Νέοι κίνδυνοι για την οικονοµία

10/11/2011

Το πολιτικό σύστηµα αναπαράγει τον εαυτό του και λειτουργεί σαν καταλύτης στην κλιµάκωση της οικονοµικής κρίσης.

Τις τελευταίες εβδοµάδες η οικονοµική κατάσταση έχει αλλάξει προς το χειρότερο και έχουν δηµιουργηθεί νέοι κίνδυνοι, που απειλούν τα αποµεινάρια της οικονοµικής και κοινωνικής σταθερότητας.

Εκτός ελέγχου

Ο ιδιωτικός τοµέας της οικονοµίας καταρρέει µε εντυπωσιακή ταχύτητα. Με εξαίρεση τους εξαγωγικούς κλάδους που βρίσκουν διέξοδο στην παγκόσµια αγορά, οι άλλοι κλάδοι οδηγούνται σε δραµατική συρρίκνωση εξαιτίας της µείωσης του κύκλου εργασιών και της προβληµατικής λειτουργίας του τραπεζικού συστήµατος.

Σαν να µην έφτανε αυτό, παρατηρούνται εντυπωσιακές αποκλίσεις στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισµού του 2011. Τα έσοδα υστερούν όχι µόνο σε σχέση µε τους στόχους αλλά και σε σύγκριση µε το 2010. Όσο για τις δαπάνες του ∆ηµοσίου, συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία µέχρι τελικής δηµοσιονοµικής πτώσης και οριστικής χρεοκοπίας.
Ο συνδυασµός καταβαράθρωσης του παραγωγικού ιδιωτικού τοµέα και δηµοσιονοµικού εκτροχιασµού οδηγεί µε εντυπωσιακή ταχύτητα σε οικονοµικές και κοινωνικές περιπέτειες.

Ευρωπαϊκή αποµόνωση

Παράλληλα, µεγαλώνει η ευρωπαϊκή αποµόνωση της Ελλάδας για αντικειµενικούς και υποκειµενικούς λόγους.

Με την κλιµάκωση της ιταλικής κρίσης αλλάζουν οι προτεραιότητες αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις σε βάρος µας. Επιπλέον, η αδυναµία του ελληνικού πολιτικού συστήµατος να ξεπεράσει τον εαυτό του προωθώντας στην πρωθυπουργία µια προσωπικότητα µε  τα χαρακ τηριστικά του κ. Παπαδήµου οδηγεί σε εξαιρετικά αρνητικά συµπεράσµατα για τη βιωσιµότητα του χρέους του ελληνικού ∆ηµοσίου και την παραµονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η εσωστρεφής πολιτική λογική του κ. Παπανδρέου, ο οποίος έφτασε στο σηµείο να προωθεί την υποψηφιότητα Πετσάλνικου, σε µια προσπάθεια να διατηρήσει τον έλεγχο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ µετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία, και η συστηµατική επίθεση της Ν∆ κατά του επι τρόπου κ. Ρεν για λόγους... εθνικής υπερηφάνειας ενεργοποιούν  τα σε νάρια παράκαµψης του ελληνικού ζητήµατος σε ό,τι αφορά την διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης.

Με τον τρόπο που κινούνται τα δύο κόµµατα εξουσίας η ελληνική κρίση αποκτά µία σουρεαλιστική διάσταση. Οι πρωταγωνιστές δίνουν µάχη για τη στασιµότητα ενώ καταρρέουν η ελληνική οικονοµία και κοινωνία, και διστάζουν να δεχθούν το «πακέτο» της συµφωνίας της Συνόδου Κορυφής για τη νέα δανειακή σύµβαση ενώ η καθυστέρηση µπορεί να οδηγήσει στη µαταίωση της εφαρµογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής εξαιτίας της επιδείνωσης της ευρωπαϊκής συγκυρίας.

 




Tags:  

Στροφή στο ρεαλισµό
Στροφή στο ρεαλισµό
Ο κ. Σαµαράς και η ηγεσία της Ν∆ επιχειρούν µια δύσκολη στροφή στον πολιτικό ρεαλισµό.
Σε κενό στρατηγικής
Εάν κρίνουμε από τις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις στην Ιταλία, στην Ισπανία και σε άλλες ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κενό στρατηγικής.
Αξίζει να προσπαθήσουµε
Αξίζει να προσπαθήσουµε
Ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αξιωµατούχοι της Ε.Ε. προειδοποιούν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει µε έξωση από την Ευρωζώνη.
 
 
Τελευταία Σχόλια