" Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την κρίση"

greek 02/12/2011
Η ελληνική κοινωνία, παρά τα πολύ σκληρά, πρωτόγνωρα μέτρα που υπομένει, είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την κρίση, δήλωσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Βασίλης Παπαϊωάννου σε χαιρετισμό του σε γεύμα εργασίας με θέμα ''Επενδυτικές ευκαιρίες σε μια Ελλάδα που αλλάζει''.

Παρά τα λάθη και τις καθυστερήσεις, τις όποιες δυσκολίες, μεγάλες και επώδυνες, θα τις αντιμετωπίσουμε και κυρίως δεν θα αφήσουμε κάποιους κύκλους να ποντάρουν στη χρεοκοπία ή την ενδεχομένη έξοδο της χώρας από το Ευρώ, πρόσθεσε. ''Στόχος μας, η σταθεροποίηση, η ανάπτυξη, η πρόοδος και η ευημερία''.

Αναφερόμενος στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, είπε ότι η Ελλάδα παραμένει ο πρώτος προμηθευτής καταναλωτικών αγαθών της Κύπρου. ''Ο όγκος του διμερούς εμπορίου μας αυξήθηκε το 2010, στο 1,46 δις ευρώ (αύξηση κατά 7,6% έναντι του 2009), διατηρώντας την Ελλάδα, για άλλη μια χρονιά, στη θέση του πρώτου εμπορικού εταίρου της Κύπρου. Τα ελληνικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν διαχρονικά το 25% περίπου των συνολικών κυπριακών εισαγωγών. Οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις στην Κύπρο υπολογίζονται από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για το ίδιο έτος, στο ύψος των 904 εκατ. ευρώ έναντι 710 εκατ. ευρώ το 2009 (ή αύξηση κατά 21,4%)''.

Η αυξητική αυτή τάση συνεχίζεται, σημείωσε, λέγοντας ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Κύπρο αυξήθηκαν κατά 14% για το α΄ οκτάμηνο 2011 και αυτές της Κύπρου προς την Ελλάδα κατά 35%. ''Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Ελλάδα βιώνει μεταπολεμικά τη μεγαλύτερη οικονομική της κρίση''.

Επιπλέον, συνέχισε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα παραμένει παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη «επί παντός καιρού». ''Η ναυτιλία μας αποτελεί το 41,49% της ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Η συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία το 2010 ανήλθε σε 140 δις ευρώ, ήτοι ήταν 3,5 φορές μεγαλύτερη της εισροής κοινοτικών κονδυλίων στη χώρα''. Μόλις προχθές - σημείωσε - επανεξελέγη, όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια, στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) όπως και η Κύπρος, η οποία ξεπέρασε σε ψήφους την Τουρκία. Δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι η Ελλάδα διατηρεί το ρόλο του παράγοντα σταθερότητας σε ένα ασταθές περιβάλλον της περιοχής μας και διαθέτει, όπως και η Κύπρος, επενδυτικές προοπτικές και ευκαιρίες», συνέχισε. 

Η οικονομική κρίση, ανέφερε, αποτελεί ευκαιρία βελτιώσεων και για τις χώρες μας. ''Το 30% των ελληνικών εταιριών έγιναν μέσα σε δύο χρόνια πιο εξωστρεφείς. Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αύξησαν τις εξαγωγές μας κατά 40%. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών-δείκτης που εκφράζει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας- μειώθηκε το 2010 κατά 11.8 % και το εργατικό κόστος/μονάδα μειώθηκε με τη σειρά του κατά 5,3%''.





Tags:  

821 περιστατικά βίας στην οικογένεια στην Κύπρο το 2011
821 περιστατικά βίας στην οικογένεια στην Κύπρο το 2011
Προσβάλλουν την κυπριακή κοινωνία τα περιστατικά βίας στην οικογένεια, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.
Κρανιοεγκεφαλική κάκωση αιτία θανάτου 53χρονου στη Λάρνακα
Κρανιοεγκεφαλική κάκωση αιτία θανάτου 53χρονου στη Λάρνακα
Σε κρανιοεγκεφαλική κάκωση οφείλεται ο θάνατος του 53χρονου Βασίλ Δημητρόφ από τη Βουλγαρία.
46 δευτερόλεπτα με τον Steve Jobs
46 δευτερόλεπτα με τον Steve Jobs
Ένα μικρό απόσπασμα από μια άγνωστη συνέντευξη του Steve Jobs όπου μιλάει για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.
 
 
 
Τελευταία Σχόλια