Προς αποχώρηση το "Διεθνές Κεφάλαιο"

greek 22/11/2011
Το ρευστό τοπίο σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση εταιρειών τρομάζει τις ξένες τράπεζες, oι οποίες προειδοποιούν με πιθανή αποχώρηση από την Κύπρο σε περίπτωση επιβολής νέων φορολογιών.
 
"Όταν τα πράγματα γίνουν σκούρα θα φύγουν από την Κύπρο και πλέον η χώρα δεν θα λογίζεται διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο", είπε εκπρόσωπός τους, προσθέτοντας ότι θα αναζητήσουν νέους προορισμούς, όπως η Μάλτα.
 
Στο πλαίσιο της συζήτησης των νομοσχεδίων που προβλέπουν τη δημιουργία ταμείου στήριξης των τραπεζών καθώς και παρέμβασης του κράτους, σε περίπτωση που ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα καταρρεύσει, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Διεθνών Τραπεζών, Μάριος Παρασκευάς, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι επιβάλλεται η εξαίρεση των μη φορολογικών κατοίκων της Κύπρου από την επιβολή τέλους για τη δημιουργία του ειδικού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
 
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η επιβολή τελών, οι διεθνείς τράπεζες θα περικόψουν τα λειτουργικά τους έξοδα και θα απολύσουν υπαλλήλους.
 
Ο κ. Παρασκευάς υποστήριξε επίσης ότι βάσει οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ξένες τράπεζες πληρώνουν μέχρι και 20% τέλη για φορολογίες, προσθέτοντας ότι το 2010 τα μέλη του Συνδέσμου πλήρωσαν φόρο 300 εκατ. ευρώ ενώ οι ξένες επιχειρήσεις κατέβαλαν φόρο 1,2 δισ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Διεθνών Τραπεζών, ο μόνος λόγος για τον οποίο βρίσκονται στην Κύπρο οι ξένες τράπεζες είναι η ύπαρξη ενός σταθερού και ευνοϊκού για ξένες επενδύσεις φορολογικού συστήματος.
 
Τα τελευταία χρόνια το φορολογικό σύστημα έχει τεθεί σε σοβαρότατό κίνδυνο λόγω της εισαγωγής του ειδικού φόρου πιστωτικών ιδρυμάτων, της συνεισφοράς στο ταμείο προστασίας καταθέσεων, της συνεισφοράς στο ταμείο αποζημίωσης επενδυτών πελατών τραπεζών και άλλα ταμεία.
 
Υπέδειξε, παράλληλα, ότι ο φορολογικός συντελεστής από μηδέν που ήταν πριν κάποια χρόνια έχει φτάσει το 10% και αυτό προβληματίζει κάποιες ξένες τράπεζες για το αν θα πρέπει να παραμείνουν στην Κύπρο.
 
Αντίθετο στη φορολόγηση των τραπεζών είναι και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
 
Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή νέο αναθεωρημένο κείμενο των νομοσχεδίων.
 
Σύμφωνα με τον διευθυντή χρηματοδότησης και επενδύσεων του υπουργείου Οικονομικών, Ανδρέα Τρόκκο, οι κυριότερες αλλαγές που επήλθαν στο νόμο περί χρηματοοικονομικών κρίσεων έγιναν μετά τη γνωμάτευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εμπλεκομένων.
 
 
 
 
 
 
 
 




Tags:  

Το Facebook κυκλοφορεί το δικό του smartphone
Το Facebook κυκλοφορεί το δικό του smartphone
Μπορεί να ακουγόταν πολύ καιρό ως φήμη αλλά τελικά το Facebook θα κυκλοφορήσει σύντομα ένα δικό του smartphone.
 
 Πλήρης αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς Αγίου Αντωνίου
Πλήρης αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς Αγίου Αντωνίου
Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και περιβάλλοντος, Σοφοκλή Αλετράρη...
Στην ατζέντα και το Κυπριακό
Πιέζει για λύση μέσω Βρετανίας
Την άσκηση της επιρροής της για μια λύση στο Κυπριακό  θα ζητήσει από την Βρετανία ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Τελευταία Σχόλια