Αιτήματα για εξαίρεση από το ΑΜΚΑ για θρησκευτικούς και συνταγματικού λόγους

greek 12/1/2012
Στα 750 ανέρχονται τα αιτήματα που έχουν αποσταλεί στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για εξαίρεση από τον ΑΜΚΑ για λόγους θρησκευτικής και συνταγματικής συνείδησης, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
 
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, παρόμοια αιτήματα έχουν υποβληθεί και σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΓΑ, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΠΑΔ κλπ), ενώ όπως επιπλέον γίνεται γνωστό, «κάποιοι πολίτες έχουν προχωρήσει σε σχετική αίτηση εισαγγελικής παραγγελίας και ήδη από ορισμένους έχει κατατεθεί αγωγή (αίτηση αναστολής με συνημμένη αίτηση ακύρωσης) κατά του Ελληνικού Δημοσίου ενώπιον του ΣτΕ».
 
Το έγγραφο του κ. Κουτρουμάνη διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Σπύρου Γαληνού ο οποίος, όπως αναφέρει, έχει γίνει παραλήπτης καταγγελιών από δικαιούχους συντάξεων, στους οποίους η παροχή σύνταξης διακόπηκε, γιατί αρνήθηκαν για λόγους θρησκευτικής συνείδησης να παραλάβουν τον αριθμό ΑΜΚΑ, ο οποίος αποτελεί προϋπόθεση για την απογραφή.
 
Όπως αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, το υπουργείο έχει ενημερώσει και τους πολίτες (με ξεχωριστές απαντήσεις στα εν λόγω αιτήματα) και όλους τους εποπτευόμενους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σχετικά με την υποχρεωτική εκ του Νόμου εφαρμογή του ΑΜΚΑ. «Επί της ουσίας ο ΑΜΚΑ είναι το εργαλείο της εφαρμογής των Εθνικού Μητρώου Ασφαλισμένων, Συνταξιούχων και Εργοδοτών (ΕΜΑΕΣ)», σημειώνει στην απάντησή του ο κ. Κουτρουμάνης και προσθέτει ότι «δεν παραβιάζεται το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων».
 
Επικαλείται δε ο υπουργός, την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, το 2009, σύμφωνα με την οποία «ο αριθμός ΑΜΚΑ είναι απλώς ένας επιπλέον χρηστικός αριθμός και από όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία ουδείς κίνδυνος προκύπτει για τη σωτηρία των ψυχών».
 
Ο ΑΜΚΑ δεν χρησιμοποιείται ούτε για αγορά ούτε για πώληση και η κάρτα κοινωνικής ασφάλισης όχι μόνο δεν περιέχει ηλεκτρονικά στοιχεία, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να τη φέρει ο οποιοσδήποτε πολίτης μαζί του, εφόσον γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του, σημειώνει επιπλέον ο υπουργός Εργασίας και επικαλείται και τις γνωμοδοτήσεις από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα οι οποίες ρητώς αναφέρουν ότι δεν θίγεται η προσωπικότητα και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών από τον ΑΜΚΑ.
 




Tags:  

Σύλληψη πρώην εκδότη
Σύλληψη πρώην εκδότη
Πρώην εκδότης περιοδικών, 78 ετών, συνελήφθη από το Τμήμα Οικονομικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας Αττικής.Σε βάρος του εκκρεμούν δέκα καταδικαστικές αποφάσεις για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής.
Ευχαριστημένοι οι τουριστικοί πράκτορες
Ευχαριστημένοι οι τουριστικοί πράκτορες
Για πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του ελληνικού τουρισμού γενικότερα, κάνουν λόγο σε ανακοίνωση τους οι τουριστικοί πράκτορες στην Ελλάδα με αφορμή την πλήρη άρση του καμποτάζ.
Συνάντηση Αντ. Σαμαρά με τον ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Συνάντηση Αντ. Σαμαρά με τον ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων A θα έχει στις 15:15 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.
Τελευταία Σχόλια