Απαισιοδοξία ΟΗΕ για το Κυπριακό

greek 14/12/2011

Το παράθυρο ευκαιρίας για περαιτέρω πρόοδο στο Κυπριακό είναι αρκετά περιορισμένο, καθώς η Κύπρος αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου την προεδρία της Ε.Ε., είπε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, στο πλαίσιο της καθιερωμένης δημοσιογραφικής διάσκεψης για το τέλος της χρονιάς, καλώντας παράλληλα τους δύο ηγέτες, πριν τη συνάντηση που θα έχουν μαζί του στο Greentree, τον Ιανουάριο, να επιταχύνουν το ρυθμό των διαπραγματεύσεων και να σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο.

Σε ερώτηση τι αναμένει ότι θα επιτευχθεί στη συνάντηση που θα έχει τον Ιανουάριο στο με τους δύο ηγέτες, ο Μπαν γκι-Μουν είπε: «Οπως έχετε υπόψη, προσκάλεσα τους δύο ηγέτες στο Greentree στα τέλη Ιανουαρίου και θα ξοδέψω μαζί τους δύο ημέρες. Θα είναι μία εντατικότερη διαπραγμάτευση από την προηγούμενη συνάντηση στο Greentree».

Ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο χρόνος είναι αρκετά περιορισμένος».


«Οπως έχετε υπόψη», συνέχισε, «η Κύπρος θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου του επόμενου έτους. Ετσι, το παράθυρο ευκαιρίας για περαιτέρω πρόοδο στις διαπραγματεύσεις είναι περιορισμένο. Είναι πολιτικά δύσκολο και ευαίσθητο, όταν η προεδρία της Ε.Ε. είναι μέρος αυτού (Σ.Σ. της διαπραγμάτευσης) και πρακτικά μιλώντας, η προεδρία της Ε.Ε. θα είναι σοβαρά αναμειγμένη σε άλλα ευρωπαϊκά θέματα».

Εξαιτίας όλως αυτών, είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ, «θα επιχειρήσουμε να μεγιστοποιήσουμε την πρόοδο στο Κυπριακό. Και όπως είπα στη δήλωσή μου με την ολοκλήρωση της προηγούμενης συνάντησης, ελπίζουμε ότι με θετικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του Ιανουαρίου, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση μιας διεθνούς διάσκεψης, για να χειριστούμε αυτά τα ζητήματα».


Ο κ. Μπαν εξέφρασε την ελπίδα, «πριν έλθουν στο Greentree, και οι δυο θα εμπλακούν και θα επιτύχουν μεγαλύτερη πρόοδο, επιταχύνοντας το ρυθμό των διαπραγματεύσεων».

Ο ΓΓ ανέφερε ότι ο Ειδικός του Σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ εργάζεται πολύ σκληρά και αποκάλυψε ότι αναμένει σήμερα να ενημερωθεί από την Ειδική του Αντιπρόσωπο στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, για την πρόοδο στις συνομιλίες.


O Γενικός Γραμματέας έκανε σύντομη αναφορά στην Κύπρο και στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

«Θα οικοδομήσουμε στην πρόοδο των τελευταίων πέντε ετών. Η νέα μας έμφαση στην προληπτική διπλωματία και διαμεσολάβηση έχει παράξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη Σιέρα Λεόνε, στη Γουινέα, στο Κιργιστάν, την Κύπρο και το Νεπάλ», πρόσθεσε.

 




Tags:   ΟΗΕ , Μπαν Κι-Μουν  

Τα Ηνωμένα Εθνη θέλουν πρόοδο στο Κυπριακό
Τα Ηνωμένα Εθνη θέλουν πρόοδο στο Κυπριακό
Τα Ηνωμένα Εθνη ενδιαφέρονται να υπάρχει πρόοδος στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού  δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.
Βολές Περδίκη για τα οικονομικά μέτρα
Βολές Περδίκη για τα οικονομικά μέτρα
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών διά του βουλευτή του Γιώργου Περδίκη επέκρινε την Κυβέρνηση ότι προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες για τις επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων στη Βουλή.
 
Τον Φεβρουάριο η εκλογή νέας ηγεσίας στον ΔΗΣΥ
Τον Φεβρουάριο η εκλογή νέας ηγεσίας στον ΔΗΣΥ
 Στις 11 και 12 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το εκλογικό συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), στο οποίο θα εκλεγεί η νέα ηγεσία .
Τελευταία Σχόλια