Νέο βιο-υλικό θα μπορούσε να αντικαταστήσει το πλαστικό

greek 21/12/2011
Ερευνητές στο Χάρβαρντ κατασκέυασαν ένα νέο υπερ-ανθεκτικό υλικό που βασίζεται στο κέλυφος οργανισμών όπως είναι οι γαρίδες.
 
Το Shrilk είναι φθηνό, βιοαποικοδομήσιμο και βιοσυμβατό και θα μπορούσε κάποια μέρα να αντικαταστήσει το πλαστικό υλικό στα καταναλωτικά προϊόντα ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε ιατρικές εφαρμογές.

"Το Shrilk μπορεί να δώσει λύσεις στα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και ταυτόχρονα να φέρει επανάσταση στην ιατρική”, λέει ο καθηγητής Donald Ingber.
Το κέλυφος ορισμένων εντόμων είναι ένα πολύ καλό μοντέλο σύμφωνα με την ομάδα. Είναι ελαφρύ, ανθεκτικό και αρκετά λεπτό ώστε να είναι εύκαμπτο. Αποτελείται από στρώματα χητίνης, ενός πολυμερούς πολυσακχαρίτη, και από στρώματα πρωτεΐνης.

 
Η ομάδα από το Χάρβαρντ κατάφερε να κατασκευάσει μια λεπτή μεμβράνη που έχει ακριβώς την ίδια σύσταση και αποτελείται από πρωτεΐνες μεταξιού και από χητίνη που προέρχονται από το κέλυφος γαρίδων.

Το αποτέλεσμα είναι ένα υλικό με ανθεκτικότητα και σκληρότητα παρόμοιες με αυτές ενός φύλλου αλουμινίου αλλά με το μισό βάρος. Είναι βιοαποικοδομήσιμο και μπορεί να παραχθεί με πολύ χαμηλό κόστος.

Μπορεί επίσης να διαμορφωθεί εύκολα σε σύνθετα σχήματα με τη χρήση καλουπιών ενώ μεταβάλλοντας την ποσότητα νερού κατά την διαδικασία παραγωγής του, οι ερευνητές κατάφεραν να μεταβάλλουν και την ευκαμψία του.

Οι εφαρμογές που μπορεί να έχει αυτό το υλικό είναι αμέτρητες σύμφωνα με την ομάδα. Το Shrilk θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή σάκων απορριμάτων, συσκευασιών και άλλων παρόμοιων υλικών. Χάρη στην αντοχή του και το γεγονός ότι αποσυντίθεται μόνο του μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ιατρικές εφαρμογές.





"Έρχονται καλύτερες μέρες για τους μαθητές"
"Έρχονται καλύτερες μέρες για τους μαθητές"
"Το Υπουργείο Παιδείας και η πολιτεία θα είναι πάντοτε δίπλα στους μαθητές και στη νέα γενιά" δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους.
''Οχι άλλη τραγωδία όπως το Μαρί''
''Οχι άλλη τραγωδία όπως το Μαρί''
Ολοι πρέπει να εργαστούν ώστε να μην ξανασυμβεί στην Κύπρο παρόμοιο θλιβερό συμβάν όπως η τραγωδία στο Μαρί, δήλωσε σήμερα ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου.
Μέτρα στήριξης της απασχόλησης
Μέτρα στήριξης της απασχόλησης
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επεξεργάζεται περαιτέρω μέτρα για στήριξη της απασχόλησης ανακοίνωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.
 
Τελευταία Σχόλια