατάθεση της κ. Παπαϊωάννου ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν είχε προστριβές με τον πρώην σύζυγο της και υπό το κράτος του γεγονότος ότι ο πρώην σύζυγος βρισκόταν στο εξωτερικό σε συνάρτηση με το γεγονός ότι κατά τις πρώτες έρευνες δεν υπήρξαν στοιχεία που να το συνδέουν με το φόνο, οι έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση δεν συνεχίστηκαν.

Ερωτηθείς για την έρευνα που έγινε στα υποστατικά του Γεράσιμου Καπάσκι (Τζιέρυ), ο μάρτυρας είπε πως αυτές δεν συνεχίστηκαν καθώς οι έρευνες βασίστηκαν στη λανθασμένη πληροφορία ότι ο Τζιέρυ θεάθηκε το βράδυ του φόνου με μοτοσικλέτα στην περιοχή της σκηνής. Είπε ακόμα στο Δικαστήριο πως το γεγονός και μόνο ότι είναι Ελληνοαμερικανός όπως και ο πρώην σύζυγος της κ. Παπαϊωάννου και το γεγονός ότι γνωρίζονταν από την Αστόρια δεν τον καθιστά αυτόματα και δράστη στο φόνο.

Ο μάρτυρας είπε, επίσης, πως οι λόγοι απέλασης του Τζιέρυ πρέπει να ζητηθούν από τον λειτουργό μετανάστευσης, ενώ ο κ. Κυπριανού υπέβαλε στο μάρτυρα ότι «γνωρίζατε πως ο Τζιέρυ μπορούσε να βοηθήσει την υπεράσπιση για αυτό και τον απελάσατε».

Ο μάρτυρας ανέφερε, επίσης, ότι γνώριζε πως η κ. Παπαϊωάννου και ο Αντης Χατζηκωστής είχαν υποβάλει καταγγελίες και παράπονα για απειλές από το Θωμά Βασίλη, ωστόσο από τη στιγμή που η κ. Παπαϊωάννου ως άμεσα ενδιαφερόμενη δήλωνε πως δεν υπήρχαν πλέον μεταξύ τους διαξιφισμοί, η Αστυνομία έκρινε αξιολογώντας όλα τα δεδομένα πως έπρεπε να στρέψει αλλού τις έρευνες της.

Ο κ. Κυπριανού συνέχισε την αντεξέταση του μάρτυρα στα γεγονότα κατά το χρόνο της θεληματικής κατάθεσης του Χατζηγεωργίου και της διαδικασίας έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης των τεσσάρων κατηγορουμένων και των ενταλμάτων έρευνας των υποστατικών τους.

Ο μάρτυρας ανέφερε στο Δικαστήριο πως κατά την έρευνα στο σπίτι του Τάσου Κρασοπούλη διασταύρωσε επίσης την αλήθεια της κατάθεσης του Χατζηγεωργίου σε ό,τι αφορά τη συνάντηση των Χατζηγεωργίου και Ανδρέα Κασάπη με τον Κρασοπούλη κατά την οποία τους ζητήθηκε να σκοτώσουν τον Χατζηκωστή, συγκρίνοντας το σχεδιάγραμμα που σχεδίασε ο Χατζηγεωργίου με τους χώρους και τα αντικείμενα στο σπίτι του Κρασοπούλη.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχισθεί στις 9.00 το πρωί της Πέμπτης. Το Δικαστήριο ζήτησε από τη Γενική Εισαγγελία και του δικηγόρους υπεράσπισης να αγορεύσουν σε ό,τι αφορά το νομικό ζήτημα που προέκυψε με την παράδοση κλήτευσης στον μάρτυρα Παπαευριβιάδη, από την υπεράσπιση, με την οποία του ζητείται να καταθέσει στο δικαστήριο τα έγγραφα των παραπόνων που υπέβαλαν σε τρεις αστυνομικούς σταθμούς η Φωτεινή Παπαϊωνάννου και ο Αντης Χατζηκωστής εναντίον του Θωμά Βασίλη.

Ο Δικαστής Νικόλας Σάντης ανέφερε πως το Δικαστήριο βρέθηκε μπροστά στο γεγονός ο μάρτυρας κατηγορίας να κλητεύεται και από την υπεράσπιση, ενώ συνεχίζει να δίνει μαρτυρία στο Δικαστήριο ως μάρτυρας κατηγορίας για αυτό και ζήτησε από την κατηγορούσα αρχή και την υπεράσπιση να αγορεύσουν στη βάση της νομολογίας.





Tags:  

"Πρόθεση της Άγκυρας είναι η διχοτόμηση"
"Πρόθεση της Άγκυρας είναι η διχοτόμηση"
Οι προθέσεις της Άγκυρας δεν είναι η λύση του Κυπριακού, αλλά η διχοτόμηση, επεσήμανε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.
 Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Ραούφ Ντενκτάς
Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Ραούφ Ντενκτάς
Κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα πλέον στα νεφρά και στο συκώτι.
Ο Καναδάς υποστηρίζει αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού
Ο Καναδάς υποστηρίζει ένθερμα μια αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού στη βάση διαπραγματεύσεων.
Τελευταία Σχόλια