Πραγματικότητα οι τρείς πρώτοι δασικοί χάρτες από καταβολής κράτους

01/12/2011
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για εντάξεις 200.000 στρεμμάτων της Αττικής σε σχέδια πόλης
 
Την κύρωση τριών δασικών χαρτών, στις περιοχές Άνθεια Έβρου, Ξηριάς Καβάλας και Λεχαινών Ηλείας για πρώτη φορά από τη σύσταση του ελληνικού κράτους ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωσταντίνου. Ανακοινώθηκε  επίσης ότι προχωρούν οι διαδικασίες συνολικά σε 382 περιοχές της χώρας για την κατάρτιση νέων και επικαιροποίηση παλαιών δασικών χαρτών, ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία κύρωσης τους και η χώρα να αποκτήσει δασολόγιο.
Ειδικότερα για την Αττική αναφέρθηκε ότι είναι σε εξέλιξη η κατάρτιση δασικών χαρτών σε συνολικά 49 Καποδιστριακούς ΟΤΑ. Με την κύρωση αυτών των χαρτών, όπως υπολογίζεται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η πολιτεία θα είναι έτοιμη να προσδιορίσει εάν και ποιες από τις εκτάσεις συνολικής επιφάνειας άνω των 200.000 στρεμμάτων της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής, που προτείνουν οι δήμοι θα μπορούν να ενταχθούν σε σχέδια πόλης. Οι δασικοί χάρτες θα καθορίσουν ποιες είναι οι δασικές προστατευόμενες περιοχές και ποιες εκτάσεις μπορούν να πολεδομηθούν. Επίσης με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών θα προκύψει για τις εκτάσεις, στις οποίες έχουν ήδη διαμορφωθεί οικιστικά τετελεσμένα εάν υπάρχουν δεδομένα και αποφάσεις της πολιτείας που επιβεβαιώνουν την οικιστική τους χρήση. Ο Γιώργος Παπακωσταντίνου είπε ότι στο πλαίσιο του νόμου και του Συντάγματος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των περιοχών, που ενώ είναι απολύτως δομημένες εξακολουθούμε να φαντασιωνόμαστε ότι είναι δάση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δέχεται συνεχώς επισκέψεις δημάρχων κυρίως της Αττικής για να προχωρήσει ο πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές τους. Πράγμα που θα γίνει μετά την κύρωση των δασικών χαρτών. Οι πρώτοι δασικοί χάρτες της Αττικής για Πεντέλη, Νέα Πεντέλη και Μαραθώνα δέχθηκαν βροχή 3000 εντάσεων. Οι ενστάσεις εκδικάζονται και οι χάρτες αυτοί θα κυρωθούν στις αρχές του νέου χρόνου.
Εξάλλου επαναφέρεται παλαιότερη διάταξη δασικού νόμου που προβλέπει την αυξημένη κατά 10% δυνατότητα επέμβασης σε δάση ή δασικές εκτάσεις για «αθλητικές και τουριστικές χρήσεις». Επίσης ειπώθηκε ότι θα δοθεί η δυνατότητα ενοικίασης υλοτομημένων δασικών εκτάσεων για την παραγωγή βιομάζας για καύση. Στο μεταξύ εξελίσσεται σε μάστιγα η λαθραία υλοτόμηση κυρίως περιαστικών δασών για ανάγκες  θέρμανσης των νοικοκυριών, λόγω του υψηλού κόστους του πετρελαίου.  Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει σημάνει συναγερμό σε αστυνομία και δασικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
 




Tags:  

Δραματική συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
Δραματική συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
Καταστροφική εξέλιξη για τον κλάδο των κατασκευών επισημαίνει ο ΣΑΤΕ 
Μειωμένο τουλάχιστον κατά 19% (€1,61 δισ.) θα είναι τελικά το εφετινό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως προκύπτει από τον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή.
 
Ρυθμίσεις για αυθαίρετα σε δάση και αιγιαλούς
Ρυθμίσεις για αυθαίρετα σε δάση και αιγιαλούς
Διευκρινίσεις  υπαγωγής στο νέο νόμο τακτοποίησης των αυθαιρέτων, για κτίσματα τα οποία βρίσκονται σε αιγιαλό και παραλία και δασικές εκτάσεις ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.  Σε νέο πακέτο διευκρινήσεων, το ένατο κατά σειρά που ανακοίνωσε το υπουργείο για την εφαρμογή του νόμου τακτοποίησης των αυθαιρέτων αναφέρεται ότι:
Εντός των ημερών η απόφαση για πετρελαιοκίνηση και «Πράσινο Δακτύλιο»
Εντός των ημερών η απόφαση για πετρελαιοκίνηση και «Πράσινο Δακτύλιο»
11+1 θέματα στις προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος
Με αιχμή την πώληση σε ιδιώτες τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να ηχούν ήδη συνδικαλιστικά «τύμπανα πολέμου» στη ΔΕΗ από τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και του σωματείου «Σπάρτακος», ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωσταντίνου έθεσε «11 συν 1» θέματα στις προτεραιότητες του υπουργείου, κατά τη τοποθέτηση του στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.
 
Τελευταία Σχόλια