Άθληση τον χειμώνα στην ύπαιθρο

greek 25/11/2011
Δεν πρέπει να αφήνουμε το χιόνι, την παγωνιά, τη βροχή και το δυνατό άνεμο να μας αποθαρρύνουν όταν θέλουμε να ασκηθούμε στο ύπαιθρο. Αλλωστε ο καθαρός αέρας αποδεικνύεται πολύ πιο ωφέλιμος για τον οργανισμό μας από την αποπνικτική - και ενίοτε γεμάτη δυσάρεστες οσμές - ατμόσφαιρα του γυμναστηρίου, αρκεί να ντυθούμε καλά και να κάνουμε οπωσδήποτε «ζέσταμα».
 
Το ντύσιμο
Οταν αθλούμαστε έξω, πρέπει να προσέχουμε αφενός να μην πάθουμε υποθερμία (δηλαδή να μην πέσει κάτω από τα φυσιολογικά όρια η θερμοκρασία του σώματός μας λόγω του κρύου) και αφετέρου να μην αφήσουμε τον ιδρώτα που παράγουν οι ιδρωτοποιοί αδένες να παγώσει πάνω μας, καθώς έτσι κινδυνεύουμε να αρρωστήσουμε. Για να εξασφαλίσουμε την απαιτούμενη προστασία από το κρύο, χωρίς τον κίνδυνο να «σκάσουμε» από τη ζέστη μόλις αυξηθεί η ένταση της άσκησης, καλό είναι να ντυθούμε με αλλεπάλληλες στρώσεις ρούχων, «σαν τα κρεμμύδια», ώστε να αφαιρούμε τα περιττά ρούχα κατά τη διάρκεια της άσκησης. 
 
Το κατάλληλο ζέσταμα
Το γρήγορο περπάτημα, το jogging και το σχοινάκι αποτελούν ιδανικό ζέσταμα, προτού ξεκινήσουμε την άσκηση. Στο τέλος αυτής της ολιγόλεπτης προθέρμανσης (8-10 λεπτά αρκούν) πρέπει να έχουμε ιδρώσει ακόμα κι αν γύρω μας επικρατούν συνθήκες παγετού. Το σωστό είναι σε αυτή τη φάση να βγάλουμε τα εξωτερικά ρούχα (δηλαδή το αδιάβροχο μπουφάν και ίσως το  fleece πουλόβερ), προτού αρχίζει να ψύχεται ο ιδρώτας πάνω μας.

Είναι σημαντικό να προστατευτούμε από την αφυδάτωση, καθώς το σώμα μας δεν χάνει νερό μόνο με την εφίδρωση, αλλά και με την αναπνοή. Γι' αυτό φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας ένα μπουκάλι με νερό ή ισοτονικό ποτό, ώστε να αναπληρώνουμε τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάνουμε κατά τη διάρκεια της άσκησης.

 
 




Tags:  

"Δημοκρατική εκτροπή"
"Δημοκρατική εκτροπή"
"Δεν μας ενημέρωνε κανείς για τις συνομιλίες και τον σχηματισμό κυβέρνησης. Τα μαθαίναμε από άλλους". Ακούστε τι δήλωσε στον Flash 96 o βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης.
Κατάθλιψη και αυτοκτονίες εφήβων στην Ελλάδα
Κατάθλιψη και αυτοκτονίες εφήβων στην Ελλάδα
Καταθλιπτικό συναίσθημα, που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως απόπειρα αυτοκτονίας, κατάχρηση ουσιών και αυτοτραυματισμό, παρουσιάζουν οι έφηβοι στην Ελλάδα.
Ενημερωτική συνάντηση στη Ζάκυνθο με θέμα τις μαθησιακές δυσκολίες
Ενημερωτική συνάντηση στη Ζάκυνθο με θέμα τις μαθησιακές δυσκολίες
Ο σύλλογος διδασκόντων του 1ου δημοτικού σχολείου Ρίζας Λαγωπόδου και ο σύλλογος γονέων της περιοχής, συνδιοργάνωσαν...
Τελευταία Σχόλια