Η διαχείριση ενός λάθους

23/11/2011
Η απόφαση του κ. Παπανδρέου και του κ. Βενιζέλου να επιβάλλουν ειδικό φόρο στα ακίνητα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, έχει εντυπωσιακές οικονομικές και κοινωνικές παρενέργειες.
Η νέα φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας προκαλεί την μεγάλη πτώση της αξίας των ακινήτων, “παγώνει” ότι έχει απομείνει από την οικοδομική δραστηριότητα και απομακρύνει την προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης.
Έχει αποδειχθεί ότι οι ισοπεδωτικές φορολογικές επιβαρύνσεις δεν συμβάλλουν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Τα έσοδα που εξασφαλίζουν είναι σε βάρος της σωστής λειτουργίας της οικονομίας και της παραγωγικής δραστηριότητας.
 
Διορθωτικές κινήσεις
 
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαπιστώνει ότι με το πέρασμα του χρόνου μεγαλώνει αντί να περιορίζεται το δημοσιονομικό πρόβλημα. Η αρχική εκτίμηση για δημοσιονομικό έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ το 2011 έχει δώσει τη θέση της σε μία νέα πρόγνωση για έλλειμμα 9%-9,5% του ΑΕΠ και είναι βέβαιο ότι εάν συνυπολογιστούν οι αστοχίες του διμήνου Νοέμβριος-Δεκέμβριος και οι νέες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το έλλειμμα του 2011 θα ξεπεράσει εκείνο του 2010 που κινήθηκε στο 10,5% του ΑΕΠ.
Η υπερφορολόγηση των ακινήτων ενισχύει τα φαινόμενα ύφεσης, και περιορίζει τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου. Το συγκεκριμένο μέτρο δημιουγεί και σημαντικές κοινωνικές παρενέργειες εφόσον αποδεικνύεται ιδιαίτερα σκληρό για τον οικογενειακό προϋπολογισμό των μη προνομιούχων συμπολιτών μας. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος και οι συνεργάτες του προχωρούν σε κάποιες διορθωτικές κινήσεις υπολογίζοντας και το εκλογικό, πολιτικό κόστος του εντελώς άστοχου και αντιπαραγωγικού φορολογικού μέτρου.
Ο συνδυασμός της αλαζονείας της τρόικας και της προχειρότητας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Παπανδρέου οδηγεί στην παράταση της ύφεσης και σε νέα αύξηση του ποσοστού ανεργίας το οποίο κινείται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ. Εάν δεν υπάρξει περιορισμός της φορολογίας των ακινήτων, στα πλαίσια της ευρύτερης αλλαγής της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται, θα διαπιστώσουμε σε διάστημα λίγων μηνών ότι είναι πρακτικά αδύνατο να εκτελεστεί με επιτυχία ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012 και να προετοιμαστεί το έδαφος για την ανάκαμψη της οικονομίας.
 




Tags:  

Σε κενό στρατηγικής
Εάν κρίνουμε από τις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις στην Ιταλία, στην Ισπανία και σε άλλες ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κενό στρατηγικής.
Αξίζει να προσπαθήσουµε
Αξίζει να προσπαθήσουµε
Ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αξιωµατούχοι της Ε.Ε. προειδοποιούν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει µε έξωση από την Ευρωζώνη.
 
 
Στροφή στο ρεαλισµό
Στροφή στο ρεαλισµό
Ο κ. Σαµαράς και η ηγεσία της Ν∆ επιχειρούν µια δύσκολη στροφή στον πολιτικό ρεαλισµό.
Τελευταία Σχόλια