Ζητά αποδείξεις ο ΟΗΕ

greek 07/1/2012

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησε σήμερα να καταβληθούν προσπάθειες για να αμβλυνθούν οι εντάσεις ανάμεσα στο Ιράν και τις δυτικές χώρες, υπογραμμίζοντας ότι εναπόκειται στην Τεχεράνη να "αποδείξει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει ειρηνικό σκοπό".
   
Τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν οι εντάσεις ανάμεσα στο Ιράν και τις δυτικές χώρες, με την Τεχεράνη να απειλεί τις ΗΠΑ αν αποστείλουν στον Κόλπο το αεροπλανοφόρο τους John C. Stennis, το οποίο διέσχισε την περασμένη εβδομάδα τα Στενά του Χορμούζ την ώρα που διεξάγονταν ναυτικά γυμνάσια από το Ιράν. Τα γυμνάσια αυτά στην περιοχή των Στενών διήρκεσαν 10 ημέρες.

   
Οι δύο πλευρές πρέπει "να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να αμβλυνθούν οι εντάσεις στην περιοχή και να προσπαθήσουν να επιλύσουν όλα τα προβλήματα, να αντιπαραθέσουν όλες τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν χρησιμοποιώντας το διάλογο και ειρηνικά μέσα", σημείωσε ο Μπαν.

   
"Ωστόσο το Ιράν οφείλει επίσης να σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας" του ΟΗΕ, συνέχισε. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει υιοθετήσει τέσσερις φορές την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν για να σταματήσει η Τεχεράνη τον εμπλουτισμό ουρανίου.

   
Ο Μπαν σημείωσε εξάλλου ότι εξακολουθεί πάντα να του προκαλεί ανησυχία η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Νοέμβριο η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η οποία έκανε λόγο για "αξιόπιστα" στοιχεία που δείχνουν ότι το Ιράν έχει εργαστεί με στόχο την κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου, ισχυρισμούς τους οποίους απορρίπτει η Τεχεράνη.

   
"Είναι ευθύνη των ιρανικών αρχών να αποδείξουν ότι το πυρηνικό τους πρόγραμμα έχει πραγματικά ειρηνικό σκοπό. Η διεθνής κοινότητα δεν φαίνεται να έχει πειστεί", υπογράμμισε.

   
"Καλώ επίμονα την ιρανική κυβέρνηση να αποδείξει τη φύση του πυρηνικού της προγράμματος", κατέληξε ο Μπαν.

 




Tags:   ΟΗΕ , Ιράν  

"Έρχονται καλύτερες μέρες για τους μαθητές"
"Έρχονται καλύτερες μέρες για τους μαθητές"
"Το Υπουργείο Παιδείας και η πολιτεία θα είναι πάντοτε δίπλα στους μαθητές και στη νέα γενιά" δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους.
"Ανεπιθύμητος ο Τάντιτς"
"Ανεπιθύμητος ο Τάντιτς"
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου δήλωσε ότι η κυβέρνηση στο μέλλον δεν θα επιτρέψει την είσοδο του προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, εξαιτίας πολιτικών δηλώσεων που έκανε.
 
Η Toshiba θα κυκλοφορήσει το λεπτότερο tablet στην αγορά
Η Toshiba θα κυκλοφορήσει το λεπτότερο tablet στην αγορά
Η Toshiba ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει το λεπτότερο 10-ιντσο tablet της αγοράς στην έκθεση CES που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στο Λας Βέγκας.
Τελευταία Σχόλια