Σύσκεψη στο Προεδρικό για την επάρκεια ρεύματος

greek 03/12/2011
Οριακή είναι η επάρκεια ρεύματος, όμως γίνεται ο προγραμματισμός ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα το ερχόμενο καλοκαίρι όσον αφορά την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρισμού, δήλωσαν οι επικεφαλείς της ΡΑΕΚ και της ΑΗΚ μετά την σύσκεψη το Σάββατο το πρωί στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, για θέματα επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Αρχή Ηλεκτρισμού, ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω.
 
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι η σύσκεψη αφορούσε συγκεκριμένα την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος για το επόμενο έτος.
 
''Στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά από την καταστροφή που έπαθε ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στο Βασιλικό έγινε μια ανασκόπηση για τις ενέργειες και το έργο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα από την ΑΗΚ, αλλά και από όλους τους εμπλεκόμενους που κατέβαλαν μια τεράστια προσπάθεια για να αποκατασταθεί η επάρκεια στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ταυτόχρονα έγινε συντονισμός για την υλοποίηση του στρατηγικού στόχου, όπως το 2012 και ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής που είναι το καλοκαίρι του 2012 να υπάρχει επάρκεια σε ηλεκτρικό ρεύμα''.
 
Συζητήθηκαν, είπε, διάφορα ζητήματα, τέθηκαν διάφορα θέματα προς συντονισμό και επίλυση και ''εκφράζεται από όλους η αισιοδοξία και η πεποίθηση ότι το 2012, ειδικά στην περίοδο αιχμής, αυτή η επάρκεια στην ηλεκτρική ενέργεια θα είναι κάτι που θα επιτευχθεί''.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Γιώργος Σιαμμάς ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία από πλευράς ΡΑΕΚ ότι το χειμώνα θα έχουμε διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ανάλογες με αυτές του καλοκαιριού, είπε ότι στη σύσκεψη κατατέθηκαν οι αποφάσεις που λήφθηκαν για κάλυψη της αιχμικής ζήτησης του 2012 και έγινε αναφορά σε άλλα ζητήματα που εξαρτώνται από την Κυβέρνηση.
 
''Για το χειμώνα αυτό, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι οριακή, η παραγωγική ικανότητα αναμένεται να καλύψει οριακά τη ζήτηση και για αυτό αναμένουμε από το κοινό να κάνει εξοικονομήσεις, όπως έκανε καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, ούτως ώστε να μην έχουμε προβλήματα, τα οποία μπορεί να προκύψουν αν υπάρξουν βλάβες σε μονάδες παραγωγής''.
 
Σε ερώτηση τί θα γίνει εάν ο χειμώνας είναι βαρύς, ο κ. Σιαμμάς απάντησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται να καλύπτουμε οριακά τη ζήτηση με βάση την εγκατεστημένη παραγωγική ικανότητα και για το χειμώνα και για το ερχόμενο καλοκαίρι με τον προγραμματισμό και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.
 
Κληθείς να πει αν την περίοδο αιχμής του χειμώνα, τέλος Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου, μπορεί να υπάρξουν διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Σιαμμάς ανέφερε ότι ''το θέμα της διακοπής είναι κάτι που μπορεί να το αναμένουμε καθημερινά αν υπάρξουν οποιεσδήποτε βλάβες που να καθιστούν την παραγωγική ικανότητα χαμηλότερη από τη ζήτηση''.
 
Επομένως, είπε, και γι' αυτή την περίοδο η ικανότητα είναι οριακά περίπου ίση με τη ζήτηση. ''Γι' αυτό και έχει σημασία η εξοικονόμηση''.
 
Σε ερώτηση αν η ΑΗΚ είναι σε θέση να αποτρέψει απρόσμενους παράγοντες σε ό,τι αφορά στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, Χάρης Θράσου δήλωσε ότι ''δεν αναμένουμε - δεδομένου ότι θα υπάρχουν και οι ανάλογες εξοικονομήσεις από το κοινό - οποιαδήποτε προβλήματα, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιπτώσεις, που και πριν την καταστροφή στο Βασιλικό, θα μπορούσε να συμβεί''.
 
Ερωτηθείς αν διαπιστώνει ότι υπάρχει μια κουλτούρα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας από πλευράς του κοινού, ο κ. Θράσου απάντησε ότι μια τέτοια κουλτούρα υπάρχει και έχει εμπεδωθεί μετά την 11η του Ιούλη, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχίσει ''και να μην έχουμε την ευφορία ότι έχει λυθεί το πρόβλημα και μπορούμε να προχωρήσουμε με σπατάλες όπως προηγουμένως. Φαίνεται ότι το κοινό ανταποκρίνεται ανάλογα''.
 
Επιπλέον, είπε, έχουμε τις εφεδρικές ηλεκτρογεννήτριες των επιχειρήσεων, ξενοδοχείων και βιομηχανιών, οργανωμένες ως ένα εικονικό σταθμό και τελευταίο ‘μαξιλάρι’ - κατά την έκφρασή του - θα είναι οι εξοικονομήσεις του κοινού.
 
''Το πρόγραμμα των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, όπως έγιναν το καλοκαίρι του 2011, θα υπάρχει ως τελευταίο ‘καταφύγιο’, αλλά μόνο σε περίπτωση σοβαρής βλάβης σε κάποια παραγωγική Μονάδα''.
 
Ξεκίνησαν, κατέληξε, όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να έχουμε την επάρκεια που χρειάζεται.
 




Tags:  

Ψήφισμα για τις κλιματικές αλλαγές
Ψήφισμα για τις κλιματικές αλλαγές
Ψήφισμα 13 σημείων για τις κλιματικές αλλαγές ενόψει της 17ης Διάσκεψης για τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής.
Το Παρίσι στηρίζει Κύπρο
Το Παρίσι στηρίζει Κύπρο
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Ν. Αιμιλίου σε συναντήσεις του στο Παρίσι είχε την πλήρη στήριξη για λύση του Κυπριακού και την ΑΟΖ.
Απαλλαγή από στρατωτική θητεία μελετά η ψευδοκυβέρνηση
Απαλλαγή από στρατωτική θητεία μελετά η ψευδοκυβέρνηση
Η λεγόμενη κυβέρνηση επεξεργάζεται «νομοσχέδιο» για απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία, σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Χαβαντίς.
Τελευταία Σχόλια