Οχι της ΟΕΒ στη φορολόγηση

greek 21/11/2011
Τη διαφωνία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) στην προτεινόμενη φορολόγηση του κύκλου εργασιών εταιρειών εγχώριων δραστηριοτήτων, κατέθεσε σήμερα αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας στον Υπουργό Οικονομκών Κίκη Καζαμία.
 
Με τη συνάντηση με την ΟΕΒ, ο κ. Καζαμίας άρχισε τη Δευτέρα τον κύκλο επαφών του με όλους τους εμπλεκόμενους αναφορικά με την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων για δημοσιονομική εξυγίανση, που δημοσιοποίησε την Παρασκευή.
 
Τα μέτρα περιλαμβάνουν το πάγωμα των αυξήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για δύο χρόνια, την επιβολή κλιμακωτής εισφοράς των υψηλόμισθων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα και την επιβολή φορολογίας 0,5% επί του κύκλου εργασιών των εταιρειών εγχώριας δραστηριότητας.
 
«Διαφωνούμε με τη φορολογία στον κύκλο εργασιών των εταιρειών», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης, ο οποίος απέφυγε ωστόσο να διασαφηνίσει κατά πόσον το «όχι» της ΟΕΒ είναι κατηγορηματικό.
 
«Θα πρέπει», πρόσθεσε, «να βοηθηθεί η δραστηριοποίηση των εταιρειών διότι είναι μέσω αυτής της δραστηριοποίησης που θα εξέλθουμε από την κρίση και έτσι διαφωνούμε με αυτή τη φορολογία πάνω στον κύκλο εργασιών ιδιαίτερα γιατί δεν έχει σχέση με την επικερδότητα αυτών των επιχειρήσεων».
 
Ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι ο Υπουργός Οικονομικών τους ενημέρωσε για τα μέτρα που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ για προώθηση της ανάπτυξης.
 
«Είναι γνωστό ότι για να εξέλθουμε από την κρίση είναι μόνο μέσα από την ανάπτυξη. Αναμένουμε ότι πολύ σύντομα θα υπάρχουν αυτά τα μέτρα για να τα συζητήσουμε στη λεπτομέρεια και να προχωρήσουμε για την εφαρμογή τους», πρόσθεσε.
 
Σε ερώτηση αν η ΟΕΒ θα έβλεπε με διαφορετικό μάτι την πρόταση αυτή αν η προτεινόμενη φορολογία ήταν επί της κερδοφορίας των εταιρειών αντί του κύκλου εργασιών, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι οπωσδήποτε στον κύκλο εργασιών δεν είναι η πιο σωστή προσέγγιση.
 

Αναφορικά με τη φορολόγηση των κερδών, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι ήδη έχει αυξηθεί η έκτακτη εισφορά για την Αμυνα από 15% σε 17%, που υπολογίζεται στη διανομή κερδών.

«Θα συναντηθούμε για να ανταλλάξουμε περαιτέρω απόψεις», επανέλαβε.
Κληθείς να σχολιάσει την επισήμανση ότι δεν υπάρχει τρόπος να διαχωριστούν οι ξένες εταιρείες από τις ντόπιες, ο κ. Ζαχαριάδης συμφώνησε ότι η επιβολή φορολογίας επί του κύκλου εργασιών πιθανόν να μην μπορεί να διαχωριστεί, όπως και στον εταιρικό φόρο.
 
«Και σίγουρα δεν θα πρέπει οι ξένες εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο και που είναι μια καλή πηγή εισοδήματος για την κυπριακή οικονομία να αποθαρρυνθούν», είπε.

Τέλος, σε ερώτηση αν το 'όχι' στην φορολόγηση του κύκλου εργασιών είναι κατηγορηματικό, ο κ. Ζαχαριάδης απέφυγε να απαντήσει και περιορίστηκε να αναφέρει πως «σήμερα ανταλλάξαμε διάφορες απόψεις, τονίσαμε στον Υπουργό ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βοηθηθούν για να προωθηθεί η ανάπτυξη και θα ξανασυναντηθούμε».
 




Tags:  

Σε νέα χαμηλά επίπεδα το ΧΑΚ
Σε νέα χαμηλά επίπεδα το ΧΑΚ
Σε νέα χαμηλά επίπεδα κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο ακολουθεί το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στη χρηματαγορά της Αθήνας.
Στην Κύπρο στελέχη της Κομισιόν
Στην Κύπρο στελέχη της Κομισιόν
Την Κύπρο επισκέπτονται στα τέλη του μήνα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να συζητήσουν βασικές πτυχές της ''Ψηφιακής Ατζέντας για την Ευρώπη''.
Στο χειρουργείο ο Κληρίδης
Στο χειρουργείο ο Κληρίδης
Ο Γλαύκος Κληρίδης χειρουργείται σήμερα το πρωί, ο κ. Κληρίδης πέρασε ήσυχη νύχτα και είναι έτοιμος για τη χειρουργική επέμβαση.
Τελευταία Σχόλια