"Πάγωμα μισθών"

greek 22/11/2011
Εχουμε φτάσει σε περιθώρια κινδύνου σε ό,τι αφορά την διαχείριση των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας, δηλώνει ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και προσθέτει ότι υπάρχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και οφείλουν κάποιοι να πουν τους σχεδιασμούς τους.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος κλήθηκε, στη Βουλή, να σχολιάσει δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν ο οποίος ανέφερε ότι η ΕΕ με επιστολές της σε Κύπρο και σε άλλα τέσσερα κράτη - μέλη προειδοποιεί για τον κίνδυνο παραβίασης δημοσιονομικών κανόνων κατά το επόμενο έτος και ότι η Επιτροπή αναμένει από τα κράτη αυτά να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.
 
''Είναι γνωστό ότι ο κ. Ολι Ρεν έχει αποστείλει μια επιστολή προς την Κυπριακή Δημοκρατία με την οποία προειδοποιεί με κυρώσεις την Κυπριακή Δημοκρατία, ως επίσης και άλλα τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ, εάν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου δεν προχωρήσουμε στην υλοποίηση ή στην υιοθέτηση μέτρων εξυγίανσης. Μας απειλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με κυρώσεις. Μας απειλούν οι Οίκοι Αξιολόγησης ότι θα μας κατατάξουν στα σκουπίδια.
 
Προειδοποιεί ο Υπουργός Οικονομικών ότι εάν δεν προχωρήσουμε σε μέτρα ενδεχομένως να φτάσουμε στα πρόθυρα ή και να έχουμε στάση πληρωμών, δηλαδή να μην έχουμε να πληρώσουμε τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Και, όμως, το ΑΚΕΛ μας λέει ότι εάν δεν δεχτούν οι συντεχνίες τα μέτρα εμείς δεν τα υποστηρίζουμε'', ανέφερε.
 
Αυτή και αν είναι μία στάση, συνέχισε, ''που καταδεικνύει την υπευθυνότητα και την σοβαρότητα με την οποία οι κυβερνώντες αντιμετωπίζουν τα σημερινά προβλήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας''.
 
''Εχουμε δώσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στις συντεχνίες. Οι συντεχνίες είναι που αποφασίζουν το μέλλον της Κύπρου. Και εγώ οφείλω να ρωτήσω: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφωνεί ή διαφωνεί με τις εισηγήσεις του Υπουργού Οικονομικών ; Το ΑΚΕΛ συμφωνεί ή διαφωνεί με τις εισηγήσεις του Υπουργού Οικονομικών σε ό,τι αφορά το πάγωμα των μισθών για τα επόμενα δύο χρόνια;. Γιατί αν διαφωνούν θα πρέπει να μας πουν ποιο είναι το σχέδιο τους.
 
Είναι δικαίωμα τους να θέλουν να προωθήσουν και να υλοποιήσουν τις θεωρίες τις δικές τους, τις θεωρίες του υπαρκτού σοσιαλισμού και να καταστρέψουν την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο. Οφείλουν και πρέπει να μας πουν με τι θα αντικαταστήσουμε το 70% του ΑΕΠ μας όταν θα το εξαφανίσουμε.
 
Τι θα γίνουμε για να ζήσουμε; Θα πρέπει να ξαναγίνουμε γεωργοί; Θα βασιστούμε στο τουρισμό; Θα πρέπει να δημιουργήσουμε στην Κύπρο βιομηχανίες; Ποιο είναι το σχέδιο του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΑΚΕΛ για μετά την καταστροφή εποχή;'', πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς εάν το ΔΗΚΟ συμφωνεί με τις προτάσεις του Υπουργού Οικονομικών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν τα πάντα.
 
''Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και καλούμε όλους να συμπεριφερθούν σοβαρά και υπεύθυνα. Να βάλουν πάνω από τα συμφέροντα του κόμματος τους τα συμφέροντα της πατρίδας τους. Για μας προέχει το συμφέρον της οικονομίας και του τόπου. Εχουμε φτάσει σε περιθώρια κινδύνου σε ό,τι αφορά την διαχείριση των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας. Εχουμε ενώπιον μας ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.
 
Είναι καιρός να ακούσουμε το σχέδιο. Οφείλουν κάποιοι να μας πουν τους σχεδιασμούς τους. Θα αφήσουν τις υποβαθμίσεις να συνεχίζουν να επιβάλλονται με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μετατραπούμε ως οικονομία, ως χρηματοπιστωτικό κέντρο, απαγορευτικό για επενδύσεις από ξένους; Γιατί εκεί οδεύουμε'', συμπλήρωσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: ''Ας μας φέρει τα μέτρα ο Υπουργός Οικονομικών, να μας δοκιμάσει και θα διαπιστώσει ότι εμείς έχουμε και την απαραίτητη υπευθυνότητα και σοβαρότητα να τον στηρίξουμε''.
 
''Αλλά αν στόχος για παράδειγμα είναι να παγώσει η ΑΤΑ για τα επόμενα δύο χρόνια, πως μπορεί αυτό το πράγμα να το κάνει η Βουλή όταν η ΑΤΑ δίνεται με συλλογικές συμβάσεις; Δεν υπάρχει νομοτεχνικός τρόπος εμείς να απαγορεύσουμε την πληρωμή της ΑΤΑ. Αρα, ο Υπουργός Οικονομικών πρέπει να αποφασίσει και είναι μόνο με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που μπορούν να έρθουν τέτοιες προτάσεις ενώπιον της Βουλής'', πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς τι προβλέπει το σχέδιο του ΔΗΚΟ για έξοδο από την κρίση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είναι οι περικοπές των δαπανών.
 
''Εδώ μας έχει φέρει η εγκληματική καθυστέρηση αυτής της Κυβέρνησης. Δεν φταίμε εμείς που προειδοποιούσαμε. Φταίνε εκείνοι που δεν έπραξαν εκείνα που έπρεπε να πράξουν τα προηγούμενα δύο χρόνια. Φταίνε εκείνοι που έφεραν την οικονομία μας στα πρόθυρα της οικονομίας μας. Φταίνε εκείνοι που ανατίναξαν το Μαρί για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα'', ανέφερε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε όσο αυξάνονται οι φορολογίες μειώνονται τα έσοδα του κράτους.
 




Tags:  

Χωρίς Android 4.0 τα Samsung Galaxy S και Galaxy Tab
Χωρίς Android 4.0 τα Samsung Galaxy S και Galaxy Tab
Οι ιδιοκτήτες των Samsung Galaxy S και του 7-ιντσου Galaxy Tab δεν θα έχουν τη χαρά να αναβαθμίσουν το Android στην τελευταία και καλύτερη έκδοσή του.
Αποφυλακίστηκαν η μητέρα και η θεία του 29χρονου στην Πάφο
Αποφυλακίστηκαν η μητέρα και η θεία του 29χρονου στην Πάφο
Ελεύθερες αφέθηκαν αργά χθες το απόγευμα η 56χρονη μητέρα και η 54χρονη θεία του 29χρονου από την Πάφο, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση για τη δολοφονία της 24χρονης εγκύου
Κυρώσεις σε όσους εργοδοτούν παράνομα
Κυρώσεις σε όσους εργοδοτούν παράνομα
Δραστικές κυρώσεις θα ληφθούν μετά την Πρωτοχρονιά στα κατεχόμενα για όσους εργοδοτούν παράνομα εργατικό προσωπικό.
 
Τελευταία Σχόλια