Δύο χρόνια λειτουργίας του αεροδρομίου Λάρνακας

greek 16/11/2011
Αύριο Πέμπτη 17 Νοεμβρίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του μεγαλύτερου ίσως έργου που έγινε ποτέ στην Κύπρο, του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου της Λάρνακας, το οποίο αντικατέστησε το παλαιό (όπως ονομάζεται πλέον) αεροδρόμιο που η Κυπριακή Δημοκρατία είχε δημιουργήσει εσπευσμένα και πρόχειρα προκειμένου να διατηρήσει την επαφή του νησιού με τον έξω κόσμο, αμέσως μετά την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή που είχε σαν αποτέλεσμα και την απώλεια του αεροδρομίου Λευκωσίας. 

Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Hermes Airports Αδάμος Ασπρής, με αφορμή τη συμπλήρωση των δύο χρόνων λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου της Λάρνακας, είπε μεταξύ άλλων ότι το μέλλον του κυπριακού τουρισμού βρίσκεται πρώτα και κύρια στα χέρια του καθενός από εμάς ξεχωριστά, είτε αποτελούμε μέρος της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, είτε όχι. 

Ανέφερε ακόμα ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση που κτύπησε και την Κύπρο επηρέασε τις αφίξεις τουριστών στο νησί μας τα τελευταία χρόνια, ωστόσο το 2011 παρατηρήθηκε μια σημαντική αύξηση λόγω της «αραβικής άνοιξης» από τη μια και της επίμονης προσπάθειας που καταβλήθηκε από όλους τους φορείς για ενίσχυση του εισερχόμενου τουρισμού από την άλλη.

Ο κ. Ασπρής κλήθηκε να αναφέρει τις αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών που είχαμε από την ημέρα λειτουργίας του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου της Λάρνακας. «Από τις 17 Νοεμβρίου 2009 που πρωτολειτούργησε το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας διεκπεραιώθηκαν περίπου 86.000 πτήσεις εκ των οποίων οι 43 χιλιάδες είναι αναχωρήσεις και οι άλλες 43 χιλιάδες είναι αφίξεις. Με τις πτήσεις αυτές εξυπηρετήθηκαν μέχρι σήμερα περίπου 11 εκατομμύρια επιβάτες, με 5,5 εκατομμύρια κόσμου να αφικνούνται στην Κύπρο, ενώ άλλα 5,5 εκατομμύρια να αναχωρούν για διάφορους προορισμούς κυρίως στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου του 2010 και του 2011», είπε. 

Κληθείς να προβεί σε μια σύγκριση του πρώτου χρόνου λειτουργίας του νέου αεροδρομίου της Λάρνακας με το παλιό αεροδρόμιο, ανέφερε ότι «παρατηρείται μια μικρή αύξηση τόσο στο συνολικό αριθμό των πτήσεων που διεκπεραιώθηκαν όσο και στο συνολικό αριθμό των επιβατών που διακινήθηκαν. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι την περίοδο Νοέμβριος 2008-Νοέμβριος 2009 είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 42,032 πτήσεις και είχαν ταξιδέψει 5,156,064 άτομα, ενώ την αντίστοιχη περίοδο για τα έτη 2009-10 είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 43,301 πτήσεις και είχαν ταξιδέψει 5,340,328 άτομα» είπε.

Φυσικά, συνέχισε, «δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι από το 2008 η παγκόσμια οικονομική κρίση είχε ήδη δείξει «τα δόντια της» προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις και κραδασμούς στη διεθνή τουριστική βιομηχανία».

Σε ερώτηση πόσο και εάν επηρέασε η παγκόσμια οικονομική κρίση την άφιξη τουριστών στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Αδάμος Ασπρής απάντησε πως «είναι αλήθεια ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επιφέρει ένα «έντονο και διαρκές μούδιασμα» ειδικότερα στην τουριστική βιομηχανία. Ένα από τα κύρια ''προνόμια'' που οι Ευρωπαίοι επέλεξαν να στερηθούν τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, είναι οι διακοπές τους».





Tags:  

Η ΟΥΕΦΑ για τη στοιχηματική δραστηριότητα στην Κύπρο
Η ΟΥΕΦΑ για τη στοιχηματική δραστηριότητα στην Κύπρο
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) Κωστάκης Κουτσοκούμνης παρέλαβε σήμερα ηλεκτρονικό μήνυμα από τον υπεύθυνο της ΟΥΕΦΑ για τη στοιχηματική δραστηριότητα.
 Ηφαίστειο δημιουργεί...νησί!
Ηφαίστειο δημιουργεί...νησί!
Η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται από υποθαλάσσιο ηφαίστειο στα Κανάρια Νησιά, θα μπορούσε να δημιουργήσει το όγδοο νησί στο Αρχιπέλαγος. 
Περισσότεροι από 700.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Κύπρο
Περισσότεροι από 700.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Κύπρο
Παρά τις προσπάθειες συγκράτησης του μεγέθους του δημόσιου τομέα, το κυπριακό δημόσιο εργοδοτεί σήμερα άμεσα ή έμμεσα γύρω στους ένα στους έξι εργαζόμενους ή 17,5% του εργατικού δυναμικού.
Τελευταία Σχόλια