Ανακτήθηκε η επικοινωνία με το “Φόβο”

greek 27/11/2011
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) κατάφερε να ανακτήσει τη χαμένη επικοινωνία με το ρωσικό διαστημόπλοιο “Φόβος” (Phobos).

H επικοινωνία με το “Φόβο”, ο οποίος κατευθυνόταν προς τον Άρη, χάθηκε στις 8 Νοεμβρίου λίγο μετά την απογείωσή του.

Οι προωθητικοί πύραυλοι του σκάφους απέτυχαν να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες καύσεις που θα το κατεύθυναν σε τροχιά προς τον Άρη με αποτέλεσμα ο “Φόβος” να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τροχιά γύρω από τη Γη σε ύψος 200 – 340 χιλιομέτρων.

Το πρόγραμμα κόστισε 170 εκατομμύρια δολάρια και στόχος ήταν η προσεδάφιση του σκάφους στο Φόβο, το μεγαλύτερο από τους 2 δορυφόρους του Άρη και η περισυλλογή δείγματος του εδάφους. Το σκάφος επίσης μετέφερε τον κινεζικό δορυφόρο Yinghuo 1 ο οποίος θα έπρεπε να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη.

Ο Ρώσος επικεφαλής του προγράμματος Vitaly Davydov ανέφερε ότι οι πιθανότητες πραγματοποίησης της αποστολής είναι ελάχιστες και πως ο Φόβος θα πέσει στη Γη μετακύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Αν και ο Davydov είπε ότι δεν μπορούν ακόμα να γνωρίζουν που θα πέσει το σκάφος, πρόσθεσε ότι είναι σχεδόν απίθανο να χτυπήσει κάποιον άνθρωπο.

Η αποτυχία του Φόβου είναι πιθανό να οδηγήσει τη Μόσχα στο να αποδεχθεί την πρόσκληση για να συμμετέχει στις μελλοντικές αμερικανικές και ευρωπαϊκές αποστολές στον Άρη.
 
 





Στα 43 εκ. ευρώ το εμπορικό έλλειμμα Κύπρου
Στα 43 εκ. ευρώ το εμπορικό έλλειμμα Κύπρου
Έλλειμμα 43 εκατομμύρια ευρώ κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του 2011 το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της Κύπρου με τις ΗΠΑ.
Δράση στο Κυπριακό πρωτάθλημα
Δράση στο Κυπριακό πρωτάθλημα
Με δύο αναμετρήσεις ανοίγει το σήμερα η αυλαία της 11 ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου πρωταθλήματος Marfin Laiki, με το ντέρμπι της Ανόρθωσης με την ΑΕΚ να ξεχωρίζει.
Πέρασε από το Παραλίμνι
Πέρασε από το Παραλίμνι
Στην 2η θέση του Κυπριακού πρωταθλήματος ανέβηκε ο ΑΠΟΕΛ, αφού επικράτησε με 2-0 του Παραλιμνίου στο «Τάσος Μάρκου» για την 11η Αγωνιστική, φθάνοντας τους είκοσι τρείς βαθμούς. 
Τελευταία Σχόλια