Φοροαπαλλαγές για τα αυθαίρετα που «τακτοποιούνται»

04/1/2012
Αυθαίρετες κατασκευές, ή χώροι αυθαίρετης αλλαγής χρήσης, που «τακτοποιούνται» με βάση ης διατάξεις  του νόμου περί αυθαιρέτων, μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν χωρίς την αναδρομική επιβολή φόρων, τελών και προστίμων. Αυτό
προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών,  που αφορά όσους εντάσσονται  στην διαδικασία τακτοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η προθεσμία υποβολής δηλώσεων λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου. 
Συγκεκριμένα για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που εντάσσονται στην ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος  η εγκύκλιος που εστάλη στις οικονομικές εφορίες προβλέπει ότι, προκειμένου να πάρει ρεύμα από την ΔΕΗ το αυθαίρετο ή άλλο ακίνητο με αλλαγή χρήση που υπάγεται στη ρύθμιση του ν.4014/2011:
- Δεν θα να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της εφορίας.
- Δεν θα απαιτείται από τον ιδιοκτήτη να κατονομάσει στην εφορία τους βασικούς εργολάβους, που ανέλαβαν την κατασκευή.
- Δεν θα απευθύνεται στην Εφορία ο ηλεκτρολόγος-εγκαταστάτης για να θεωρεί και να καταθέτει τα πιστοποιητικά που απαιτούνται για την εγκατάσταση μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος.
Επιπλέον δεν εφαρμόζονται για τα ακίνητα αυτά, που τακτοποιούνται με το νόμο περί αυθαιρέτων  οι διατάξεις για το ελάχιστο κόστος οικοδομής, με βάση τα εργατικά και υλικά. Επίσης δεν θα εφαρμόζονται οι διατάξεις για τον αντικειμενικό προσδιορισμό των εσόδων εργολάβων, υπεργολάβων κλπ από ανεγειρόμενες οικοδομές.
Στην εγκύκλιο τονίζεται πάντως ότι  όσοι τυχόν φόροι, τέλη και πρόστιμα έχουν ήδη καταβληθεί, δεν επιστρέφονται».
Πρόκειται για την υπ' αριθμό. ΠΟΛ. 1261/27.12.2011 εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία δόθηκαν διευκρινίσεις όσον αφορά τη διαδικασία ηλεκτροδότησης αυθαιρέτων, σχετικά με τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν.4014/2011 (ΦΕΚ209/’/21.9.2011) «Περιβαλλοντική αδειοδοτηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Περιβάλλοντος»
 




Tags:  

Καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση, με το ΠΔ για τις χρήσεις γης
Καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση, με το ΠΔ για τις χρήσεις γης
Σοβαρές αντιρρήσεις στις προβλέψεις του προεδρικού διατάγματος του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις χρήσεις γης που αφορούν στην δόμηση και τις χρήσεις των εκτός σχεδίου περιοχών εκφράζει ο σύλλογος πολιτικών μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ), υπογραμμίζοντας ότι:  Στις περιοχές αυτές ουσιαστικά απαγορεύεται η κατασκευή κατοικίας, εκτός εάν ανήκει στον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση. 
Απόσυρση κτιρίων με το νέο ΓΟΚ
Απόσυρση κτιρίων με το νέο ΓΟΚ
Το μέτρο της απόσυρσης  γερασμένων κτιρίων, με οικονομικά και κυρίως πολεοδομικά κίνητρα εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο την ανάταξη και ανασυγκρότηση υποβαθμισμένων αστικών περιοχών. 
Πραγματικότητα οι τρείς πρώτοι δασικοί χάρτες από καταβολής κράτους
Πραγματικότητα οι τρείς πρώτοι δασικοί χάρτες από καταβολής κράτους
Την κύρωση τριών δασικών χαρτών, στις περιοχές Άνθεια Έβρου, Ξηριάς Καβάλας και Λεχαινών Ηλείας για πρώτη φορά από τη σύσταση του ελληνικού κράτους ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωσταντίνου. Ανακοινώθηκε  επίσης ότι προχωρούν οι διαδικασίες συνολικά σε 382 περιοχές της χώρας για την κατάρτιση νέων και επικαιροποίηση παλαιών δασικών χαρτών, ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία κύρωσης τους και η χώρα να αποκτήσει δασολόγιο.
Τελευταία Σχόλια