Αναβίωση δύο πανάρχαιων εθίμων στο κέντρο της πόλης

greek 06/1/2012
Την ευκαιρία να απολαύσουν τη συνάντηση των «Μωμόγερων» της Κοζάνης με τους»Ρουγκατσάρηδες» της περιοχής του νομού Καρδίτσας, που αναβίωσαν δύο πανάρχαια και με πολλά κοινά στοιχεία έθιμα των Δωδεκαημέρου, είχαν όσοι βρέθηκαν σήμερα στο κέντρο της Καρδίτσας.
 
Οι «Μωμόγεροι» και οι «Ρουγκατσάρηδες» του Παλαμά συναντήθηκαν στην κεντρική πλατεία παρουσία του Δημάρχου Καρδίτσας Κων. Παπαλού και πλήθους κόσμου, παρουσιάζοντας αντίστοιχα τα δύο δρώμενα της γιορτής των Φώτων.
Το πανάρχαιο έθιμο των Μωμόγερων έχει ξεχωριστή θέση στα ήθη του δωδεκαημέρου στη χώρα και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
 
Η λέξη «μωμόγερος» προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων γέρος και μίμος. Στο έθιμο, που θέλει τον άνδρα του χωριού να αρπάζει τη νύφη, συμβολίζοντας έτσι την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, κεντρικό πρόσωπο είναι ο Μώμος, θεός του γέλιου και της σάτιρας στην Αρχαία Ελλάδα, ο οποίος παρότρυνε τους δώδεκα ακολούθους του, τους Μωμόγερους, να βρουν αφορμή και σατιρίζοντας να προκαλέσουν το γέλιο στους συγκεντρωμένους.
 




Tags:  

Νέες διευκρινήσεις από Πεπόνη-Μουζακίτη
Νέες διευκρινήσεις από Πεπόνη-Μουζακίτη
Οι οικονομικοί εισαγγελείς θα προσέλθουν και πάλι αύριο στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή, προκειμένου να δώσουν για ακόμη μια φορά εξηγήσεις για τις ενοχλήσεις που δέχθηκαν στο έργο τους.
Πως επιλύονται οι φορολογικές διαφορές
Πως επιλύονται οι φορολογικές διαφορές
Στην Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών μπορούν να προσφύγουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι αμφισβητούν τυχόν πράξη καταλογισμού φόρου, τέλους, εισφοράς ή προστίμου, που υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.
Μπαράζ επαφών
Μπαράζ επαφών
Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση ξεκινά ο Λουκάς Παπαδήμος.
 
Τελευταία Σχόλια