Άμεση αντικατάσταση των μονάδων αιμοκάθαρσης

greek 14/11/2011
Οι δεκαεφτά μονάδες αιμοκάθαρσης που χρησιμοποιούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για την αιμοκάθαρση των ασθενών με χρόνια προβλήματα στα νεφρά βρίσκονται «σε οριακά επίπεδα λειτουργίας» και πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν.
Αυτό τονίστηκε σήμερα κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιήθηκε και συνεδρία όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα των νεφροπαθών και των μεταμοσχευμένων ασθενών.

Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε η ανάγκη για αντικατάσταση των μονάδων αιμοκάθαρσης αλλά επίσης και η άμεση κτηριακή επέκταση της νεφρολογικής κλινικής αφού μετά τη μεταφορά των ασθενών από το Μεταμοσχευτικό Κέντρο στο νοσοκομείο δημιουργείται πρόβλημα στην υγιεινή του χώρου για τους ασθενείς, οι οποίοι δεν πρέπει να βρίσκονται σε εκτεθειμένους σε μικρόβια χώρους.
Επεσήμανε ότι είναι χαμηλός ο αριθμός των δοτών νεφρών και τόνισε την ανάγκη της ενημέρωσης ώστε να γίνουν όλοι δότες και πρόσθεσε ότι σε αυτό θα συμβάλλει και η νέα νομοθεσία σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία.
Τόνισε ακόμα την ανάγκη βελτίωσης συνθηκών αιμοκάθαρσης «γιατί είναι τώρα 17-18 μηχανές και είναι πολλές ακατάλληλες οι συνθήκες» όπως είπε.

Πρέπει επιτέλους να βρεθεί ένα νέο μεταμοσχευτικό κτήριο όπου να γίνονται οι μεταμοσχεύσεις, η αιμοκάθαρση και η παρακολούθηση των ασθενών ξεχωριστά και μακριά από άλλες ασθένειες, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Φυττής.

Στην συνεδρία «έχει υπογραμμιστεί ότι υπάρχει αναγκαιότητα νέων μηχανημάτων για αιμοκάθαρση» είπε στις δηλώσεις της η Βουλευτής Στέλλα Μισιαούλη και πρόσθεσε ότι «από το Υπουργείο Υγείας ακούσαμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει στον προϋπολογισμό ένα κονδύλι των 600 χιλιάδων ευρώ αλλά με προοπτική να ανέβει στις 900 χιλιάδες ευρώ για να μπορέσουν να αγοραστούν αυτά τα μηχανήματα».

Είπε ότι αυτό είναι αισιόδοξο διότι όπως συνέχισε «οι νεφροπαθείς και οι μεταμοσχευμένοι χρειάζονται όντως ιδιαίτερη σημασία. Είναι ένα τμήμα της κοινωνίας ευαίσθητο και θα πρέπει να τους δοθούν όλα τα εφόδια για μια καλύτερη ζωή».
Αναφέρθηκε ακόμα ότι στη Λευκωσία υπάρχουν συνολικά 24 μονάδες αιμοκάθαρσης, στο Παραλίμνι 6, στη Λεμεσό 28, στη Λάρνακα 12 και στην Πάφο 8.

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2011 υπήρξαν 6 πτωματικοί δότες και έγιναν 25 μεταμοσχεύσεις, το 2010 υπήρξαν 6 πτωματικοί δότες και έγιναν 27 μεταμοσχεύσεις, το 2009 υπήρξαν 15 πτωματικοί δότες και έγιναν 35 μεταμοσχεύσεις ενώ το 2008 υπήρξαν 24 πτωματικοί δότες και έγιναν 58 μεταμοσχεύσεις νεφρών.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος τα μέλη της Επιτροπή, η Διοίκηση του ΓΝΛ και αντιπρόσωποι συνδέσμων νεφροπαθών.
 





Ληστεία σε οικία στη Λεμεσό με λεία 750 ευρώ
Ληστεία με λεία 750 ευρώ
Ληστεία σε οικία της Λεμεσού σημειώθηκε χθες το βράδυ.
Σημαντικές απώλειες σημειώνει το ΧΑΚ
Σημαντικές απώλειες σημειώνει το ΧΑΚ
Σημαντικές απώλειες παρουσιάζει την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω των σημαντικών πιέσεων που δέχεται η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου
Συνεχίζει να κάνει σκι με το νέο βιονικό του πόδι!
Συνεχίζει να κάνει σκι με το νέο βιονικό του πόδι!
Ο Matthew Newbury δηλώνει ότι μπορεί πλέον να περπατάει προς τα πίσω με καλύτερη ισορροπία καθώς επίσης και να κάνει σκι!
Τελευταία Σχόλια