Μπορούν οι υπερ-υπολογιστές να προβλέψουν τους σεισμούς;

greek 14/11/2011
Μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές, η βοήθεια έρχεται συνήθως με τη μορφή φαγητού, νερού και ιατρικού εξοπλισμού.
 
Πολλά πανεπιστήμια προσφέρουν στην Ιαπωνία πρωτοπόρες υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση: Τις δυνατότητες των υπερυπολογιστών.
 
Οι υπερ-υπολογιστές επιτρέπουν στους επιστήμονες να κάνουν προσομοιώσεις που αποκαλύπτουν σημαντικά στοιχεία σχετικά με το τί μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Μπορούν να δείξουν πού μπορεί να συμβούν νέοι σεισμοί ή ακόμα και ποια θα είναι τα επίπεδα ραδιενέργειας που εκλύονται από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην ατμόσφαιρα και το νερό.
 
Οι υπερ-υπολογιστές χρησιμοποιούνται συχνά για περίπλοκους υπολογισμούς όπως είναι τα μοντέλα πρόβλεψης του καιρού ή η προσομοίωση πυρηνικών αντιδράσεων. Μετά από τον καταστροφικό σεισμό των 9,0 ρίχτερ που χτύπησε την Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου, οι υπερ-υπολογιστές της Dell υπολόγισαν την ακριβή περιοχή στην οποία εκδηλώθηκαν τα τσουνάμι.
 
“Υπολόγισαν σωστά το ύψος των κυμάτων αλλά και την απόσταση στην οποία θα έφταναν αλλά χρειάστηκαν περίπου 12 ώρες για να ολοκληρωθούν αυτοί οι υπολογισμοί. Δηλαδή βρήκαν την απάντηση αλλά την βρήκαν πολύ αργά και δεν μπορέσαμε να προειδοποιήσουμε τους ανθρώπους στο έδαφος” λέει εκπρόσωπος της Dell και συμπληρώνει:

"Τα τσουνάμι χτύπησαν την Ιαπωνία μόλις λίγα λεπτά μετά από τον σεισμό. Όμως κάθε φορά που λαμβάνουμε δεδομένα από σεισμούς οι προβλέψεις γίνονται όλο και γρηγορότερες γεγονός που σημαίνει ότι η τεχνολογία αυτή προχωράει με αργά αλλά σταθερά βήματα.”
 





Ερευνα για τα αίτια θανάτου προφυλακισμένου στην Τουρκία
Ερευνα για τα αίτια θανάτου προφυλακισμένου στην Τουρκία
Υποψίες υπάρχουν στην Τουρκία για τις συνθήκες του θανάτου του προφυλακισμένου για την υπόθεση Oda TV .
Κυρίαρχες οι "Κυπριακές Αερογραμμές"
Κυρίαρχες οι "Κυπριακές Αερογραμμές"
Οι "Κυπριακές Αερογραμμές" είναι η αεροπορική εταιρεία που προτιμούν οι Τουρκοκύπριοι για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό, σύμφωνα με έρευνα που διενεργείται στην ηλεκτρονική της ιστοσελίδα η εφημερίδα "Κίπρις Ποστασί".
 
 
Ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στα κατεχόμενα
Ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στα κατεχόμενα
H «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου», όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος, προχωρεί ως «ανεξάρτητη χώρα». 
Τελευταία Σχόλια