Ερχεται η βελόνα σε μέγεθος τρίχας

greek 08/1/2012
Τη χαρά των παιδιών κι όσων τρέμουν και μόνο στη θέα της σύριγγας αποτελεί η είδηση της δημιουργίας «αόρατης» μικρο-βελόνας, η οποία δεν αναγνωρίζεται από τους νευρικούς ιστούς και έτσι δεν προκαλεί αίσθημα πόνου. 

Τη μικρο-βελόνα κατασκεύασε ομάδα μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Ταφτ της Μασαχουσέτης με τη φιβροίνη, την κύρια πρωτεΐνη του μεταξιού. 

Η μελέτη της δημιουργίας αυτών των βελόνων δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Advanced Functional Materials», όπου οι μηχανικοί αναφέρουν τις τεχνικές λεπτομέρειες της κατασκευής και συναρμολόγησης των μικρο-βελόνων που έχουν μήκος 500 microns και πλάτος 10 microns, δηλαδή έχουν το μέγεθος ενός δεκάτου του πλάτους μιας μέσης ανθρώπινης τρίχας. 

Οι ερευνητές δημιούργησαν καλούπια για τις συστοιχίες των βελόνων, στα οποία έριξαν ένα μείγμα της πρωτεΐνης φιβροίνης αναμεμειγμένο με ένα φάρμακο. 

Το τελικό προϊόν ήταν μια σειρά από μικρο-βελόνες, οι οποίες, όπως εξήγησαν οι δημιουργοί, θα υποβληθούν σε περαιτέρω επεξεργασία. 

Μια σειρά από δοκιμές έδειξε ότι οι μικρο-βελόνες ήταν σε θέση να απελευθερώσουν το φάρμακο αποτελεσματικά, χωρίς να προκαλέσουν πόνο. Ενα άλλο πλεονέκτημά τους, το οποίο είναι παρόμοιο με εκείνο ορισμένων τσιρότων, είναι ότι τα φάρμακα μπορούν επίσης να απελευθερωθούν σταδιακά. 





Tags:  

 Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Ραούφ Ντενκτάς
Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Ραούφ Ντενκτάς
Κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα πλέον στα νεφρά και στο συκώτι.
Γάγγραινα η διαφθορά για την Κύπρο
Γάγγραινα η διαφθορά για την Κύπρο
Η διαφθορά στην Κύπρο θεωρείται από τη μεγάλη πλειοψηφία ως ένα σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο θα οξυνθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.
Tην Κύπρο θα επισκεφθεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου
Tην Κύπρο θα επισκεφθεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου
Μονοήμερη επίσκεψη στη Λευκωσία θα πραγματοποιήσει αύριο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Τελευταία Σχόλια