Ρωγμές σε αρχαίο γεφύρι στον Ορκόντα

greek 14/11/2011
Αρχαίο γεφύρι που βρίσκεται στην περιοχή Ορκόντα στην κοινότητα Καλοπαναγιώτη της Λευκωσίας παρουσιάζει σοβαρές ρωγμές, κρίσιμες ακόμα και για την ευστάθειά του. Το γεφύρι βρίσκεται σε αγροτικό δρόμο και η αρμοδιότητα ανήκει στην Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας.
 
Ο υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζος χαρακτηρίζει το κτίσμα αξιόλογο, το οποίο ανήκει στην περίοδο της τουρκοκρατίας (1571 - 1878) και σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα μπορούσε να κηρυχθεί σε αρχαίο μνημείο.
 
Ο κ. Φλουρέντζος αναφέρει ότι για να κηρυχθεί σε αρχαίο μνημείο το γεφύρι θα πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
Α) Η επαναφορά του γεφυριού στην αρχική μορφή, δεδομένου ότι η παρούσα μορφή του έχει προκύψει μετά από επέκταση, από τα 2,5 μέτρα περίπου στα 6 μέτρα, με τοίχους και πλάκα από μπετόν αρμέ, κατασκευή που δεν συνάδει με το υπόλοιπο γεφύρι, καθώς και
Β) μετά την αποκατάσταση και κήρυξή του σε αρχαίο μνημείο, δεν θα χρησιμοποιείται πλέον για τη διέλευση οχημάτων.
 
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει παραπέμψει το θέμα στην Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας και στο Κοινοτικό Συμβούλιο Καλοπαναγιώτη έτσι ώστε να γίνει τεκμηρίωση από ειδικό, κατά πόσο το παλιό γεφύρι ενδέχεται να υποστεί ή όχι ζημιές με την αφαίρεση της προσθήκης από οπλισμένο σκυρόδεμα, που εφάπτεται του γεφυριού.
 
Επίσης, να εξεταστεί η δυνατότητα κατασκευής νέου γεφυριού σε κοντινή απόσταση από το παλιό, ώστε να εξυπηρετείται η διέλευση οχημάτων, ιδιαίτερα των ιδιοκτητών τεμαχίων που βρίσκονται στην απέναντι όχθη του ποταμού, όπως επίσης και να εξασφαλιστεί κονδύλι για την κατασκευή του νέου γεφυριού.
 
Ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης, που επισκέφθηκε το γεφύρι, αναφέρει ότι πρόκειται για αρχαίο γεφύρι πέραν των 300 χρόνων και πρέπει οπωσδήποτε να κηρυχθεί αμέσως σε διατηρητέο γεφύρι πίνακα Α΄και να τύχει άμεσης επιδιόρθωσης.
 




Tags:  

Μάσκα σύσφιξης
Μάσκα σύσφιξης
Υλικά:
1 ασπράδι αυγού
1 κουταλάκι γλυκερίνη
1 κουταλιά μέλι
Ν. Αναστασιάδης:''Υπέρ της εμπλοκής κι άλλων ισχυρών χωρών στις έρευνες για φυσι
Ν. Αναστασιάδης:''Υπέρ της εμπλοκής κι άλλων ισχυρών χωρών στις έρευνες για φυσικό αέριο''
Ο κ. Αναστασιάδης διατύπωσε τη θέση ότι στην παρούσα φάση δεν έχουν πληγεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, «γιατί εμπλέκονται τα αμερικανικά και τα εβραϊκά συμφέροντα».
Συνάντηση Χριστόφια με τον Κενυάτη αντιπρόεδρο
Συνάντηση Χριστόφια με τον Κενυάτη αντιπρόεδρο
Ξεκίνησε στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εσωτερικών της Κένυας.
Τελευταία Σχόλια