Από σήμερα «πράσινο» πιστοποιητικό και για τις μισθώσεις ακινήτων

09/1/2012
Από σήμερα Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012  είναι υποχρεωτικό το πράσινο πιστοποιητικό και για τις μισθώσεις ακινήτων, δηλαδή διαμερισμάτων, γραφείων, καταστημάτων και άλλων μεμονωμένων χρήσεων. Ο θεσμός των ενεργειακών επιθεωρήσεων καθιερώθηκε  από τον περασμένο Ιούλιο για όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων και  τις ενοικιάσεις μόνο ενιαίων κτιρίων. Τώρα μετά από εξάμηνη παράταση το μέτρο επεκτείνεται και στις μισθώσεις μεμονωμένων ιδιοκτησιών. Από σήμερα  οι αρμόδιες εφορίες δεν θα δέχονται συμβόλαια ενοικίασης στα οποία δεν θα αναγράφεται ο αριθμός μητρώου του ενεργειακού  πιστοποιητικού.
Πρέπει να τονιστεί ότι έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού είναι υποχρεωτική μόνον για τις νέες μισθώσεις. Δηλαδή για  κτίσματα που καταρτίζεται για πρώτη φορά από σήμερα και στο εξής συμβόλαιο προς νέο μισθωτή, ο οποίος εγκαθίσταται για πρώτη φορά στο ακίνητο.
Εξαιρούνται ανανεώσεις μισθώσεων και υφιστάμενα μισθωτήρια συμβόλαια.  Επίσης εξαιρούνται από το μέτρο:   
Νέες μισθώσεις ακινήτων επιφανείας κάτω των 50 τετραγωνικών μέτρων. Αγροτεμαχίων χωρίς κτίσματα, βιομηχανίες και βιοτεχνίες, εργαστήρια και παρασκευαστήρια, όπως επίσης χώροι για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων η στέγαση ζώων και χώροι γκαράζ για κάθε είδους οχήματα.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσου για τα ενεργειακά πιστοποιητικά ως εξής:
α) Όταν επιθεωρείται ολόκληρη η πολυκατοικία  1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με ελάχιστο κόστος 200ευρώ.
β) Όταν επιθεωρείται τμήμα κτιρίου: 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με ελάχιστο κόστος 150 ευρώ.
Και όταν επιθεωρείται μονοκατοικία: 1,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο κόστος 200 ευρώ.
Το ενεργειακό πιστοποιητικό ισχύει για δέκα χρόνια, αναφέρει την ενεργειακή κατάταξη του ακινήτου και συνοδεύεται από παρατηρήσεις για έργα και παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για τον περιορισμό της ενεργειακής σπατάλης. Παράλληλα δημιουργούνται νέοι κανόνες στην κτηματαγορά, καθώς θα επηρεαστούν οι τις τιμές των μισθώσεων υπέρ των ακινήτων με υψηλή ενεργειακή απόδοση.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες n Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜ1ΔΑ) ζητά την αναβολή για ένα χρόνο του μέτρου κάνοντας λόγο στην ουσία για χαράτσι που θα πλήξει μια αγορά η οποία βρίσκεται σε πλήρη απραξία ενώ μειώνονται και τα ενοίκια.
 
Εξαιρέσεις
 
Αναλυτικά σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η (ΠΟΜ1ΔΑ) εξαιρούνται από την υποχρέωση να εκδώσουν «πράσινο» πιστοποιητικό οι παρακάτω περιπτώσεις:   1.Νέες μισθώσεις κτισμάτων (κατοικιών-επαγγ/κών) συνολικής επιφανείας κάτω των 50 τ.μ.
2. Παρατάσεις παλαιών μισθώσεων με τον αυτό υφιστάμενο μισθωτή.
3. Τροποποιήσεις όρων υφισταμένων μισθώσεων (π.χ. μειώσεις καταβαλλομένων μισθωμάτων).
4. Μισθώσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα.
5. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και τα εργοστάσια, οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, τα βαφεία, τα ξυλουργεία, τα παρασκευαστήρια τροφίμων, τα καθαριστήρια, τα σιδερωτήρια, τα οργανωμένα πλυντήρια ρούχων, τα αυτοτελή κέντρα μηχανογράφησης καθώς και τα εργαστήρια ερευνών και εκπαίδευσης, διυλιστήρια και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας.
6. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και οι γενικές αποθήκες, οι αγροτικές αποθήκες, τα λιμενικά υπόστεγα, οι αποθήκες καταστημάτων (αλλά και κατοικιών), οι αποθήκες μουσείων, σταύλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία κλπ.
7. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων για στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια αυτοκινήτων.
 
 
Αμοιβές ενεργειακών επιθεωρητών
 
Οι ελάχιστες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών καθορίζονται σύμφωνα με το Π.Δ. 100/2010 και περιγράφονται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα:
 
Γ. ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΜΟΙΒΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ (+ ΦΠΑ 23 %)
 
 
 
 
 
 
Επιθεωρούμενοι χώροι
Αμοιβή /τ.μ.
Ελάχιστη αμοιβή
ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ με χρήση κατοικίας (εξαιρούνται οι αποθήκες-θέσεις στάθμευσης)
1,00 ευρώ/τμ
200 ευρώ για ολόκληρο το κτίριο
ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ (εξαιρούνται οι αποθήκες-θέσεις στάθμευσης)
1,50 ευρώ/τμ
200 ευρώ για μονοκατοικία 50 τμ. και άνω
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ (εξαιρούνται οι αποθήκες-θέσεις στάθμευσης)
2,00 ευρώ/τμ
150 ευρώ για διαμέρισμα 50 τμ. και άνω
ΓΡΑΦΕΙΑ-ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ κλπ (εξαιρούνται οι αποθήκες - θέσεις στάθμευσης)
2,50 ευρώ/τμ
έως 1000 τμ
300 ευρώ για χώρο 50 τμ. και άνω
ΓΡΑΦΕΙΑ-ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ κλπ
1,50 ευρώ/τμ για το εμβαδόν πέραν των 1.000
 
 
 
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ
 
Από σήμερα «πράσινο» πιστοποιητικό και για τις μισθώσεις
 
ΜΟΤΟ Η διαδικασία έκδοσης των πιστοποιητικών και για τις ενοικιάσεις έχει ουσιαστικό χαρακτήρα, καθώς θα επηρεάσει τις τιμές των μισθώσεων υπέρ των ακινήτων με υψηλή ενεργειακή απόδοση.
 
 
 
Η υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) επεκτείνεται από σήμερα  9-1-2012 και σε όλες τις νέες μισθώσεις μεμονωμένων ιδιοκτησιών κτιρίων (διαμερισμάτων, καταστημάτων, γραφείων κλπ.). Αρχικά το μέτρο έπρεπε να ισχύει από τις 9 Ιουλίου του 2011 αλλά πήρε αναβολή έξι μηνών, ενώ όπως είναι γνωστό έχει τεθεί σε ισχύ από πέρυσι τον Ιανουάριο για όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων και  τις ενοικιάσεις μόνο ενιαίων κτιρίων.
Η παρ. 3 άρθρου 14 του ΚΕΝΑΚ ορίζει ότι: «…Σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται στο ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό μισθωτήριο έγγραφο. Η φορολογική αρχή δε θεωρεί μισθωτήρια έγγραφα εάν δεν προσκομίζεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)».
Ως «μίσθωση ακινήτου» νοείται κάθε μίσθωση ακινήτου με κτίσματα που καταρτίζεται για πρώτη φορά από την ημέρα ισχύος της διάταξης, προς νέο μισθωτή που εγκαθίσταται για πρώτη φορά στο μίσθιο.
Συνεπώς από τις 9.1.2012 οι Δ.Ο.Υ. δεν θα παραλαμβάνουν νέα μισθωτήρια προς κατάθεση, με μεταγενέστερη ημερομηνία υπογραφής, αν δεν αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ και δεν προσκομίζεται μαζί και αυτό για επίδειξη στη Δ.Ο.Υ.
Εξαιρούνται από την παραπάνω υποχρέωση οι εξής κατηγορίες μισθωτικών συμβάσεων: Νέες μισθώσεις κτισμάτων (κατοικιών-επαγγ/κών) συνολικής επιφανείας κάτω των 50 τ.μ. Παρατάσεις παλαιών μισθώσεων με τον αυτό υφιστάμενο μισθωτή. Τροποποιήσεις όρων υφισταμένων μισθώσεων (π.χ. μειώσεις καταβαλλομένων μισθωμάτων). Μισθώσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα κ.α Οι ελάχιστες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών καθορίζονται σύμφωνα με το Π.Δ. 100/2010.
 
 




Tags:  

Παγώνουν οι δηλώσεις αυθαιρέτων, λόγω κινητοποιήσεων των μηχανικών
Παγώνουν οι δηλώσεις αυθαιρέτων, λόγω κινητοποιήσεων των μηχανικών
Με διακοπή λειτουργίας του συστήματος δήλωσης αυθαιρέτων και αμοιβών μηχανικών, αλλά και κατάληψη τμημάτων του ΤΣΜΕΔΕ, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι διπλωματούχοι μηχανικοί
Νέο πακέτο ερωτήσεων και απαντήσεων για τα αυθαίρετα
Νέο πακέτο ερωτήσεων και απαντήσεων για τα αυθαίρετα
Δεν επιτρέπεται περαιτέρω αλλαγή χρήσης των αυθαίρετων κατασκευών που τακτοποιούνται, ενώ οι αυθαίρετες κατασκευές, που απαιτούν αναλυτικό προϋπολογισμό, θα υπολογίζονται με τις τρέχουσες τιμές. Οι διευκρινίσεις δόθηκαν χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Όπως αναφέρεται, κύρια και μοναδική κατοικία θεωρείται γι' αυτόν που έχει την επικαρπία
«Παγώνουν» οι δηλώσεις αυθαιρέτων την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011
«Παγώνουν» οι δηλώσεις αυθαιρέτων την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011
Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011 παγώνει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων, που διεκπεραιώνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας εφαρμογής πληροφορικής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Τελευταία Σχόλια