Αλήθειες για το χρέος της χώρας


 05/1/2012

Τα δυο τελευταία χρόνια οι χώρα μας δέχθηκε βροχή συκοφαντιών από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κατά κύριο λόγο από γερμανικά, αλλά και από τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη, αγνοώντας  όχι τους καλούς τρόπους, αλλά και βασικά άρθρα της ιδρυτικής διακήρυξης της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ένωσης και μετέπειτα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κόντρα Ξύρισμα Στις Κρατικές Δαπάνες


 03/1/2012

Τις μέρες αυτές συνήθως  όλοι προσπαθούμε  πέρα από τις ευχές να κάνουμε και κάποιες  αναλύσεις για το νέο χρόνο.  Για να γίνει όσο το δυνατόν  καλύτερη προσέγγιση θα πρέπει να δούμε και τις δυο πλευρές της κοινωνίας, των πολιτών  και των πολιτικών δράσεων.

«Πόθεν έχσες» Μια διαχρονική κωμωδία.


«Πόθεν έχσες» Μια διαχρονική κωμωδία.
 27/12/2011

Για μια χρονιά ακόμη δόθηκαν στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες»  των βουλευτών , με ελλιπή στοιχεία, κυρίως  για τις τραπεζικές τους καταθέσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο έλληνας πολίτης να βγάλει σωστά συμπεράσματα  για την οικονομική διαφάνεια των εκπροσώπών του.

Η εφεδρεία δεν είναι η λύση για το δημόσιο


Η εφεδρεία δεν είναι η λύση για το δημόσιο
 22/12/2011

Από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους η κομματική επέλαση στην κρατική μηχανή ήταν το πρώτο μέλημα κάθε πολιτικού αρχηγού. Από την μεταπολίτευση και μετά την συντήρηση ανέλαβαν τα κομματικά στελέχη που ονομάστηκαν και «δικά τους παιδιά» που έγινε και κεντρικό προεκλογικό σύνθημα των δυο εξουσιαστικών κομμάτων.

Η Αναποτελεσματικότητα Των Πολιτικών Και ο Λαός


 16/12/2011

Δυο χρόνια διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ  και δυο περίπου μήνες της πρωθυπουργίας του κ. Λουκά Παπαδήμου, οι πολίτες  ζουν την ίδια αβεβαιότητα και ανησυχία για το αύριο, παρά τις πρώτες θετικές αντιδράσεις του για την κυβέρνηση Σωτηρίας. Στο χρονικό αυτό διάστημα αν και η κυβέρνηση σε εποχή σκληρής λιτότητας είναι η πολυπληθέστερη κυβερνητικών στελεχών των τελευταίων εκατό χρόνων που δεν έχει δώσει σημάδια ανάκαμψης.


Με Ελπίδα Και Όχι βία  Γίνονται Αλλαγές
 14/12/2011

Στη σημερινή  πολιτική – οικονομική κατάσταση, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει  πέρα των άλλων και έλλειμμα πολιτικού κριτηρίου: Η ιστορική γνώση και η σωστή ενημέρωση  της εσωτερικής αλλά και της παγκόσμιας  οικονομικής – πολιτικής – γεωστρατηγικής κατάστασης. 

Κοινωνική και όχι λογιστική Ευρώπη


Κοινωνική και όχι λογιστική Ευρώπη
 09/12/2011

Στην σύνοδο κορυφής βασικό θέμα είναι το ξεπέρασμα της οικονομικής – πολιτικής κρίσηW που ίσως είναι η μεγαλύτερη που περνάει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη δημιουργία της. Το μέλλον της περιγράφεται με τα ποιο μελανά σημεία, για να ξεπεραστεί η αντίθεση ανάμεσα στα δυο οικονομικά και κοινωνικά μοντέλα  που συζητούνται.  Το ένα είναι το κοινωνικό μοντέλο, το οποίο θεωρητικά ανταλλάσσει  φορολογία και χαμηλή ανταγωνιστικότητα με υψηλή κοινωνική προστασία και το άλλο είναι αυτό που μιλάει για χαμηλή κοινωνική προστασία και ανταγωνιστικότητα.
 
 

Η διαχρονική διαφθορά και Η Πολιτική Αδιαφορία


Η διαχρονική διαφθορά και Η Πολιτική Αδιαφορία
 05/12/2011

Πριν από λίγες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας η έκθεση του Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς για το 201 η χώρας μας καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις μαζί με την Κολομβία. Όπως σημειώνεται στην έκθεση «ότι οι διαμαρτυρίες  που σημειώνονται παγκοσμίως, οι οποίες συχνά πυροδοτούνται από φαινόμενα  διαφθοράς, καταδεικνύουν σαφώς ότι οι πολίτες θεωρούν ότι τόσο οι ηγέτες τους όσο και οι δημόσιοι φορείς δεν διακατέχονται από ακεραιότητα και διαφάνεια. 

Αν Αλλάξουμε Εμείς θα Αλλάξουν και οι Πολιτικοί Μας


Αν Αλλάξουμε Εμείς θα Αλλάξουν και οι Πολιτικοί Μας
 29/11/2011

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις  έδειξαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό  των ελλήνων  αδιάφοροι για την  πολιτική, ένας λαός  που κύριο γνώρισμα  είναι η πολιτικολογία. Σε μια απόπειρα αυτού του φαινομένου, ίσως μια από τις αιτίες να είναι και η χαμηλή  λαϊκή εκτίμηση προς τους πολιτικούς. Οι πολιτικοί γενικότερα και το επιφανές βαδίζουν  τμήμα τους, οι βουλευτές, χρεώνονται με πλήθος αρνητικών  πραγμάτων. 

Ο δυτικός κόσμος δεν είναι ίδιος με τον ανατολικό


Ο δυτικός κόσμος δεν είναι ίδιος με τον ανατολικό
 24/11/2011

Από την εποχή της οικονομική κρίση  του 2007 – 2009  το διεθνές οικονομικό μοντέλο  βρίσκεται σε περίοδο μετάβασης που μπορεί να συγκριθεί με τις  μεγάλες μεταβατικές περιόδους των δεκαετιών του 1930 και 1970. Το ερώτημα  που κανείς δεν θέλει να εγείρει είναι αν το νέο οικονομικό μοντέλο που φαίνεται ότι  θα κυριαρχήσει στο μέλλον θα είναι  μια ριζική αλλαγμένη εκδοχή του δυτικού  δημοκρατικού κοινωνικού  συστήματος  ή κάποια παραλλαγή του  αυταρχικού φιλελευθερισμού  που ακολουθείται σήμερα στην Κίνα, την Ρωσία και σε άλλες αναπτυσσόμενες  οικονομίες.