Αποκλειστική συνέντευξη του Μιχάλη Καρχιμάκη στο PRO.COM.GR

greek 16/11/2011
1)         Συμφωνείτε στη νέα δομή της κυβέρνησης;
 
Το νέο σχήμα είναι το αποτέλεσμα της ψήφου εμπιστοσύνης που δίδεται από τα τρία κόμματα ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΛΑΟΣ σε μία κυβέρνηση πολιτικής συνευθύνης για να υλοποιήσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις 26 Οκτωβρίου, περιλαμβανομένων και των οικονομικών πολιτικών οι οποίες απορρέουν από την απόφαση αυτή. Σε κάθε περίπτωση, η δομή της νέας κυβέρνησης, στέλνει σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Σύμφωνα με αυτό, η Ελλάδα απέδειξε ότι σε κρίσιμες εθνικά στιγμές μπορεί να βαδίσει ενωμένη προς τις προκλήσεις που της ανοίγονται.
 
2)         Θεωρείτε ότι η καλύτερη δυνατή λύση ήταν η λύση της συγκυβέρνησης;
 
Κυρία Ρέτσα, εδώ και δύο χρόνια, αυτή η χώρα όπως υπογράμμισε και ο σημερινός πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, έκανε μία τεράστια πρόοδο χάρη στις υπερπροσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου. Όμως, οι τρομακτικοί κραδασμοί που απορρόφησε το ΠΑΣΟΚ, η Κοινοβουλευτική του Ομάδα, οι υπουργοί του, όλο αυτό το διάστημα, κατέστησαν από ένα σημείο και πέρα, σαφές, ότι δεν μπορεί ένας πολιτικός χώρος, μόνος του να κουβαλάει πλέον, το ιστορικό βάρος των χρόνων που διανύουμε και όλοι οι υπόλοιποι να κάθονται στις εξέδρες και να ρίχνουν πέτρες. Το  ‘’όχι σε όλα’’ από το σύνολο της αντιπολίτευσης, τα ΜΜΕ και τις συντεχνίες που δεν έχαναν την ευκαιρία μεσούσης αυτής της μάχης που δίναμε, να καταταλαιπωρούν τους πολίτες, δεν θα μπορούσαν να επιτρέψουν κάτι άλλο από αυτή την τροπή η οποία τελικά δρομολογήθηκε.
Ήταν, μάλλον, καιρός, να πάρουν και οι εύκολοι επικριτές όσοι ήταν απέξω απ’ την αρένα και περιορίζονταν μόνο στο εύκολο ανάθεμα την υψηλή κριτική και τους συχνούς χουλιγκανισμούς που κάποιοι απ’ αυτούς διοργάνωναν, να πάρουν τις ευθύνες τους ενώπιον του ελληνικού λαού και των δικών τους ψηφοφόρων. Και αυτό έγινε.
 
3)         Πιστεύετε ότι  ο ακαδημαϊκός Παπαδήμος μπορεί να σώσει την ελληνική οικονομία από την κατάρρευση;
 
Ο Λουκάς Παπαδήμος, είναι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει σ’ αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική καμπή να διαμορφώσει κοινούς τόπους και κοινούς στόχους για το καλό της Ελλάδας και την αναστροφή του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος. Είναι το πρόσωπο που συμπίπτουν οι πολιτικές δυνάμεις, να συστρατευτούν μέχρι να κατακτηθούν τα στάδια που θα μας οδηγήσουν στην εξασφάλιση των ευεργετικών όρων της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Γι’ αυτούς, ακριβώς τους λόγους και ο Γιώργος Παπανδρέου στηρίζει την προσπάθεια αυτή.
 
 
 
 
 
 
4) Το σχόλιό σας για τις Προγραμματικές δηλώσεις.
 
Συνιστούν έναν σταθερό και εμπεριστατωμένο λόγο ο οποίος διατρανώνει τις προτεραιότητες της Ελλάδας και ορίζει πολύ συγκεκριμένα τη σειρά των προτεραιοτήτων και των βημάτων αυτής της κυβέρνησης προκειμένου να βγούμε επιτέλους, σε ξέφωτο. Είναι οι βασικές προτεραιότητες, όπως γνωρίζετε, που είχε θέσει και η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου.
 
 5) Πόσο δύσκολο ήταν να βρεθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής ώστε να αποφύγουμε τον μαραθώνιο των διεργασιών των διαπραγματεύσεων και της αγωνίας ο οποίος στοίχισε και στο πολιτικό σύστημα και στην ελληνική αλλά και διεθνή κοινή γνώμη. Ποιο ρόλο τελικά έπαιξε ο πρωθυπουργός και ο κύριος Σαμαράς στην επιλογή Παπαδήμου;
 
Όλα ξεκίνησαν, κυρία Ρέτσα, από την επιλογή του κ. Σαμαρά να μην εγκαταλείψει την στείρα άρνηση προς οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας, ακόμα και μετά την γενναία ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου με την οποία ανακοίνωνε την πρόθεσή του να παραχωρήσει τον πρωθυπουργικό θώκο.
Σας θυμίζω ότι εν συνεχεία, ο Γιώργος Παπανδρέου, προχώρησε εμπράκτως σ’ αυτή του την απόφαση. Την επόμενη μέρα επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δρομολογηθούν οι κινήσεις της δημιουργίας μιας κυβέρνησης πολιτικής συνευθύνης. Στην συνέχεια, ξαναμίλησε για την πρόθεσή του να μην είναι ο επικεφαλής της νέας κυβέρνησης. Όλες αυτές τις μέρες, ο κ. Σαμαράς ήταν κλεισμένος στο γραφείο του απολαμβάνοντας το γεγονός ότι όλη την Ευρώπη και όλη η Ελλάδα τον περίμενε ανυπόμονα να ρίξει λίγο νερό στο κρασί του και να εγκαταλείψει την τακτική της άρνησης και του φτηνού πολιτικαντισμού. Να σταματήσει να θέτει ανέφικτους και παράλογους όρους.
Αντίθετα, ο Γιώργος ο Παπανδρέου ήταν αυτός που από την αρχή μέχρι το τέλος έδειξε εμπράκτως τη βούλησή του να προχωρήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας και πολιτικής συνευθύνης.  Και προχώρησε σε όλα τα απαραίτητα βήματα που θα έφερναν εγκαίρως μια νέα κυβέρνηση στο προσκήνιο.  
 
6) Ποιες ευθύνες αναλαμβάνει η κυβέρνηση για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας αποδεχόμενοι και  στελέχη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ
 
Πρωτίστως, την έγκαιρη εκταμίευση της 6ης δόσης αλλά και όλες τις δεσμεύσεις των οικονομικών  πολιτικών που προκύπτουν από την ευνοϊκή απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.
7) Πολλοί λένε ότι η παραίτηση Παπανδρέου άναψε το πράσινο φως για την κούρσα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Θα υπάρξουν άμεσα εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέου αρχηγού ή πιστεύετε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες εκλογές;
 
Ο Γιώργος Παπανδρέου θα εξακολουθήσει να είναι στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ και φυσικά θα οδηγήσει όταν έρθει η ώρα, το κόμμα στις εκλογές, μεταξύ των άλλων ΚΑΙ γιατί είναι το πρόσωπο στο οποίο συμπυκνώνεται και απεικονίζεται όλη η εθνική προσπάθεια των δύο τελευταίων ιστορικών χρόνων της Ελλάδας να κρατηθεί όρθια. Η ανάγκη των εσωκομματικών διαδικασιών, για το ΠΑΣΟΚ, έτσι κι αλλιώς, είναι γονιδιακή και συνεχής και δεν συνδέεται κατ’ ανάγκη με την επιλογή αρχηγού η οποία εν προκειμένω δεν τίθεται. Προτεραιότητά μας αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η σωτηρία της χώρας και όχι οι άκαιρες εσωτερικές διευθετήσεις.
 
8) Υπήρξε έντονη αντίδραση και απάντησή σας στα όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να αντιδράσετε λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ είναι σε σύγχυση;
 
Χρειάζεται να ρωτήσετε εμένα κυρία Ρέτσα; Δεν βλέπετε ότι ο άνθρωπος πάει να τα παντρέψει όλα μαζί για να ‘χει ‘’και την πίτα ολόκληρη και σκύλο χορτάτο’’; Τι ισχυρίζεται, λοιπόν, ξαφνικά; Αφού αναγκάζεται να συρθεί στην γραμμή Παπανδρέου και να αποκηρύξει την αντιμνημονιακή του σημαία, τώρα μας λέει ότι‘’ξέρετε; Ναι μεν έχω τους δύο αντιπροέδρους μου σε δύο πρωτοκλασάτα Υπουργεία, αλλά δε συγκυβερνάω’’! Καταλαβαίνετε εσείς τίποτα απ’ αυτό; Εάν αυτό δεν είναι σύγχυση ως προϊόν πανικού, τότε τι περίπου είναι, μπορεί να μας εξηγήσει κανείς…;;
Μόνο σοβαρότητα δε συνιστούν αυτά και το βλέπει όλος ο κόσμος αυτό, κυρία Ρέτσα.
 
 
 
 




Tags:  

Αποκλειστική συνέντευξη Γιάννη Μιχελάκη στο PRO
Ακούστε τη πρώτη συνέντευξη του Γιάννη Μιχελάκη στη δημοσιογράφο Ματίνα Ρέτσα 
H Εύα Καϊλη στο pro.com.gr
Τι λέει τώρα για τον Γιώργο Παπανδρέου και για τις προσβολές που δέχθηκε ως γυναίκα.
 
Συνέντευξη του Απόστολου Κακλαμάνη
Διέψευσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σενάρια περί εμπλοκής του ονόματός του στις διεργασίες για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης
Τελευταία Σχόλια