Αλλαγές στην εντός σχεδίου δόμηση σε οικισμούς έως 2000 κατοίκων

greek 02/12/2011
Ανατρέπονται ρυθμίσεις της τελευταίας 25ετίας και προβλέπεται ότι οι καινούριες οικοδομικές άδειες θα εκδίδονται με πιο αυστηρές διατάξεις.
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της κυβέρνησης (ΦΕΚ 289, τεύχος Α)  και βρίσκεται σε ισχύ από τις αρχές Νοεμβρίου το νέο Προεδρικό Διάταγμα, που προβλέπει αλλαγές και ανατροπές στους βασικούς όρους δόμησης, που ίσχυσαν την τελευταία 25ετία σε εντός σχεδίου περιοχές οικισμών με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους. Το σχετικό διάταγμα που προώθησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης προβλέπει ότι οι καινούριες οικοδομικές άδειες θα εκδίδονται με πιο αυστηρές διατάξεις.
Οι σημαντικότερες αλλαγές που επέρχονται στο διάταγμα του 1985 είναι οι εξής:
1 Οικόπεδα με εμβαδόν έως 500 τετραγωνικά πρέπει να έχουν πρόσοψη 10 μέτρων και για μεγαλύτερη επιφάνεια τουλάχιστον 15 μέτρα. Εξαιρούνται αυτά που υφίστανται πριν την 4η Νοεμβρίου 2011 και αυτά που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς.
2 Περιορίζεται η κάλυψη από το 70% στο 60% του οικοπέδου. Προβλέπεται όμως να φθάνει έως το 70% αλλά μόνο σε πολύ μικρά υφιστάμενα οικόπεδα.
3 Μειώνεται η επιτρεπόμενη δόμηση, που με το προηγούμενο καθεστώς ήταν 400 τετραγωνικά. Η επιφάνεια αυτή παραμένει μόνον για οικόπεδα πάνω από 700 τετραγωνικά. Για τα μικρότερα η δόμηση μειώνεται στα 240 τετραγωνικά και υπάρχει η δυνατότητα για πατάρι έως 40 τετραγωνικά. Ειδικά για οικόπεδα έως 200 τετραγωνικά ο συντελεστής δόμησης ορίζεται στο 1,0 ώστε η μέγιστη επιφάνεια της νέας οικοδομής να φθάνει τα 200 τετραγωνικά.
4 Ανατρέπεται το καθεστώς σε οικόπεδα με κλίση εδάφους άνω του 15%. Ορίζεται ότι η οικοδομή σε κάθε της σημείο πρέπει να εξέχει 7,50 μέτρα από το φυσικό έδαφος. Ειδικά σε κτίρια που θα κατασκευαστούν στην κάτω πλευρά του δρόμου, το ύψος τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4,5 μέτρα. Όσα βρίσκονται στην πάνω μεριά του δρόμου, τα 7,50 ισχύουν μόνον για όσα κτίρια κατασκευάζονται πάνω στο όριο του οικοπέδου ή σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 μέτρων απ' αυτό. Για ενδιάμεση απόσταση το ύψος μειώνεται στα 4,5 μέτρα.
Οι μεταβατικές διατάξεις προβλέπουν ότι οι άδειες που έχουν εκδοθεί πριν τις 4 Νοεμβρίου υλοποιούνται με το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο ισχύει και για φακέλους που έχουν κατατεθεί στις πολεοδομίες και έχουν πάρει προέγκριση ώς την ίδια ημερομηνία. Το ίδιο ισχύει και για αναθεωρήσεις οικοδομικών αδειών, για υπό κατασκευή ή τελειωμένες οικοδομές, που έχουν εκδοθεί αλλά δεν έχει λήξει η ισχύς τους.
 
 




Tags:  

Μπορεί την πρόκριση
Μπορεί την πρόκριση
Μία βατή κλήρωση είχε η Ελλάδα για τους ομίλους του Euro 2012, καθώς η τύχη ήταν γενναιόδωρη μαζί της, αφού η κληρωτίδα έβγαλε για αντιπάλους της, τις Πολωνία, Ρωσία, Τσεχία. 
Θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα
Θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα
Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της! Σύμφωνα με έρευνα, το 66% των ερωτηθέντων έχουν τάσεις φυγής από την Ελλάδα και δηλώνουν ότι αν τους δινόταν η ευκαιρία θα έφευγαν.
Λάδι για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας
Λάδι για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας
«Σπιτική συνταγή» για μασάζ κατά της κυτταρίτιδας
 
- 2 κουταλιές της σούπας αμυγδαλέλαιο (30 ml)
- ½ κουταλάκι του γλυκού έλαιο jojoba
- ½ κουταλάκι του γλυκού καροτέλαιο

 
 
Τελευταία Σχόλια