Αρχαία εύρηματα στο Καλό Χωριό Ορεινής στη Λευκωσία

greek 25/11/2011
Συνεργείο του Τμήματος Ανάπτυξης Υδάτων, που διενεργούσε πριν από λίγες μέρες εκσκαφή στο Καλό Χωριό Ορεινής για τοποθέτηση αγωγού μεταφοράς νερού σε φυλάκιο της ΕΛΔΥΚ εντόπισε ανθρώπινα οστά και πήλινο αγγείο. Οι εργασίες διακόπηκαν και ειδοποιήθηκε το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το οποίο απέστειλε αμέσως αρχαιολόγους οι οποίοι περισυνέλεξαν τα ευρήματα.
 
Σύμφωνα με τους κατοίκους του Καλού Χωριού Ορεινής, στον ίδιο χώρο όπου βρέθηκαν τα οστά και το δοχείο, υπήρχε εκκλησία.
 
Ανάμεσα στους κατοίκους της κοινότητας κυκλοφορεί επίσης η φήμη ότι πριν από αρκετά χρόνια εντοπίστηκαν στον ίδιο χώρο και αρχαία νομίσματα, τα λεγόμενα κωνσταντινάτα.
 
Όπως αναφέρει ο κοινοτάρχης Παναγιώτης Λάμπρου, στην κοινότητα Καλού Χωριού Ορεινής έχουν βρεθεί κατά καιρούς και σε διάφορα σημεία πολλές αρχαιότητες, γι’ αυτό και οι κάτοικοι ζητούν σχετική πληροφόρηση-ενημέρωση από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο χωριό, στην τοποθεσία «Ζιθκιόνας», έχει ανακαλυφθεί μικρή πήλινη βαρκούλα, που χρονολογείται τον 7ο- 6ο π.Χ. αιώνα και βρίσκεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκωσίας. Ο χώρος όπου βρέθηκε είναι απροστάτευτος χωρίς περίφραξη και κινδύνεψε πρόσφατα να σκεπαστεί από διάνοιξη αγροτικού δρόμου.
 




Tags:  

Διώξτε το άγχος
Διώξτε το άγχος
Αγχολυτικές συμβουλές για να απαλλαγείτε από το στρες της καθημερινότητας.
ΔΗΣΥ: Μέρα μηνύματος προς την κυβέρνηση η 18/12
ΔΗΣΥ: Μέρα μηνύματος προς την κυβέρνηση η 18/12
Οι πολίτες θα μετατρέψουν την 18η Δεκεμβρίου σε μέρα μηνύματος προς την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Χριστόφια, ώστε να συνειδητοποιήσει τη σημερινή δυσπιστία της οποίας τυγχάνει, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης
Πέρασε από το Παραλίμνι
Πέρασε από το Παραλίμνι
Στην 2η θέση του Κυπριακού πρωταθλήματος ανέβηκε ο ΑΠΟΕΛ, αφού επικράτησε με 2-0 του Παραλιμνίου στο «Τάσος Μάρκου» για την 11η Αγωνιστική, φθάνοντας τους είκοσι τρείς βαθμούς. 
Τελευταία Σχόλια