Η Ισλανδία παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο

greek 11/1/2012
Η Ισλανδία παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο και εκφράζει την ελπίδα ότι η διαδικασία για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών θα έχει θετικό αποτέλεσμα, δήλωσε σήμερα ο νέος Πρέσβης της Ισλανδίας στην Κύπρο, με έδρα την Στοκχόλμη, Gunnar Gunnarsson, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. 

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι για να λυθεί το πρόβλημα, όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν και να ενεργήσουν με την αναγκαία καλή θέληση, και διαβεβαίωσε ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να υποβάλλει ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις με καλή πίστη. 

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Gunnarsson είπε ότι ιστορικά οι δύο χώρες έχουν καλές πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις, και ότι επιθυμία της Ισλανδίας είναι η εκμετάλλευση κάθε μελλοντικής ευκαιρίας για διεύρυνση αυτών των σχέσεων. 
Ο κ. Gunnarsson ανέφερε, επίσης, ότι η Ισλανδία εκτιμά την υποστήριξη που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειες ένταξης της χώρας του στην ΕΕ και προσβλέπει σε συνεργασία με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. 

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ καλές, παρά τη γεωγραφική απόσταση που τις χωρίζει, και ανέφερε ότι με την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δίνεται η ευκαιρία για περαιτέρω ενδυνάμωσή τους. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η διεύρυνση της ΕΕ παραμένει βασική προτεραιότητα της επερχόμενης Κυπριακής Προεδρίας και ότι η Κύπρος θα εργαστεί με στόχο την επιτυχή κατάληξη στην ενταξιακή προσπάθεια της Ισλανδίας. 

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι στην καρδιά του οράματος του για την Κύπρο βρίσκεται μια επανενωμένη πατρίδα και για αυτόν τον λόγο αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για έξοδο από το αδιέξοδο και επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό. 

Οσον αφορά τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, είπε ότι στόχος είναι η εξεύρεση μιας βιώσιμης και μόνιμης λύσης πάνω στη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών, που προνοεί για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει θέμα επιβολής επιδιαιτησίας, μεσολάβησης ή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων, και ότι η συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή λύση θα τεθεί ενώπιον του λαού της Κύπρου σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Επεσήμανε ότι το κλειδί για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου, το συντομότερο δυνατό, είναι η δέσμευση σε αυτή τη βάση, προσθέτοντας ότι απομένει περιορισμένος χρόνος μέχρι την επόμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και ως εκ τούτου, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την τελευταία μας συνάντηση στο Greentree τον Οκτώβριο πρέπει να εφαρμοστούν και προς αυτές η ε/κ πλευρά παραμένει δεσμευμένη και εργάζεται ενεργά.

Είναι, ως εκ τούτου, πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι η τ/κ ηγεσία υποβάλλει προτάσεις που ακυρώνουν τις συγκλίσεις οι οποίες επιτεύχθηκαν σε ουσιώδη κεφάλαια του Κυπριακού ή αποφεύγει τη συζήτηση σε βασικά θέματα, προκαλώντας σοβαρή οπισθοδρόμηση και αναιρώντας οποιαδήποτε πρόοδο στις συνομιλίες, είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι είναι υψίστης σημασίας όλες οι πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση και την απαραίτητη ευελιξία, σημειώνοντας ότι οι λεκτικοί εκφοβισμοί της Αγκυρας και οι απειλές εναντίον της άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία του κυριαρχικού της δικαιώματος για έρευνα και εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ή εναντίον της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, παρεμβάλλουν εμπόδια και προκαλούν. 

Περαιτέρω, δηλώσεις από τον Τούρκο Πρωθυπουργό, οι οποίες αποκλείουν εδαφική αναπροσαρμογή, όπως την επιστροφή των Βαρωσίων, της Μόρφου και της Καρπασίας, δεν είναι εποικοδομητικές στις προσπάθειες επίτευξης λύσης, είπε, προσθέτοντας ότι είναι λυπηρό, αφού η ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας από την Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν για το κοινό όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου. 

Είπε, επίσης, ότι η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η τ/κ πλευρά και η Τουρκία θα επιδείξουν την ίδια καλή πίστη που επιδεικνύει η ε/κ πλευρά. 





Tags:  

Συμφωνία για θέματα πολιτισμού μεταξύ Κύπρου και Κατάρ
Συμφωνία για θέματα πολιτισμού μεταξύ Κύπρου και Κατάρ
Συμφωνία για θέματα πολιτισμού, υπέγραψαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους και ο Υπουργός Πολιτισμού, Τεχνών και Κληρονομιάς του Κατάρ.
Το χρώμα των μαλλιών "δείχνει" και την υγεία
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το χρώμα των μαλλιών μας είναι δείκτης και για την κατάσταση της υγείας μας. Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας;
Την Πέμπτη ενημερώνει την ψευδοβουλή ο Ερογλου για το Κυπριακό
Την Πέμπτη ενημερώνει την ψευδοβουλή ο Ερογλου για το Κυπριακό
Την ερχόμενη Πέμπτη θα ενημερώσει την ''ολομέλεια'' της ψευδοβουλής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου.
Τελευταία Σχόλια