Αναστήλωση επικίνδυνων οικοδομών στη Λευκωσία

greek 24/11/2011
Στην ουσιαστική πτυχή της επίλυσης του προβλήματος με τις επικίνδυνες οικοδομές στη Λευκωσία μπαίνει το πρόγραμμα που ξεκίνησε εδώ και μερικά χρόνια. Περίπου στα τέλη του έτους αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες στήριξης παλαιών οικοδομών στην εντός των τειχών πόλη.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία καταγραφής των επικίνδυνων οικοδομών ολοκληρώθηκε και το πρόγραμμα του δήμου μπήκε στη διαδικασία μαζικής αναστήλωσης. Το πρόγραμμα αφορά κυρίως διατηρητέες παραδοσιακές οικοδομές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή της εντός των τειχών πόλης στην οποία εντοπίστηκαν περισσότερες από 100 επικίνδυνες οικοδομές. Οι υπόλοιπες βρίσκονται στους πυρήνες Καϊμακλίου και Αγίων Ομολογητών.

 
Σημειώνεται ότι για το έργο της στήριξης παλαιών οικοδομών έχει εγκριθεί δάνειο €5,5 εκατ. Στην εντός των τειχών πόλη κηρύχθηκαν 130 επικίνδυνες οικοδομές, 22 στην περιοχή Αγίων Ομολογητών και 36 στην περιοχή Καϊμακλίου.
 
Η εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας χωρίστηκε σε πέντε περιοχές για υλοποίηση του προγράμματος. Σε κάθε περιοχή ανήκουν γύρω στις 25 οικοδομές.
 
Η συγκεκριμένη ρύθμιση έγινε από το Δήμο Λευκωσίας προκειμένου να ομαδοποιηθούν τα επικίνδυνα κτήρια για σκοπούς προσφορών για διεξαγωγή των εργασιών.
 
Για κάθε οικοδομή διεξάγεται ξεχωριστή μελέτη για αναστήλωση.
 
Προτεραιότητα δόθηκε σε οικοδομές που έχουν μεγάλες φθορές και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατάρρευσης εξωτερικών τοίχων. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις που κρίθηκαν ιδιαίτερα επικίνδυνες, βγήκαν ξεχωριστές προσφορές.
 
Μάλιστα σε μια περίπτωση έκλεισε δρόμος λόγω της επικινδυνότητας των οικοδομών. Πρόκειται για την οδό Επτανήσου στην οποία βρίσκονται τρεις οικοδομές.
Άλλες δύο επικίνδυνες οικοδομές είναι στην οδό Τεμπών για τις οποίες κατακυρώθηκε προσφορά και αναμένεται υπογραφή συμβολαίων με τον εργολάβο.
 
Όσον αφορά το κόστος των εργασιών, τονίζεται ότι θα το επωμίζονται οι ιδιοκτήτες. Οι ιδιοκτήτες έλαβαν επιστολές από τον δήμο στις οποίες αναφέρεται ημερομηνία μέχρι την οποία πρέπει να προχωρήσουν σε έργα στήριξης των οικοδομών τους.
 
Όσοι προχωρήσουν από μόνοι τους στις εργασίες αναστήλωσης πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου για να εγκριθούν. Εάν δεν ανταποκριθούν οι ιδιοκτήτες, ο δήμος προχωρά στη διενέργεια μελέτης και στήριξης των οικοδομών και το κόστος το επωμίζεται ο ιδιοκτήτης.
 
Ο δήμος της πρωτεύουσας προχώρησε στη σήμανση όλων των επικίνδυνων οικοδομών ώστε να γνωρίζουν για τον κίνδυνο όλοι οι διερχόμενοι. Τοποθετήθηκαν πινακίδες αναφορικά με την επικινδυνότητα των κτηρίων, ενώ σε περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης τοποθετήθηκαν κάγκελα και κορδέλες.
 
 
 




Tags:  

Εκλέγουν Μητροπολίτη
Ο λαός εκλέγει Μητροπολίτη
Συνέρχεται σήμερα η Ιερά Σύνοδος για να εκλέξει το νέο Μητροπολίτη Κυρηνείας. Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε μετά την Θεία Λειτουργία.
 
 
 
Αντιμετωπίστε τις ραγάδες
Αντιμετωπίστε τις ραγάδες
Οι ραγάδες είναι οι γραμμές που εμφανίζονται στο δέρμα όταν "σπάνε" οι ίνες  κολλαγόνου και ελαστίνης. 
Προκλητικός ο Γκιούλ
Τα πυροτεχνήματα του Γκιούλ
Προκλητικός για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε άθλια την Ευρωπαική Ένωση, ναρκοθετώντας το Κυπριακό.
 
 
 
Τελευταία Σχόλια