Ελατοχώρι Πιερίας

greek 01/1/2012
Το Ελατοχώρι βρίσκεται στο νομό Πιερίας και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 850μ. Είναι ένα πανέμορφο, γραφικό ορεινό χωριό που τα τελευταία χρόνια προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες.
 
Το Ελατοχώρι αποτελείται από δύο οικισμούς, τον παραδοσιακό οικισμό, Παλιό Ελατοχώρι ή Σκουτέρνα και τον Νέο οικισμό.
 
Το Ελατοχώρι έχει 700 μόνιμους κατοίκους, κυρίως αγρότες αλλά και κτηνοτρόφους σύμφωνα με το web-greece.gr.
 
Το Ελατοχώρι απέχει: από Θεσσαλονίκη 95χλμ.(μέσω Κατερίνης) και 105χλμ. (μέσω Βέροιας) ενώ από Αθήνα 460χλμ.
 
Στην πλακόστρωτη πλατεία του Νέου οικισμού δεσπόζει η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης την οποία περιβάλλουν γραφικά καφενεδάκια, ταβέρνες, το Δημοτικό Σχολείο και το Μεγάλο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου, με το Λαογραφικό Μουσείο. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να βρει αντικείμενα από την καθημερινή ζωή, τις δραστηριότητες και τις συνήθειες των κατοίκων του χωριού.

Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο παλιό Ελατοχώρι, σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του χωριού. Η εκκλησία χτίστηκε το 1779 και είναι το μοναδικό οίκημα που σώθηκε, όταν όλο το χωριό κάηκε από του Γερμανούς στις 27 Ιανουαρίου του 1944.

 
Tο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται τρία περίπου χιλιόμετρα ΒΑ της Ρητίνης και είναι το παλαιότερο θρησκευτικό μνημείο του Δήμου Πιερίων. Η Μονή χτίστηκε τον 15ο αιώνα αλλά η παλιότερη τοιχογραφία που απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο να φονεύει το δράκο, χρονολογείται το 1494. Είναι χτισμένη σε μια εξαιρετική τοποθεσία, με απέραντη θέα προς τον Όλυμπο, τη θάλασσα και τον ορεινό όγκο Πιερίων.
 
Το Αρχαίο λατομείο που βρίσκεται σε απόσταση 11χλμ. από το κέντρο του οικισμού της Βρίας. Εκεί θα συναντήσετε τεράστιους λαξευτούς ογκόλιθους και διάσπαρτους κίονες, μέσα σε ένα δάσος οξιάς, που προκαλούν το εύλογο ερώτημα πως μεταφέρθηκαν τόσο τεράστιοι όγκοι και σε μια τόσο δύσβατη περιοχή. Ένα ερώτημα που ως τώρα δεν έχει πάρει μια πειστική απάντηση…
 
Τον Καταρράχτη Κρεμαστό που βρίσκεται σε υψόμετρο 1000μ., ένα υπέροχο θέαμα που προσφέρει απλόχερα η φύση. Το ορατό τμήμα της ροής του είναι 30μ. και άλλο τόσο το αθέατο. Το Χειμώνα αυξάνονται οι ποσότητες του νερού και έτσι ο καταρράχτης γίνεται ορατός από τη Ρητίνη. Προσφέρει απέραντη θέα στη Ρητίνη, τη Βρία, τον κάμπο της Κατερίνης και το Θερμαϊκό.
 
Τα ορειβατικά καταφύγια της Σαρακατσάνας σε υψόμετρο 1850 μ., της Μηλιάς σε υψόμετρο 1150 μ. και το Φλάμπουρο σε υψόμετρο 1900 μ.
 
Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Όμιλος Ελατοχωρίου αναβιώνει τα παραδοσιακά έθιμα στη διάρκεια του έτους, που συνήθως καταλήγουν σε γλέντια και χορούς στην κεντρική πλατεία του χωριού. Την Καθαρά Δευτέρα Ελατοχωρίτες και επισκέπτες διασκεδάζουν με γκάιντες, κλαρίνα και ντόπια φασολάδα ενώ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου πραγματοποιείται το ετήσιο αντάμωμα των απανταχού Ελατοχωριτών.
 
Η ευρύτερη περιοχή προσφέρει στον επισκέπτη, εικόνες απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, αλλά συγχρόνως και ένα ιδανικό περιβάλλον για ορεινές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ποδηλασία αλλά και σκι (στο χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου σε απόσταση 8χλμ. από το Ελατοχώρι και 36χλμ. από την πόλη της Κατερίνης).
 
Το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου βρίσκεται στην ΒΑ πλευρά των Πιερίων, στη θέση «Παπα-Χωράφι», σε υψόμετρο 1410μ. και κορυφής 1750μ. Στο χιονοδρομικό υπάρχει ΣΑΛΕ καινούργιας κατασκευής, άνετος χώρος πάρκιν, καταστήματα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού και ειδών χιονοδρομίας, σχολές χιονοδρομίας και εξοπλισμένο ιατρείο για πρώτες βοήθειες με μόνιμο γιατρό σε καθημερινή βάση. Διαθέτει 3 αναβατήρες και 5 πίστες.
 
Η πρόσβαση στο Ελατοχώρι είναι πολύ εύκολη. Από Κατερίνη ακολουθείτε την παλαιά εθνική οδό Κατερίνης-Ελασσόνας και προσπερνάτε τα χωριά Σβορώνο, Νεοκαισάρια, Μοσχοχώρι, Βρία, Ρητίνη.
 

 
 




Tags:  

"Παραιτήσου"!
"Παραιτήσου"!
Δείτε το βίντεο με τις αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του Κάρολου Παπούλια στη Χαλκίδα και τις προτροπές του κόσμου να παραιτηθεί.
Τιμητική διάκριση για Νίνη
Τιμητική διάκριση για Νίνη
Στα 12 καλύτερα ταλέντα για το 2012 συγκαταλέγεται ο Σωτήρης Νίνης και θεωρείται ένας από τους ποδοσφαιριστές που αναμένεται να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας του Euro 2012, σύμφωνα με δημοσίευμα από το Eurosport.com.
Στο ΣτΕ οι μισοί δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας
Στο ΣτΕ οι μισοί δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 32 από τους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας και ζητούν να ακυρωθεί το νομοθετικό καθεστώς για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.
 
Τελευταία Σχόλια