«Πόθεν έχσες» Μια διαχρονική κωμωδία.

27/12/2011
Για μια χρονιά ακόμη δόθηκαν στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες»  των βουλευτών , με ελλιπή στοιχεία, κυρίως  για τις τραπεζικές τους καταθέσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο έλληνας πολίτης να βγάλει σωστά συμπεράσματα  για την οικονομική διαφάνεια των εκπροσώπών του.
Η Ειδική Επιτροπή της Βουλής με την «επεξεργασία» των στοιχείων  που έδωσε δημιούργησε στρεβλή εικόνα , η οποία  ενδεχομένως θα ήταν διαφορετική αν είχαν  δημοσιοποιηθεί  όλα τα στοιχεία, και των έντεκα βουλευτών με καταθέσεις στο εξωτερικό.
Από τότε που καθιερώθηκε το «πόθεν έσχες» για την μη συκοφαντούνται  οι πολιτικοί, επαναλαμβάνεται η ίδια κωμωδία. Καλύπτεται μόνο το έσχες, δηλαδή τα περιουσιακά τους στοιχεία, οι αποδοχές τους, ως βουλευτές ή από το επάγγελμα τους, και οι όποιες τραπεζικές καταθέσεις, η ομόλογα,  δηλαδή το πόθεν  μένει ακόμη και σήμερα λευκή σελίδα.
Αυτό που λέει ο όρος διαφάνεια και αυτό που θέλει να γνωρίζει ο λαός είναι το «πόθεν» δηλαδή το πώς αποκτήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία τους. Δεν είναι  κατακριτέο ένας πολιτικός να είναι πλούσιος. Πρέπει όμως να αποδεικνύει με συγκεκριμένα στοιχεία πως τα απέκτησε ή το πόσο πλούσια είναι η σύζυγος του.
Με τη δήλωση του πόθεν, που εμπεριέχει  όλα τα τεκμήρια της απόκτησης  των περιουσιακών  στοιχείων μπορεί να φανεί ποιοι και πως εκμεταλλεύτηκαν  τις θεσμικές τους θέσεις. Με αυτό τον τρόπο θα προστατευτεί η τιμή των πολιτικών από τα σενάρια που τους φέρουν πρωταγωνιστές  σε ύποπτες συναλλαγές με την οικονομική ελίτ.
Η λογική του πράγματος είναι ότι όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή βρίσκονται οπωσδήποτε κοντά σε μια θεσμική θέση που διαχειρίζονται χρήματα πρέπει να είναι καθαρή, και η καθαρότητα τους, πρέπει να ελέγχεται επί της ουσίας και όχι τυπικά.
Έτσι εφευρέθηκε με αρχαιοελληνικές ρίζες που συνεχίζεται μέχρι σήμερα η περίφημη  δήλωση του «πόθεν έσχες», δηλαδή από πού προέρχονται τα περιουσιακά στοιχεία, «γιατί η γυναίκα του Καίσαρα  δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια αλλά πρέπει να φαίνεται τίμια».  
Αυτό που θα πρέπει να αλλάξει στην όλη  διαδικασία είναι η λογική του συστήματος, όχι τι έχεις, αλλά τι απέκτησες κατά τα χρόνια που εξελέγης ή επιλέγεις να διαχειριστείς δημόσιο χρήμα. Βέβαια  μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να ελεγχθεί, αν  και  το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιηθούν κανάλια απόκρυψης, του πλουτισμού μέσο συμμετοχής σε ανώνυμες εταιρίες, σε συγγενικά πρόσωπα ή σε off shore εταιρείες.
Με τον τρόπο που γίνεται ο έλεγχος  του «πόθεν έσχες» είναι καλύτερα να καταργηθεί όλη αυτή η διαδικασία καθώς το μόνο που προσφέρει είναι άλλοθι για την τακτοποίηση  της συνείδησης  όσων πολιτικών  την χρειάζονται.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιτροπής από έγκριτους δικαστικούς, οικονομολόγους, και έμπειρους ορκωτούς λογιστές με εντολή να ελέγχουν και να συγκρίνουν με το παρελθόν εν λευκώ τα  στοιχεία που δίνονται από όλους  τους υπηρέτες του  δημοσίου συμφέροντος. Διαφορετικά κάθε χρόνο θα είμαστε θεατές στο ίδιο έργο πυροβολώντας δικαίως και αδίκως όλο το πολιτικό σύστημα. Είναι τόσο δύσκολο να γίνει κατανοητό από τους ιθύνοντες;

 




Tags:  

Κοινωνική και όχι λογιστική Ευρώπη
Κοινωνική και όχι λογιστική Ευρώπη
Στην σύνοδο κορυφής βασικό θέμα είναι το ξεπέρασμα της οικονομικής – πολιτικής κρίσηW που ίσως είναι η μεγαλύτερη που περνάει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη δημιουργία της. Το μέλλον της περιγράφεται με τα ποιο μελανά σημεία, για να ξεπεραστεί η αντίθεση ανάμεσα στα δυο οικονομικά και κοινωνικά μοντέλα  που συζητούνται.  Το ένα είναι το κοινωνικό μοντέλο, το οποίο θεωρητικά ανταλλάσσει  φορολογία και χαμηλή ανταγωνιστικότητα με υψηλή κοινωνική προστασία και το άλλο είναι αυτό που μιλάει για χαμηλή κοινωνική προστασία και ανταγωνιστικότητα.
 
 
Η διαχρονική διαφθορά και Η Πολιτική Αδιαφορία
Η διαχρονική διαφθορά και Η Πολιτική Αδιαφορία
Πριν από λίγες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας η έκθεση του Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς για το 201 η χώρας μας καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις μαζί με την Κολομβία. Όπως σημειώνεται στην έκθεση «ότι οι διαμαρτυρίες  που σημειώνονται παγκοσμίως, οι οποίες συχνά πυροδοτούνται από φαινόμενα  διαφθοράς, καταδεικνύουν σαφώς ότι οι πολίτες θεωρούν ότι τόσο οι ηγέτες τους όσο και οι δημόσιοι φορείς δεν διακατέχονται από ακεραιότητα και διαφάνεια. 
Η Αναποτελεσματικότητα Των Πολιτικών Και ο Λαός
Δυο χρόνια διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ  και δυο περίπου μήνες της πρωθυπουργίας του κ. Λουκά Παπαδήμου, οι πολίτες  ζουν την ίδια αβεβαιότητα και ανησυχία για το αύριο, παρά τις πρώτες θετικές αντιδράσεις του για την κυβέρνηση Σωτηρίας. Στο χρονικό αυτό διάστημα αν και η κυβέρνηση σε εποχή σκληρής λιτότητας είναι η πολυπληθέστερη κυβερνητικών στελεχών των τελευταίων εκατό χρόνων που δεν έχει δώσει σημάδια ανάκαμψης.
Τελευταία Σχόλια