Υπολογιστής θα μπορεί να καταλαβαίνει εάν βαριέστε!

greek 21/11/2011
Μια ισπανική ομάδα ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει ένα σύστημα που επιτρέπει στον υπολογιστή να αναγνωρίζει τη συναισθηματική κατάσταση του χρήστη και να τη λαμβάνει υπόψη.

Ο στόχος είναι ο περιορισμός του εκνευρισμού και της απογοήτευσης από τη χρήση των υπολογιστών.
 
"Με αυτό το νεό σύστημα, ο υπολογιστής θα καταλαβαίνει πώς νιώθει ο χρήστης (συναισθήματα) και πώς σκοπεύει να συνεχίσει τον διάλογο (προθέσεις)," εξηγεί ο David Grill, ένας από τους δημιουργούς.

Η ομάδα έχει εστιάσει στα αρνητικά συναισθήματα - ειδικά στο φόβο, την πλήξη και την αβεβαιότητα – τα οποία αντιμετωπίζουν συχνά οι χρήστες όταν αλληλεπιδρούν με ένα ψηφιακό σύστημα ομιλίας.

Για την ανίχνευση των συναισθημάτων συλλέγονται πληροφορίες από τον τόνο της φωνής, την ταχύτητα της ομιλίας, τη διάρκεια των παύσεων, την ενέργεια της φωνής και άλλα. Συνολικά λαμβάνονται υπόψη περίπου 60 ακουστικές παράμετροι.

Το σύστημα συλλέγει επίσης πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της συζήτησης που θα μπορούσε, σύμφωνα με τους δημιουργούς, να δώσει στοιχεία για τη συναισθηματική κατάσταση του χρήστη.

Για παράδειγμα, εάν το σύστημα αποτύχει επανειλημμένως να αναγνωρίσει τί λέει ο χρήστης, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκνευρισμό.

"Γι' αυτό το λόγο έχουμε αναπτύξει μια στατιστική μέθοδο που χρησιμοποιεί παλαιότερους διαλόγους για να υπολογίσει την εξέλιξη μιας συζήτησης”, λέει η ομάδα.
Μόλις το σύστημα καταλάβει τα συναισθήματα του χρήστη, προσαρμόζει ανάλογα το διάλογο.

Για παράδειγμα αν ο χρήστης έχει αμφιβολίες θα προσφέρεται πιο λεπτομερής βοήθεια.
Σύμφωνα με την ομάδα, το σύστημα δοκιμάστηκε με αληθινούς χρήστες και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά αφού οι διάλογοι έγιναν συντομότεροι και οι χρήστες έδειξαν ενθουσιασμένοι από την ιδέα.
 
 





H Apple ετοιμάζει άθραυστη οθόνη για το νέο iPhone
H Apple ετοιμάζει άθραυστη οθόνη για το νέο iPhone
H Apple κατοχύρωσε μια νέα πατέντα για μια τεχνολογία άθραυστου γυαλιού που θα χρησιμοποιηθεί στο νέο iPhone.
Στο τέλος ο ΑΠΟΕΛ 2-0 τον Ερμή
Στο τέλος ο ΑΠΟΕΛ 2-0 τον Ερμή
Δύσκολη νίκη για τον ΑΠΟΕΛ στη 10η αγωνιστική του κυπριακού πρωταθλήματος, λίγες ημέρες πριν από τον αγώνα με τη Ζενιτ για το Τσάμπιονς Λιγκ. 
Οχι της ΟΕΒ στη φορολόγηση
Οχι της ΟΕΒ στη φορολόγηση
Τη διαφωνία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων στην προτεινόμενη φορολόγηση του κύκλου εργασιών εταιρειών εγχώριων δραστηριοτήτων, κατέθεσε σήμερα αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας στον Κίκη Καζαμία.
Τελευταία Σχόλια