Στροφή στο ρεαλισµό

09/11/2011
Ο κ. Σαµαράς και η ηγεσία της Ν∆ επιχειρούν µια δύσκολη στροφή στον πολιτικό ρεαλισµό.

Η προσαρµογή της πολιτικής του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης γίνεται µε εξαιρετικά γρήγορο ρυθµό εξαιτίας της επιδείνωσης της οικονοµικής κρίσης και της δυσκολίας συνεννόησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης µε την Ελλάδα.
Η προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε δηµοψήφισµα για την έγκριση της νέας δανειακής σύµβασης µε την Ευρωπαϊκή Ένωση προκάλεσε την ισοπεδωτική αντίδραση του Βερολίνου και του Παρισιού, µε αποτέλεσµα να σκληρύνει και η στάση των Βρυξελλών έναντι της Αθήνας.

Ο πρόεδρος της Ν∆ µετακινείται από το χώρο της πολιτικής αµφισβήτησης προς την ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών.
∆υναµική αντίδραση

Ο αρχηγός του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε απρεπή την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσυπογράψει την έγκριση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, υπενθυµίζοντας ότι έχει ταχθεί, για εθνικούς λόγους, υπέρ των συγκεκριµένων αποφάσεων. Οι Ευρωπαίοι εταίροι, όµως, επιµένουν στη γραπτή δέσµευση του κ. Σαµαρά για τρεις λόγους.

Πρώτον, θέλουν να αποφύγουν την εµπλοκή τους στο βυζαντινό παρασκήνιο της ελληνικής πολιτικής ζωής και να είναι σίγουροι ότι η Ελλάδα θα προσαρµοστεί στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, όποιος και να είναι ο νικητής των επόµενων βουλευτικών εκλογών.
 
∆εύτερον, το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο απαιτεί τις ανάλογες υπογραφές από όλες τις «µνηµονιακές» χώρες, για να είναι ασφαλής η δέσµευση κεφαλαίων σε αυτές, έτσι ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπει ρητά το καταστατικό του.
 
Τρίτον, η ρήξη της κυβέρνησης Παπανδρέου µε τους Ευρωπαίους εταίρους για το θέµα του µνηµονίου έχει οδηγήσει στην αυστηροποίηση της αντιµετώπισης ολόκληρης της ελληνικής πολιτικής τάξης.

Η σταδιακή στροφή Σαµαρά προς τον πολιτικό ρεαλισµό αµφισβητείται δυναµικά από βουλευτές και στελέχη της Ν∆ που επιθυµούν την εφαρµογή µιας πιο σκληρής γραµµής. ∆εν είναι δύσκολο να προβλέψουµε ότι ο κ. Σαµαράς θα επιβάλει τις απόψεις του για να διεκδικήσει µε καλύτερους πολιτικούς όρους την εξουσία.




Tags:  

∆εν είναι ελληνική
Αποδεικνύεται καθηµερινά ότι η κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρωζώνη δεν προέρχεται από την Ελλάδα. Η πατρίδα µας µπορεί να είναι ο αδύναµος κρίκος της Ευρωζώνης, δεν έχει όµως ουσιαστική συµβολή στη δηµιουργία των εξωφρενικών καταστάσεων που αντιµετωπίζουν οι ευρωπαϊκοί λαοί από το 2008.
Αξίζει να προσπαθήσουµε
Αξίζει να προσπαθήσουµε
Ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αξιωµατούχοι της Ε.Ε. προειδοποιούν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει µε έξωση από την Ευρωζώνη.
 
 
Μία από τα ίδια ο νέος προϋπολογισμός
Μία από τα ίδια ο νέος προϋπολογισμός
Ο σχηματισμός της κυβέρνησης Παπαδήμου δεν οδήγησε σε ευνοϊκότερη μεταχείριση της Ελλάδας από την τρόικα. Εάν κρίνουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 πρόκειται να συνεχιστεί μία πολιτική που δεν οδηγεί πουθενά. 
Τελευταία Σχόλια