Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από την Κύπρο

greek 28/11/2011
Ο εκπρόσωπος του Αντιπρόεδρου της Κομισιόν, αρμόδιου για το ευρώ, Ολι Ρεν, χαρακτήρισε σήμερα «ενθαρρυντικά» τα μηνύματα που λαμβάνει η Επιτροπή από την Κύπρο, τη Μάλτα, και το Βέλγιο, τις τρεις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, δεδομένου ότι, όπως είπε, έχει ήδη αναληφθεί δράση για τη λήψη μέτρων διόρθωσης του ελλείμματος. 

Οπως είναι γνωστό, στις 10 Νοεμβρίου ο κ. Ρεν είχε δηλώσει ότι έστειλε επιστολή στις τρεις χώρες με τις οποίες διαπίστωνε αποκλίσεις στην πορεία του ελλείμματος σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί, ενώ τις προειδοποιούσε ότι εάν δεν λάβουν διορθωτικά μέτρα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, η Κομισιόν να ενεργοποιούσε την νέα αυστηρή νομοθεσία, η οποία προβλέπει την επιβολή χρηματικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Αμαντέο Αλταφάιγ, τα έξι νέα νομοθετικά μέτρα για την οικονομική διακυβέρνηση δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 23 Νοεμβρίου, ενώ θα τεθούν σε ισχύ από τις 13 Δεκεμβρίου. Μεταξύ άλλων προβλέπουν την επιβολή χρηματικών κυρώσεων της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ για τις χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και δεν συμμορφώνονται με τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι «ενθαρρυντικές», αφού η Κύπρος έχει ήδη αναλάβει δράση, το ίδιο και η Μάλτα, ενώ χθες και το Βέλγιο αποφάσισε κατ΄ αρχήν τη λήψη «πακέτου» διορθωτικών μέτρων.

Εφόσον τα μέτρα φτάσουν έγκαιρα στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει τη νέα αυστηρότερη διαδικασία, θα συνεχίσει δηλαδή με την προηγούμενη, η οποία δεν προβλέπει στην παρούσα φάση την επιβολή χρηματικών κυρώσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ίδια διαδικασία με τις τρεις χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται επίσης η Πολωνία και η Ουγγαρία, οι οποίες αποκλίνουν από τους στόχους, αλλά γι' αυτές δεν τίθεται θέμα εφαρμογής της νέας αυστηρότερης νομοθεσίας αφού δεν μετέχουν στο ευρώ.

Εν τω μεταξύ πηγές της Πολωνικής Προεδρίας ανέφεραν σήμερα ότι δεν προβλέπεται στην ημερήσια διάταξη συζήτηση στο Συμβούλιο ΕCO-FIN της Τετάρτης για τις χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, δεδομένου ότι η επιστολή που έστειλε ο κ. Ρεν στις τρεις κυβερνήσεις αποσκοπούσε στο να τις προειδοποιήσει για τις συνέπειες μιας καθυστέρησης στη λήψη διορθωτικών μέτρων. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι συστάσεις της Κομισιόν για τις χώρες αυτές θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΕCO-FIN του Ιανουαρίου, αφού δεν προβλέπεται σύγκλιση του Συμβουλίου το Δεκέμβριο.





Tags:  

Σε κρίσιμη κατάσταση βρέφος
Σε κρίσιμη κατάσταση βρέφος
Έπεσε από το καρότσι σε βόλτα με τον πατέρα του.
"Φωτιές" άναψε συνέντευξη του αρχιεπισκόπου
"Φωτιές" άναψε o αρχιεπίσκοπoς
Ενταση προκάλεσε η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου της Κύπρου που δημοσιεύθηκε στην "Καθημερινή" Κύπρου.
Κάλεσμα στο λαό να κρίνει τον Χριστόφια
Κάλεσμα στο λαό να κρίνει τον Χριστόφια
Ο Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρίνεται για την περασμένη τετραετία και οι δημοτικές εκλογές είναι ευκαιρία για το λαό να εκφράσει την απαρέσκεια του για αυτή την αρνητική πορεία.
 
 
Τελευταία Σχόλια