8 συμβουλές για ασφαλείς online αγορές

greek 22/11/2011

Η πραγματικότητα είναι ότι έχετε κάθε λόγο να θέλετε να κάνετε αγορές από το internet. Καταρχήν μπορείτε να βρείτε απίστευτες προσφορές. Επίσης η ποικιλία είναι τεράστια, η αποστολή είναι πολύ γρήγορη ενώ μπορείτε πολύ εύκολα να επιστρέψετε ένα προϊόν εάν δεν μείνετε ικανοποιημένοι.

Ωστόσο υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να σας εξαπατήσουν και να “προδώσετε” τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας χωρίς να το γνωρίζετε. Αν και αυτό είναι ανησυχητικό, δεν θα έπρεπε να σας αποτρέπει από το να ψωνίζετε από το internet. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και μπορείτε να κάνετε αγορές με αυτοπεποίθηση.

1. Χρησιμοποιείτε γνωστές ιστοσελίδες

Εάν γνωρίζετε το site απ' όπου ψωνίζετε, το πιο πιθανό είναι πως οι αγορές σας θα γίνουν με ασφάλεια. Όλοι για παράδειγμα γνωρίζουμε το Amazon.com.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα ορθογραφικά λάθη όταν γράφετε μια διεύθυνση στον browser καθώς μπορεί να βρεθείτε σε ένα site “μαϊμού” χωρίς να το καταλάβετε.

2. Σιγουρευτείτε ότι το site είναι ασφαλές

Ποτέ μα ποτέ μην εισάγετε τα στοιχεία της κάρτας σας σε ένα site που δεν έχει πιστοποιητικό SSL. Μπορείτε εύκολα να καταλάβετε εάν ένα site διαθέτει αυτό το πιστοποιητικό καθώς η διεύθυνση της σελίδας όπου θα σας ζητηθούν τα στοιχεία της κάρτας θα ξεκινάει με HTTPS:// (και όχι HTTP://).

3. Μην δίνετε όλα τα στοιχεία σας

Κανένα online κατάστημα δεν χρειάζεται το ΑΦΜ σας ή την ημερομηνία γενεθλίων σας για να σας πουλήσει κάτι. Όσο λιγότερα στοιχεία δίνετε, τόσο δυσκολότερο είναι για κάποιον κακόβουλο να κλέψει τα στοιχεία σας.

4. Ελέγχετε την πιστωτική σας κάρτα

Μην περιμένετε το τέλος του μήνα για να δείτε τις συναλλαγές της κάρτας σας. Προσπαθήστε να βλέπετε τις κινήσεις της κάρτας σας πιο συχνά ώστε να προλάβετε πιθανές ύποπτες χρεώσεις.

Εάν δείτε κάτι ύποπτο, αμέσως τηλεφωνήστε και ειδοποιήστε την τράπεζα και την ιστοσελίδα από όπου κάνατε τις αγορές σας.

5. Χρησιμοποιείτε Software προστασίας του υπολογιστή σας

Επιλέξετε κάποιο από τα πολλά software με anti-virus και firewall που κυκλοφορούν στο εμπόριο και ενημερώνετέ το συχνά. Επίσης, κάντε συχνά έλεγχο του υπολογιστή σας για ιούς και άλλο κακόβουλο λογισμικό.

6. Χρησιμοποιείτε ασφαλείς κωδικούς

Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε ασφαλείς κωδικούς, ειδικά όταν ψωνίζετε από το internet. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε αρκετές εφαρμογές που δημιουργούν ασφαλείς κωδικούς.

7. Μην χρησιμοποιείτε υπολογιστές σε δημόσιους χώρους

Είναι πραγματικά πολύ κακή ιδέα να χρησιμοποιείτε κάποιο κοινόχρηστο υπολογιστή για να κάνετε τις αγορές σας. Είναι εξίσου επικίνδυνο να χρησιμοποιείτε το δικό σας laptop για αγορές όταν είστε σε κάποιο κοινόχρηστο δίκτυο Wi-Fi, όπως για παράδειγμα σε μια καφετέρια.

8. Κλειδώστε το Wi-Fi στο σπίτι σας

Ποτέ μην αφήνετε το δίκτυο Wi-Fi στο σπίτι σας χωρίς κάποιο κλειδί ασφαλείας. Επικοινωνήστε με τον πάροχο internet και ζητήστε να σας βάλουν έναν ασφαλή κωδικό στο δίκτυο.

 

 




Tags:   ασφάλεια , Internet  

Οχι της ΟΕΒ στη φορολόγηση
Οχι της ΟΕΒ στη φορολόγηση
Τη διαφωνία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων στην προτεινόμενη φορολόγηση του κύκλου εργασιών εταιρειών εγχώριων δραστηριοτήτων, κατέθεσε σήμερα αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας στον Κίκη Καζαμία.
Eπίσκεψη Γκιούλ στο Λονδίνο
Eπίσκεψη Γκιούλ στο Λονδίνο
Το Κυπριακό είναι ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τον Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον Ντέιβιντ Κάμερον στη σημερινή συνάντηση τους.
Αποχή από τα μαθήματα
Αποχή από τα μαθήματα
Σε αποχή από τα μαθήματα κατέρχονται την Πέμπτη οι φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ζητώντας τη μείωση των διδάκτρων.
 
 
Τελευταία Σχόλια