Ρομπότ που βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού

greek 04/12/2011
Πώς θα σας φαινόταν ένα ρομπότ που σας βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού; Ή που μπορεί να βάλει ένα χεράκι στην κουζίνα;

Η έκθεση Robotville που πραγματοποιείται στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου ρίχνει μια ματιά στον αυξημένο ρόλο που αναλαμβάνουν πλέον τα ρομπότ στη ζωή μας.

Πολλά από τα ρομπότ έχουν κατασκευαστεί σε ευρωπαϊκά ερευνητικά εργαστήρια. Για παράδειγμα, το ρομπότ “Dora o Εξερευνητής” αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Birmingham όπου ο Nick Hawes είναι λέκτορας.

“Η Dora είναι ένα ρομπότ γεμάτο περιέργεια που εξερευνά το περιβάλλον της και φτιάχνει ένα χάρτη. Μόλις φτιάξει το χάρτη μπορεί να κάνει εργασίες όπως να βρει αντικείμενα μέσα στο χώρο”, λέει ο Nick Hawes.

Το 2011 είναι η 90η επέτειος από τη γέννηση της λέξης “ρομπότ” την οποία πρωτοχρησιμοποίησε ο Τσέχος συγγραφέας Karel Capek σε ένα βιβλίο του το 1921. Στην έκθεση Robotville παρουσιάζονται ρομπότ με διάφορες εφαρμογές.

“Υπάρχουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα projects στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Αν κοιτάξετε την κίνηση των χεριών σε μερικά ρομπότ θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ αληθοφανής”, λέει η Kat Nilsson, διευθύντρια του Εργαστηρίου Σύγχρονων Επιστημών του Μουσείου.

Αλλά το ρομπότ δεν είναι μόνο για το μέλλον. Το ρομπότ KASPAR έχει κατασκευαστεί για να βοηθάει στη θεραπεία αυτιστικών παιδιών που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο.

“Η επικοινωνία με τους ανθρώπους μπορεί να είναι αγχωτική και κουραστική. Ο KASPAR είναι ο μεσάζοντας μέσω του οποίου ο θεραπευτής μπορεί να επικοινωνήσει με το παιδί ανθρώπινα συναισθήματα. Όμως στην πραγματικότητα δεν είναι ανθρώπινα συναισθήματα, έτσι είναι ευκολότερο για το παιδί να σχετιστεί μαζί του και να μάθει με αυτόν τον τρόπο να επικοινωνεί καλύτερα με τους ανθρώπους”, λέει ο Dag Syrdal, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire.

Τα ρομπότ ήδη μας βοηθούν να μαθαίνουμε περισσότερα και να κάνουμε λιγότερα. Οι επιστήμονες λένε ότι θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να μπορούν τα ρομπότ να κάνουν καθημερινά πράγματα για εμάς αλλά αυτή η έκθεση δείχνει ότι η Ευρώπη είναι πρωτοπόρος στην έρευνα και το σχεδιασμό τους.


Videos






Tags:   ρομπότ , έρευνα  

 Με στόχο την πρωτιά ο ΑΠΟΕΛ
Με στόχο την πρωτιά ο ΑΠΟΕΛ
Με στόχο το αποτέλεσμα που θα του εξασφαλίσει την πρώτη θέση στον 7ο όμιλο ο ΑΠΟΕΛ υποδέχεται απόψε στις 21:45 την ουκρανική Σαχτάρ Ντόνετσκ .
"Μισό τρισ. δολάρια «αξίζει» το οικόπεδο 12"
Οικόπεδο αξίας... μισού τρις!
"Ο πλούτος που μπορεί να αντληθεί, μόνο από το οικόπεδο 12 της Kυπριακής ΑΟΖ, ξεπερνά τα 450 δισεκατομμύρια δολάρια", εκτιμά ο δρ Μιχάλης Οικονομίδης.
Συζήτησαν για το Κυπριακό
Συζήτησαν για το Κυπριακό
Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.
Τελευταία Σχόλια