Απόσυρση κτιρίων με το νέο ΓΟΚ

10/1/2012
Το μέτρο της απόσυρσης  γερασμένων κτιρίων, με οικονομικά και κυρίως πολεοδομικά κίνητρα εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο την ανάταξη και ανασυγκρότηση υποβαθμισμένων αστικών περιοχών. Η απόσυρση των κτιρίων προωθείται μέσω του νέου αναμορφωμένου  γενικού οικοδομικού κανονισμού (ΓΟΚ), ο οποίος με τη μορφή σχεδίου νόμου πρόκειται να τεθεί προσεχώς σε διαβούλευση.
Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ο νέος ΓΟΚ να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή και να τεθεί σε εφαρμογή από την  ερχόμενη άνοιξη. 
Ειδικότερα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπουν αύξηση του ανώτατου ύψους των κτιρίων, που θα αντικαθιστούν τις γερασμένες πολυκατοικίες, ώστε με την  αξιοποίησης των υπόγειων χώρων για τη δημιουργία γκαράζ και άλλων χρήσεων, όπως σουπερ μάρκετ, εμπορικών καταστημάτων κλπ, να δημιουργούνται στην επιφάνεια του εδάφους ανοιχτοί κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου. Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ακόμη αύξηση των αρτιοτήτων και μείωση του συντελεστή δόμησης στα εκτός σχεδίου οικόπεδα.
Για τα νέα κτίρια ο υπό διαμόρφωση ΓΟΚ προβλέπει ακόμη ότι αυξάνεται ο συντελεστής όγκου, μέσα στον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί το κτίριο. Επίσης αυξάνονται οι ημιυπαίθριοι χώροι από 20 έως 40% χωρίς περιορισμό διαστάσεων. Επίσης αυξάνονται τα τετραγωνικά που μπορούν να καταλαμβάνουν τα κλιμακοστάσια (έως 25 τ.μ. ανά όροφο). Τα υπόγεια παραμένουν εκτός συντελεστή, ενώ δίνεται δυνατότητα για στεγασμένους χώρους στάθμευσης και εκτός του περιγράμματος του κτιρίου. Δεν θα προσμετρούνται στον συντελεστή πατάρια και σοφίτες μέχρι 30% της επιφάνειας ορόφου εκτός κοινοχρήστων χώρων. Στο σχέδιο του νέου ΓΟΚ προβλέπεται ακόμη ότι:
- Διατηρούνται οι παρεκκλίσεις με ελάχιστο όριο τα 750 τ.μ. Τα κτίρια κοινής ωφελείας και τα γεωργικά δεν θα χρειάζονται προϋποθέσεις αρτιότητας.
- Προτείνεται η μείωση της εκτός σχεδίου δόμησης για κατοικία. Ο μέγιστος συντελεστής ορίζεται σε 0,05 (λ.χ. 200 τ.μ. σε 4 στρέμματα οικόπεδο), ενώ για όλες τις άλλες χρήσεις ορίζεται σε 0,8. Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα προτείνεται να είναι 5% για κατοικία και 30% για τις άλλες χρήσεις.
- Στα εντός σχεδίου, αυξάνεται από 1 έως 3 μέτρα το ανώτατο ύψος των κτιρίων, ανάλογα με τον συντελεστή δόμησής τους. Για παράδειγμα, για κτίρια με σ.δ. άνω του 2,4, το μέγιστο ύψος ανεβαίνει από τα 27 μέτρα στα 29,25 μέτρα. Στα εκτός σχεδίου, το μέγιστο ύψος ορίζεται στα 7,5 μέτρα συν 1,2 μ. στέγης, ενώ απαγορεύεται η κατασκευή πιλοτής.
- Ο υποχρεωτικά ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου πρέπει τουλάχιστον κατά τα 2/3 του να παραμένει χωρίς επίστρωση για να μπορεί να φυτευθεί.
- Πριμοδοτείται η κατασκευή παρόδιων στοών. Ελάχιστο πλάτος τα 2,5 μέτρα και ελάχιστο ύψος 3,5 μέτρα.
Δύο είναι τα βασικότερα νέα στοιχεία τού υπό διαμόρφωση νέου κανονισμού δόμησης:
1. Διατηρείται η νομοθεσία για συνενώσεις οικοπέδων εντός σχεδίου, η οποία ειδικά για τις περιπτώσεις πόλεων με ρυθμιστικό σχέδιο θα πριμοδοτείται ως εξής:
- Για οικόπεδα πανταχόθεν ελεύθερα δίνεται αύξηση συντελεστή δόμησης από 10% (για οικόπεδα άνω των 4 στρεμμάτων) έως 20% (για οικόπεδα από 800 τ.μ. έως 2 στρέμματα), με ταυτόχρονη μείωση της κάλυψης από 20% έως 30%. Προϋπόθεση, να αποδίδεται στην πόλη ως χώρος πρασίνου το 25% που προκύπτει από τη μειωμένη κάλυψη.
- Για οικόπεδα συνεχή δίνεται αύξηση συντελεστή από 10% (για οικόπεδα άνω των 2 στρεμμάτων) έως 15% (για οικόπεδα από 400 τ.μ. έως 1 στρέμμα) με μείωση κάλυψης από 25%
έως 30%. Προϋπόθεση, να αποδίδεται στην πόλη ως χώρος πρασίνου τμήμα που θα προκύπτει από την «υποχώρηση» του κτιρίου.
2. Προτείνονται οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για αποσύρσεις (κατεδαφίσεις) κτιρίων. Για παράδειγμα:
- Εφόσον παραχωρηθεί το οικόπεδο ή μέρος του για ένα χρονικό διάστημα, τότε θα δίνονται φορολογικά κίνητρα για τα έξοδα κατεδάφισης και ετήσια φορολογική απαλλαγή βάσει της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου για όλη την περίοδο παραχώρησης.
- Εναλλακτικά, θα δίνεται χρηματική αποζημίωση ίση προς την αντικειμενική αξία του κατεδαφιζόμενου κτιρίου, στην οποία συνυπολογίζεται, μόνο όταν η κατεδάφιση είναι μερική, και η αντίστοιχη αξία του οικοπέδου.
- Οι δαπάνες κατεδάφισης, ανάπλασης και αναβάθμισης των κτισμάτων θα θεωρούνται για τις επιχειρήσεις επενδυτικές δαπάνες.
 
 
Οι βασικές  αλλαγές που φέρνει ο «πράσινος» ΓΟΚ
 Τα δέκα βασικά σημεία του νέου «πράσινου» ΓΟΚ είναι:
1. Κίνητρα, οικονομικά και πολεοδομικά  για μαζική απόσυρση παλαιών κτιρίων από πυκνοδομημένες περιοχές της Αθήνας και άλλων αστικών κέντρων.
2. Κίνητρα για βιοκλιματικό σχεδιασμό των κτιρίων, ώστε ο όγκος τους να συνδέεται με το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Πρόβλεψη για εφαρμογές νέων τεχνολογιών. Για παράδειγμα θα είναι υποχρεωτική η ύπαρξη shafts (κατακόρυφα και οριζόντια φρεάτια) για να τοποθετούνται νέα δίκτυα.
3. Προώθηση καλών πρακτικών και τεχνολογιών εξοικονόμησης πόρων (πχ εγκαταστάσεις γεωθερμίας στα υπόγεια, διπλές σωληνώσεις για επαναχρησιμοποίηση του νερού μέσα στο κτίριο, φυτεμένα δώματα κ.α).
4. Η έννοια του συντελεστή δόμησης γίνεται πολυσήμαντη αφού θα συνδυάζεται με την επιφάνεια κάλυψης του κτιρίου, το απόθεμα ελεύθερων χώρων κλπ αλλά και τον ευρύτερο χαρακτήρα της περιοχής,
5. Παρεκκλίσεις δόμησης σε επιλεγμένες περιοχές. Για παράδειγμα  υψηλά κτίρια, με επαρκείς ανοιχτούς χώρους και κοινόχρηστες υποδομές κοντά σε σταθμούς μετρό.
6. Ενσωμάτωση τεχνολογικά, νέων υλικών.
7. Αποδοχή και ενίσχυση των χώρων που ενισχύουν παθητικά την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου (πχ αίθρια, μεγάλοι κεντρικοί φωταγωγοί κλπ).
8. Αλλαγή του τρόπου τοποθέτησης του κτιρίου στο οικόπεδο, με  ενίσχυση της “πανταχόθεν ελεύθερης” δόμησης και ενοποίηση των χώρων πρασίνου γύρω τους.
9. Υποχρέωση για συλλογή και διαχωρισμό των απορριμμάτων στα όρια του οικοπέδου.
10. Νέα διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών και ελέγχου των κατασκευών.
 




Tags:  

Νέες επενδύσεις άνω των 2 δις ευρώ παίρνουν πράσινο φως περιβαλλοντικής αδειοδότ
Νέες επενδύσεις άνω των 2 δις ευρώ παίρνουν πράσινο φως περιβαλλοντικής αδειοδότησης
Πράσινο φώς περιβαλλοντικής αδειοδότησης σε περισσότερες από 200 κυρίως ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις ανάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. 
Δραματική συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
Δραματική συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
Καταστροφική εξέλιξη για τον κλάδο των κατασκευών επισημαίνει ο ΣΑΤΕ 
Μειωμένο τουλάχιστον κατά 19% (€1,61 δισ.) θα είναι τελικά το εφετινό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως προκύπτει από τον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή.
 
Παράταση προθεσμίας και μειώσεις προστίμων για τα αυθαίρετα εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος
Το υπουργείο Περιβάλλοντος  αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας νέας δίμηνης παράτασης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Ταυτοχρόνως εξετάζονται  μειώσεις των προστίμων, σε ειδικές περιπτώσεις  ή να ισχύσουν  περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή τους.
Τελευταία Σχόλια