Μηχανή θα φτιάχνει πάγο στην έρημο!

greek 15/11/2011
Τα σχέδια για την παραγωγή μιας τεράστιας μηχανής παραγωγής πάγου στην έρημο προχωρούν γρήγορα με τις προκαταρκτικές δοκιμές να δίνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα σύμφωνα με Ολλανδούς ερευνητές.
 
“Η ομάδα που εργάζεται στο πρόγραμμα που ονομάζεται SunGlacier απέδειξε ότι η πραγματοποίηση αυτής της μεγαλόπνοης ιδέας είναι εφικτή”, λέει ο διευθυντής του προγράμματος Erik Hoogedorn και προσθέτει:
 
“Πραγματοποιήσαμε μια προσομοίωση των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην έρημο μέσα στο εργαστήριο και θέλουμε να δούμε πώς σχηματίζεται ο πάγος σ' αυτές τις συνθήκες. Φτιάξαμε μια αλουμινένια πλάκα την οποία ψύξαμε στους -15 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια επιβάλλουμε συνθήκες ερήμου και θέλουμε να δούμε τι θα συμβεί.”
 
Ο Ap Verheggen είναι γλύπτης και περιβαλλοντικός ακτιβιστής. Έχει φτιάξει γλυπτά στην Γροιλανδία για να καταδείξει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. “Σκοπός μας είναι να δώσουμε το κίνητρο για δημιουργικές λύσεις. Η γενιά μας βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε έναν τεχνητό παγετώνα στην έρημο για να δείξουμε ότι όλα είναι δυνατά”, λέει ο Verheggen.
 
Η τεράστια εγκατάσταση έχει μήκος 20 μέτρα και ύψος 4 μέτρα και θα τροφοδοτείται από 200 τετραγωνικά μέτρα φωτοβολταϊκών πάνελ τα οποία είναι αρκετά για να εξάγουν την υγρασία από την ατμόσφαιρα και να την παγώνουν σύμφωνα με τον αρχιμηχανικό Jan Alkemade.
 
“Προς το παρόν χρειαζόμαστε περίπου 1 κιλοβάτ θερμότητας για κάθε τετραγωνικό μέτρο πάγου και αυτό σημαίνει περίπου 10 τετραγωνικά μέτρα φωτοβολταικών για κάθε τετραγωνικό μέτρο πάγου” λέει ο Alkemade.
 
Η τοποθεσία του SunGlacier δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αλλά όπου και να είναι αυτό, η ομάδα είναι σίγουρη για την επιτυχία του προγράμματος.
 
Πηγή: Reuters
 


Videos







Δύο συλλήψεις για αδικήματα σε σχέση με ευρωπαϊκά κονδύλια
Δύο συλλήψεις για αδικήματα σε σχέση με ευρωπαϊκά κονδύλια
Η έρευνα της Αστυνομίας άρχισε με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα προς την Αστυνομία
Προκλητικό μήνυμα Γκιούλ
Προκλητικό μήνυμα Γκιούλ
Η Τουρκία δίνει μεγάλη σημασία στα «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων σε κάθε τομέα!
Ο μόνος στόχος η λύση του Κυπριακού
Ο μόνος στόχος η λύση του Κυπριακού
Παρά την κωλυσιεργία και τις συνεχείς υπαναχωρήσεις της τουρκικής πλευράς, αμετάθετος στόχος μας παραμένει η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τελευταία Σχόλια