Τι ειπώθηκε στην συζήτηση

greek 13/1/2012
Με πολλές ενστάσεις επί της διαδικασίας αλλά και επί της ουσίας, απ' όλες τις πτέρυγες της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει διορθωτικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή του μεσοπροθέσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής. Το νομοθέτημα υπερψηφίζεται επί της αρχής από το ΠΑΣΟΚ και την Νέα Δημοκρατία, καταψηφίζεται από την Αριστερά - ενώ ο ΛΑΟΣ επιφυλάσσεται για την τελική του στάση. 
 
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, διευκρίνισε στην αρχή της συζήτησης πως το νομοσχέδιο συζητείται με την διαδικασία του επείγοντος, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η ψήφισή του την επόμενη Πέμπτη, πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας. Ζήτησε δε, να εστιαστεί η προσοχή των βουλευτών στην ουσία και όχι στην διαδικασία, καθώς με το νομοσχέδιο «λύνουμε προβλήματα δεκαετιών και θωρακίζουμε την οικονομία και την πατρίδα μας, σπάμε αρνητικά στερεότυπα και στέλνουμε διεθνώς το μήνυμα ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα μπορεί να διαχειριστεί την κρίση - και στην ελληνική κοινωνία, ότι η διαρκής σειρά θυσιών έχει ένα τέλος που μπορεί να ανοίξει μιαν άλλη προοπτική». 

Στην πράξη, πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένου και του εισηγητή του κόμματος, Νάσου Αλευρά, εξέφρασαν την δυσφορία τους για την επιλογή της συμπερίληψης στο νομοσχέδιο, μιας «συντριπτικής πλειονότητας διατάξεων χωρίς κανένα επείγοντα χαρακτήρα» - ενώ οι παριστάμενοι υπουργοί κ.κ. Κουτρουμάνης, Κουκουλόπουλος και Ξυνίδης, χρειάστηκε να δώσουν αρκετές εξηγήσεις για διατάξεις που δέχθηκαν την έντονη αμφισβήτηση βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

«Ακούσαμε τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων να βάλλουν κατά του νομοσχεδίου. Αναγνωρίζουμε την ανεξαρτησία της νομοθετικής εξουσίας απ' την εκτελεστική, αλλά υπάρχει σοβαρό πολιτικό ζήτημα. Ας σταματήσει τουλάχιστον η κοροϊδία - κι όσοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου να αναλάβουν το βάρος των ευθυνών τους» ανέφερε ο βουλευτής της «Δημοκρατικής Αριστεράς» Νίκος Τσούκαλης, προκαλώντας την απάντηση του Παύλου Μαρκάκη (ΛΑΟΣ), πως «η Αριστερά δεν έχει προνόμιο στην κριτική». Αργότερα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Νάσος Αλευράς, στο κατόπι έντονων αντιρρήσεων εκ μέρους του Γ. Βλάχου (ΝΔ), στηλίτευσε το φαινόμενο «τα δύο κόμματα της συμπολιτεύσεως να παριστάνουν πως βρίσκονται στην αντιπολίτευση και πως η παρουσία τους στην κυβέρνηση έχει τον χαρακτήρα εκδρομής στην ύπαιθρο». 

«Να χαίρεστε που σας σώσαμε από την κυβέρνηση Παπανδρέου - και κοιτάξτε να στηρίξετε τον Λουκά Παπαδήμο» αντιγύρισε ο Κώστας Κιλτίδης (ΛΑΟΣ). 

Επί της ουσίας, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πληθώρα διατάξεων για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (οδικές μεταφορές, δικηγόροι), την ρύθμιση χρεών ΟΤΑ που βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής, την δυνατότητα των οφειλετών στο Δημόσιο να αποπληρώσουν τα χρέη τους, είτε με σημαντική έκπτωση, είτε μέχρι και με 60 δόσεις, την θεραπεία προβλημάτων επιβολής προστίμων σε εταιρείες που παραβιάζουν την νομοθεσία για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, την διευκόλυνση ενεργοποίησης των Εταιρειών Ενημέρωσης Οφειλετών για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, εξαιρέσεις από το μέτρο της εφεδρείας, την θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, την εμπλοκή χρηματιστηριακών εταιρειών στις αποκρατικοποιήσεις, την κατάργηση των θυγατρικών εταιρειών του ΕΟΜΜΕΧ στο πλαίσιο της συγχώνευσής του με την ΕΤΕΑΝ, την εκποίηση τεσσάρων αεροσκαφών Airbus του ελληνικού Δημοσίου έναντι 40,4 εκ. δολαρίων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ψηφιακής αδειοδότησης στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και οριστική παύση μετάδοσης αναλογικού σήματος κ.ά.. 
 




Tags:  

Δεν αναχώρησε το πλοίο "Αγ. Γεώργιος"
Δεν αναχώρησε το πλοίο "Αγ. Γεώργιος"
Στο λιμάνι του Πειραιά παραμένουν οι 225 επιβάτες του πλοίου Αγ. Γεώργιος, το οποίο παραμένει ακινητοποιημένο λόγω επίσχεσης εργασίας του πληρώματος για μη καταβολή δεδουλευμένων.
Ανεστειλαν τις κινητοποιήσεις οι γιατροί
Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις οι γιατροί
Αναστέλλουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους οι γιατροί «σε ένδειξη καλής θέλησης για επίλυση όλων των καυτών προβλημάτων του χώρου της υγείας.
Υποστηρίζει την απεργία των Εργατικών Κέντρων η ΟΤΟΕ
Υποστηρίζει την απεργία των Εργατικών Κέντρων η ΟΤΟΕ
Τη υποστήριξή της στην απεργία, που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στις 17 Ιανουαρίου τα Εργατικά Κέντρα του νομού Αττικής, δήλωσε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας 
Τελευταία Σχόλια