Επιβλητικά "Τζουμερκοχώρια"!

greek 05/1/2012
Άγριο και δυσπρόσιτο τοπίο που από μακριά φαντάζει παραμυθένιο και από κοντά επιβλητικό, τα Τζουμέρκα είναι μία από τις τελευταίες περιοχές που δεν έχουν ακόμα υποκύψει στην τεχνολογία και στην υπερανάπτυξη.Η φύση ζει στο δικό της, ήρεμο ρυθμό εναλλαγής των εποχών και λέξεις όπως δέος και θαυμασμός δεν επαρκούν για να περιγράψει κανείς τη μεγαλειότητά της.
 
Tα Tζουμέρκα συνθέτει ένα μεγάλο ορεινό συγκρότημα χωριών και αποτελεί γεωγραφικό όριο των Νομών Άρτας, Iωαννίνων και Tρικάλων.
 
Τα Τζουμέρκα είναι ένα σύνολο πανέμορφων, γραφικών χωριών και παραδοσιακών οικισμών, περιτριγυρισμένα από χαράδρες, φαράγγια και επιβλητικά βουνά. Το ορεινό ανάγλυφο και τα πεντακάθαρα ποτάμια με τα κρυστάλλινα νερά μαγεύουν  τους επισκέπτες καθώς σε κάθε τους βήμα αισθάνονται έντονη την παράδοση του τόπου και την ιστορία του.
 
Η ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων είναι γεμάτη με δάση, ενώ ιδιαίτερα πλούσια είναι η χλωρίδα και η πανίδα της. Εκεί βρίσκεται και ο ποταμός Άραχθος, καθώς και ο παραπόταμός του, Καλαρύτικος. Κατά την περιήγησή σας στα Τζουμέρκα θα συναντήσετε πολλά πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια ιδιαίτερης καλλιτεχνικής και αισθητικής αξίας. Τα περισσότερα από αυτά διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση και μεταφέρουν τους επισκέπτες σε άλλες εποχές.
 
Στα Τζουμέρκα, σύμφωνα με το touristorama.com είναι χτισμένα 47 χωριά που έχουν κοινό πολιτιστικό και ιστορικό παρελθόν και τα πιο πολλά είναι χτισμένα σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων. Τα Τζουμερκοχώρια, όπως έχει επικρατήσει να λέγονται, χτίστηκαν μεταξύ 14ου και 15ου αιώνα, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην νεότερη ελληνική ιστορία.
 
Ολόκληρη η περιοχή των Τζουμέρκων αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας, καθώς διαθέτει ιδιαίτερα πλούσιο οικοσύστημα, ενώ πολλά χωριά έχουν ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, λόγω των σπάνιων ειδών ορνιθοπανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση.
 
Και άλλα προστατευόμενα είδη ζώων, όμως, βρίσκουν καταφύγιο στα δάση της περιοχής που περιλαμβάνουν έλατα, βελανιδιές, οξιές, πεύκα, κουμαριές, ιτιές και πλατάνια.
 
Στα περισσότερα από τα Τζουμερκοχώρια υπάρχουν οργανωμένοι ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια στα οποία μπορούν να καταλύσουν οι επισκέπτες, αλλά και εστιατόρια και γραφικές ταβέρνες με παραδοσιακές Ηπειρώτικες γεύσεις.
 




Tags:  

Δυο ακόμα συλλήψεις για χρέη στο δημόσιο
Δυο ακόμα συλλήψεις για χρέη στο δημόσιο
Δύο Κύπριους συνέλαβαν το πρωί αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Πολυγύρου Χαλκιδικής, με την κατηγορία της για μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο κατ' εξακολούθηση.
Στο ΣτΕ οι μισοί δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας
Στο ΣτΕ οι μισοί δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 32 από τους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας και ζητούν να ακυρωθεί το νομοθετικό καθεστώς για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.
 
Νέες διευκρινήσεις από Πεπόνη-Μουζακίτη
Νέες διευκρινήσεις από Πεπόνη-Μουζακίτη
Οι οικονομικοί εισαγγελείς θα προσέλθουν και πάλι αύριο στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή, προκειμένου να δώσουν για ακόμη μια φορά εξηγήσεις για τις ενοχλήσεις που δέχθηκαν στο έργο τους.
Τελευταία Σχόλια