Κόντρα Ξύρισμα Στις Κρατικές Δαπάνες

03/1/2012
Τις μέρες αυτές συνήθως  όλοι προσπαθούμε  πέρα από τις ευχές να κάνουμε και κάποιες  αναλύσεις για το νέο χρόνο.  Για να γίνει όσο το δυνατόν  καλύτερη προσέγγιση θα πρέπει να δούμε και τις δυο πλευρές της κοινωνίας, των πολιτών  και των πολιτικών δράσεων.

Σήμερα πέρα από τις εκτιμήσεις θα πρέπει να μιλάμε με πραγματικά στοιχεία τα οποία αφήνει κληρονομιά ο χρόνος που φεύγει στο νέο που έρχεται. Για να δούμε προς τα πού θα πάει η χώρα και κατά συνέπεια  η ελληνική κοινωνία, θα πρέπει οι κυβερνώντες να πουν την αλήθεια για την οικονομική κατάσταση και δράση.
Η σημαντική και   κρίσιμη σύνοδος  για την Ευρωζώνης από το Δεκέμβρη του 2011 μεταφέρθηκε  στο Μάρτη του 2012, όπου σε αυτή  τη σύνοδο θα κριθεί το μέλλον της Ευρωζώνης, αλλά και της χώρας μας.

Στα μέσα Γενάρη θα έρθει η τρόικα, για να παραλάβει από τους αρμόδιους υπουργούς τα προγράμματα – δεσμεύσεις και όχι προτάσεις, όπως τι γίνεται με  το κλείσιμο  της οικονομικής διαφοράς του προϋπολογισμού του 2011, το σχέδιο  μείωσης του κράτους, με τις  απολύσεις  υπαλλήλων, και κλείσιμο οργανισμών.
Το P.S.I πρέπει να υπογραφεί άμεσα, αν φυσικά  δεν  συμβεί κάποια ανατροπή  στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Θα πρέπει η κυβέρνηση «Σωτηρίας» να  προχωρήσει έστω και με οριζόντιες αποφάσεις στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει υπογράψει με την καθοδήγηση της τρόικας.

Για να υλοποιηθούν  όλα αυτά, τα κόμματα που συμμετέχουν  πρέπει να υποστείλουν την προεκλογική σημαία, γιατί διαφορετικά θα δημιουργηθούν πολύ περισσότερα προβλήματα αξιοπιστίας, δίνοντας αφορμή στους εταίρους να μας σχολιάσουν αρνητικά, μιας και η χώρα θα λειτουργεί στους προεκλογικούς πανηγυρισμούς.
Η κυβέρνηση «Σωτηρίας» με επικεφαλής τον κ. Λουκά Παπαδήμο και τη στήριξη των τριών κομμάτων της Βουλής, θα πρέπει να  πάρει σημαντικές αποφάσεις, και να απαγορεύσει  στους υπουργούς να μετατρέπουν  τα υπουργεία σε ψηφοθηρικά κέντρα, κυρίως οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ να τα μετατρέπουν σε κέντρα ισχύος για τη διαδοχή, αγνοώντας τα κοινωνικά καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Της Νέας Δημοκρατίας οι υπουργοί να σταματήσουν τα παιχνίδια για να μην «χρεωθούν»  ευθύνες επενδύοντας σε εκλογικά οφέλη. Ο ΛΑΟΣ με τους τέσσερις υπουργούς – όσοι  έχουν αρμοδιότητες – τρέχουν  να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα που έχουν βρει στο υπουργείο τους.
Θα πρέπει για να προχωρήσει η χώρα να βάλει η κυβέρνηση αυτή στόχους ουσίας και όχι ισορροπιών. 

Κάνοντας ένα πρόχειρο απολογισμό θα δούμε πολλές καθυστερήσεις σε ουσιώδη θέματα: Τα ΕΣΠΑ για δυο χρόνια είναι ακόμη στα συρτάρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αγορά στη χώρας μας στενάζει. Θα πρέπει να αναβαθμιστεί το κέντρο της Αθήνας, περιορίζοντας την εγκληματικότητα που αποτρέπει την προσέλευση  τουριστών, και αυτό το απέραντο παζάρι  μαϊμούδων – προϊόντων που καταστρέφει τους μικρό επαγγελματίες.

Να σταματήσουν οι κοκορομαχίες κυρίως των δυο μεγάλων κομμάτων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ  για να  μπορέσει να προχωρήσει  η χώρα, και να καλύψει την τρύπα των 11δις ευρώ του προϋπολογισμού του 2011. Έκτός αν η κυβέρνηση σωτηρίας σχεδιάζει πάλι να βάλει φόρους στις ίδιες κοινωνικές ομάδες, που πρώτον, δεν μπορεί να αποκρύψει τίποτα από τα έσοδα της, και δεύτερον δεν αντέχει άλλο, οικονομικά έχει στερέψει. Αυτό θα πρέπει  να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι κυβερνώντες, στη δεινή  θέση που έχουν περιέλθει αυτές οι κοινωνικές ομάδες το πώς θα αντιδράσουν είναι απρόβλεπτο.
Πρέπει άμεσα  να γίνουν περικοπές στις δαπάνες  των υπουργείων: δεν μπορεί ένας υπουργός να έχει δυο ή τρία υπουργικά γραφεία, και να απασχολεί τριάντα ή σαράντα συμβούλους με αρκετούς «παρασυμβούλους». Να προχωρήσουν στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, να καταργηθεί ην γραφειοκρατία που είναι μια από τις βασικές αιτίες της διαφθοράς και εμπόδιο στην ανάπτυξη. Σωστή αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας. Δεν είναι δυνατόν π.χ το  ΙΚΑ να έχει ιδιόκτητο κτήριο  στην ίδια περιοχή και να νοικιάζει άλλο πανάκριβα.

Η κυβέρνηση που το ξέρει πολύ καλά το «κόντρα» ξύρισμα  και το εφαρμόζει στους μισθωτού και τους συνταξιούχους  ας το εφαρμόσει με την ίδια ταχύτητα και αποφασιστικότητα στις κρατικές δαπάνες. Και τότε δεν θα χρειαστεί να γίνουν τόσο μεγάλες  περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.




Tags:  

«Πόθεν έχσες» Μια διαχρονική κωμωδία.
«Πόθεν έχσες» Μια διαχρονική κωμωδία.
Για μια χρονιά ακόμη δόθηκαν στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες»  των βουλευτών , με ελλιπή στοιχεία, κυρίως  για τις τραπεζικές τους καταθέσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο έλληνας πολίτης να βγάλει σωστά συμπεράσματα  για την οικονομική διαφάνεια των εκπροσώπών του.
Οι Πολιτικοί να Δράσουν  Μακριά Από Κομματικές Ταμπέλες
Οι Πολιτικοί να Δράσουν Μακριά Από Κομματικές Ταμπέλες
Ζούμε σε  εποχή κρίσης και σύγχυσης. Η σύγχυση αυτή είναι ίσως δικαιολογημένη. Άρα  φυσικές και  οι παρεξηγήσεις και παρερμηνείες. Οι ραγδαίες  οικονομικές  εξελίξεις  συμπαρέσυραν κοινωνικές ανακατατάξεις. Ανέτρεψαν  κέντρα εξουσίας,  δημιούργησαν νέα.
Η διαχρονική διαφθορά και Η Πολιτική Αδιαφορία
Η διαχρονική διαφθορά και Η Πολιτική Αδιαφορία
Πριν από λίγες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας η έκθεση του Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς για το 201 η χώρας μας καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις μαζί με την Κολομβία. Όπως σημειώνεται στην έκθεση «ότι οι διαμαρτυρίες  που σημειώνονται παγκοσμίως, οι οποίες συχνά πυροδοτούνται από φαινόμενα  διαφθοράς, καταδεικνύουν σαφώς ότι οι πολίτες θεωρούν ότι τόσο οι ηγέτες τους όσο και οι δημόσιοι φορείς δεν διακατέχονται από ακεραιότητα και διαφάνεια. 
Τελευταία Σχόλια