Οι θέσεις ΚΚΕ και ΣΥΝ για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

greek 12/1/2012
Τη διαφωνία τους με τον τρόπο που γίνεται η συζήτηση σχετικά με την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.

    Το ΚΚΕ τονίζει ότι το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης δεν καθορίζεται από τα κόμματα, όπως ψευδέστατα διαδίδουν τα ΜΜΕ κάνοντας λόγο για αυξήσεις, όταν μάλιστα μέρος της δεν έχει δοθεί, και προσθέτει ότι η χρηματοδότηση καθορίζεται από νόμο του 2002 και το ετήσιο ύψος της αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με το ύψος του κάθε φορά κρατικού προϋπολογισμού. 

    Το ΚΚΕ, προσθέτει στην ανακοίνωση, «δεν θα είχε αντίρρηση να δεχτεί τη μείωση της κρατικής επιδότησης για λόγους αλληλεγγύης στο λαό που δεινοπαθεί, παρόλο που την κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει τη χρησιμοποιεί για να ενημερώνει το λαό και να δρα για την οργάνωση της πάλης του. Ακόμα έχει ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται, προκειμένου να λαμβάνει την κρατική χρηματοδότηση, να δεχτεί όρους που παρεμβαίνουν στη λειτουργία και στη δράση του».

    Εκείνοι που θέτουν σήμερα την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης, αναφέρει το ΚΚΕ, μόνο τον λαό δεν σκέφτονται και «θέλουν η ύπαρξη και η δράση των κομμάτων να εξαρτάται κύρια ή αποκλειστικά από την επιθυμία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Πρώτος και κύριος στόχος τους προφανώς είναι το ΚΚΕ, όμως γελιούνται. Το ΚΚΕ ούτε εξαρτάται από την πλουτοκρατία, ούτε υπάρχει περίπτωση να υποταχθεί σε αυτήν και στους μηχανισμούς της».

    Ο ΣΥΝ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «η συζήτηση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων πρέπει να γίνεται υπεύθυνα και ουσιαστικά στη λογική της διαφάνειας και της διασφάλισης της αυτόνομης λειτουργίας των κομμάτων» και προσθέτει ότι «αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την ύπαρξη ενός βελτιωμένου νομοθετικού πλαισίου και ουσιαστικών ελεγκτικών μηχανισμών που θα διασφαλίζουν την πλήρη διαφάνεια και θα εμποδίζουν την παρείσφρηση των ιδιωτικών συμφερόντων στη λειτουργία των κομμάτων». 

    Ο ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι «ο τρόπος που διεξάγεται η συζήτηση για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων έχει ως σκοπό να βάλει όλα τα κόμματα στο ίδιο κάδρο: της μίζας, της διαφθοράς, του κρατικοδιαιτισμού και της αδιαφάνειας. Δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι το ίδιο το τμήμα του πολιτικού συστήματος που επί χρόνια έκανε πάρτι με τις σκανδαλώδεις, άδηλες χρηματοδοτήσεις από επιχειρήσεις, το βόλεμα "ημετέρων" σε κρατικές θέσεις και τα εκατομμύρια σε ΜΚΟ, τώρα κάνει "ιερό" αγώνα εναντίον της κρατικής χρηματοδότησης». Ο ΣΥΝ τονίζει ότι αυτό που μπορεί να συμβεί είναι «μέσω της αξιοποίησης των υπαρκτών προβλημάτων και στρεβλώσεων που αφορούν κόμματα που άσκησαν διαχρονικά εξουσία, αλλά και εύκολων λαϊκισμών, να οδηγηθούμε στη διαμόρφωση κομμάτων των πλουσίων ή κομμάτων εξαρτημένων από τις αγορές και τη διαπλοκή». 





Tags:  

Εκτός ελέγχου η εγκληματικότητα
Μόλις σε διάστημα μιας ώρας σημειώθηκαν τρεις ένοπλες ληστείες στην Αττική, με στόχους, ένα σούπερ μάρκετ, ένα περίπτερο και ένα ζαχαροπλαστείο.
 
Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση
Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση
Οι αστυνομικοί ελέγχουν για διακινητές ναρκωτικών, παράνομους αλλοδαπούς και μικροπωλητές, στην Ομόνοια και στην περιοχή του πανεπιστημίου.
Κανονικά οι συνταγές
Κανονικά οι συνταγές
Κανονικά εκτελούν τα φαρμακεία Αττικής, Πειραιά και Αχαΐας τις συνταγές όλων των ασφαλιστικών ταμείων με πίστωση, εκτός του ταμείου της ΔΕΗ.
Τελευταία Σχόλια