Ύποπτος φοροδιαφυγής ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ

greek 12/12/2011

Ο Γιάννης Σπανουδάκης είναι ο μοναδικός μάνατζερ εταιρείας, και μάλιστα κρατικής, που παραμένει στη θέση του παρά το γεγονός ότι η εφορία του έχει δεσμεύσει την περιουσία του για χρέη προς το Δημόσιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα εκκρεμεί και νέο φορολογικό ζήτημα για τον κ. Σπανουδάκη, αυτήν τη φορά στη Θεσσαλονίκη, όπου του έχει καταλογιστεί χρέος 1 εκατ. ευρώ, χρέος που έρχεται να προστεθεί στα 500 χιλιάδες ευρώ που του καταλόγισε εφορία της Αθήνας για αντίστοιχη υπόθεση.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα koutipandoras, από τις 8 του Νοέμβρη του 2011 η ΦΑΕΕ Θεσσαλονίκης τού απέστειλε Σημείωμα προ Ποινικής Δίωξης για οφειλές συνολικού ποσού 2.000.000 ευρώ της εταιρείας Πλαστικά Βορείου Ελλάδος, για το οποίο ενέχεται ατομικά (και με ατομικό φορολογικό καταλογισμό) έως το 1.000.000 ευρώ.


Ο κ. Σπανουδάκης κατείχε διοικητική θέση στην εταιρεία, θυγατρική της εταιρείας Πετζετάκις στην οποία ήταν διευθύνων σύμβουλος πριν αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στον ΟΠΑΠ.

Από την... ενασχόλησή του στην εταιρεία Πετζετάκις τού καταλογίστηκαν από την εφορία άλλες 500 χιλιάδες ευρώ, διότι ως τέως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πετζετάκις δεν κατέβαλε στο ελληνικό Δημόσιο φόρους περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ, ενώ κατά την ίδια ημερομηνία (Σεπτέμβριος 2010) η εταιρεία αυτή όφειλε στην εφορία ποσό 1,8 εκατομμυρίου ευρώ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.


Μάλιστα, για τις δύο υποθέσεις που διώκεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί και η ακίνητη περιουσία του, όπως έγινε και με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας κ. Πετζετάκι, ο οποίος όμως συνελήφθη για την ίδια υπόθεση.

Η δέσμευση της περιουσίας του διατάχθηκε από το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μάλιστα απέρριψε τις σχετικές αιτήσεις του κ. Σπανουδάκη για άρση των εις βάρος του μέτρων που ελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2010, εκδίδοντας νέα εντολή στη λήψη περιοριστικών - δεσμευτικών μέτρων κατά του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ προς διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.


Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν τη δέσμευση της περιουσίας του, αποκαλύπτοντας επιπρόσθετα ότι ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ έχει ελεγχθεί συνολικά και εξονυχιστικά και από το ΣΔΟΕ για τυχόν μεγάλες αγορές ακινήτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αποκαλύπτουν επίσης ότι ετοιμάζεται νόμος που ουσιαστικά θα αμνηστεύει τον κ. Σπανουδάκη αλλά και άλλους που ενώ βρίσκονται επικεφαλής μεγάλων εταιρειών που φοροδιαφεύγουν, δεν θα φέρουν ευθύνες οι ίδιοι αλλά οι μέτοχοι.


Οπως λένε, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την επιβολή αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη των οφειλών προς το Δημόσιο (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) είναι ισοπεδωτικό και άδικο καθώς αναζητούνται ευθύνες για φορολογικές υποχρεώσεις εταιρειών προς το Δημόσιο από πρόσωπα που ασκούν το μάνατζμεντ αλλά δεν συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.
 





Η απόφαση της ντροπής
Η απόφαση της ντροπής
Σοκ προκαλεί η απερίγραπτη απόφαση του υπουργείου Εργασίας να συμπεριλάβει την παιδοφιλία ως αναπηρία και να επιτρέψει στους παιδόφιλους να διεκδικήσουν επίδομα.
Πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο
Πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο
Έντονες πιέσεις συνεχίζουν να δέχονται οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, σε χαμηλά επίπεδα ο όγκος συναλλαγών. O Γενικός Δείκτης Τιμών στο -2,02%.
 
Νεκρός ορειβάτης στο Μπέλες
Νεκρός ορειβάτης στο Μπέλες
Μοιραία απέβη η εξόρμηση στις πλαγιές του όρους Μπέλες για 36χρονο ορειβάτη από το Κιλκίς, όταν απομακρύνθηκε από την 11μελή ομάδα ορειβατών και χάθηκε στις απόκρημνες χαράδρες του βουνού.
 
Τελευταία Σχόλια