Καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση, με το ΠΔ για τις χρήσεις γης

03/1/2012
Σοβαρές αντιρρήσεις στις προβλέψεις του προεδρικού διατάγματος του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις χρήσεις γης που αφορούν στην δόμηση και τις χρήσεις των εκτός σχεδίου περιοχών εκφράζει ο σύλλογος πολιτικών μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ), υπογραμμίζοντας ότι:  Στις περιοχές αυτές ουσιαστικά απαγορεύεται η κατασκευή κατοικίας, εκτός εάν ανήκει στον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση. Με την πρόταση του ΥΠΕΚΑ, σημειώνει ο ΣΠΜΕ ότι ουσιαστικά οι περιοχές αυτές γίνονται περιοχές με χρήση κυρίως επαγγελματική ή εγκαταστάσεις υποδομών (Ζώνες Β και Γ). Το παραπάνω επιφέρει καίριο πλήγμα στην οικονομία της μέσης Ελληνικής οικογένειας. Με την διάταξη αυτή χιλιάδες περιουσίες σε εκτάσεις εκτός σχεδίου (οικοδομήσιμες με τις κείμενες διατάξεις) αχρηστεύονται και απαξιώνονται.
 
Το μέτρο είναι ακαριαίο. Δεν προβλέπεται καμία μεταβατική διάταξη (περίοδος με παράλληλη ισχύ της ισχύουσας νομοθεσίας) ώστε να δώσει την ευκαιρία στους κατόχους των γηπέδων αυτών να αποφασίσουν. Η ακαριαία και άμεση μείωση της αξίας θα αναγκάσει τους ιδιοκτήτες να εκποιήσουν την περιουσία τους έναντι χαμηλού τιμήματος και θα δώσει την δυνατότητα σε συγκεκριμένα οικονομικά κέντρα να αγοράσουν τεράστιες εκτάσεις έναντι πινακίου φακής, προκειμένου να τις εκμεταλλευτούν.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης συνδέει τις ρυθμίσεις για τις χρήσεις γης με την δημιουργία ξεκάθαρου πλαισίου κανόνων για την προσέλκυση επενδύσεων. Την πρώτη χαρακτηριστική αντίδραση από την πλευρά της αγοράς κατέγραψε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ  Κωνσταντίνος Μίχαλος. Μίλησε για νομοθέτημα που λειτουργεί ως «αντικίνητρο» και εκτίμησε ότι «θα δημιουργήσει σοβαρά εμπόδια στις επενδύσεις». Το νέο προεδρικό διάταγμα έχει τεθεί σε διαβούλευση έως τις 16 Ιανουαρίου και προγραμματίζεται να ισχύσει από τις αρχές Φεβρουαρίου 2012.
 
Μετά από 25 χρόνια εφαρμογής του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, που αποδείχθηκε ξεπερασμένο να θέσει όρια και καθαρούς κανόνες για την δόμηση στις ελληνικές πόλεις τροποποιείται και αλλάζει θεαματικά το προεδρικό διάταγμα του 1987.
Ο κ Σηφουνάκης παρουσιάζοντας το νέο προεδρικό διάταγμα τόνισε  ότι «σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει και από την προσέλκυση επενδύσεων» και υπογράμμισε ότι «προϋπόθεση για κάθε επένδυση είναι η ύπαρξη ενός ξεκάθαρου πλαισίου κανόνων που θα καθορίζει τις χρήσεις γης σε όλη την επικράτεια».
 
Ο ΣΠΜΕ στην ανακοίνωση του σημειώνει ότι:  «θετικά σε γενικές γραμμές θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τα περισσότερα σημεία της πρότασης του ΥΠΕΚΑ με τίτλο «Κατηγορίες και Περιεχόμενο Χρήσεων Γης», με κάποιες σοβαρές ενστάσεις ειδικά για τις εκτός σχεδίου περιοχές. Οι χρήσεις γης είναι το εργαλείο για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό και είναι σαφές ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο είχε ανάγκη από εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στα νέα δεδομένα»
 

Η ανακοίνωση του ΣΠΜΕ καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι: «Για αποφυγή κάθε παρεξήγησης και παρερμηνείας, στηρίζουμε την ανάπτυξη και θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνουν έργα και επενδύσεις. Είμαστε όμως αντίθετοι όταν η ανάπτυξη αυτή γίνεται εις βάρος των περιουσιών των πολιτών. Είναι αδιανόητο ειδικά αυτή την χρονική περίοδο να προτείνονται μέτρα τα οποία οδηγούν σε μαρασμό και απαξίωση των περιουσιών των ελλήνων πολιτών». 

 




Tags:  

«Παγώνουν» οι δηλώσεις αυθαιρέτων την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011
«Παγώνουν» οι δηλώσεις αυθαιρέτων την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011
Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011 παγώνει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων, που διεκπεραιώνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας εφαρμογής πληροφορικής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Παγώνουν οι δηλώσεις αυθαιρέτων, λόγω κινητοποιήσεων των μηχανικών
Παγώνουν οι δηλώσεις αυθαιρέτων, λόγω κινητοποιήσεων των μηχανικών
Με διακοπή λειτουργίας του συστήματος δήλωσης αυθαιρέτων και αμοιβών μηχανικών, αλλά και κατάληψη τμημάτων του ΤΣΜΕΔΕ, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι διπλωματούχοι μηχανικοί
Νέο πακέτο ερωτήσεων και απαντήσεων για τα αυθαίρετα
Νέο πακέτο ερωτήσεων και απαντήσεων για τα αυθαίρετα
Δεν επιτρέπεται περαιτέρω αλλαγή χρήσης των αυθαίρετων κατασκευών που τακτοποιούνται, ενώ οι αυθαίρετες κατασκευές, που απαιτούν αναλυτικό προϋπολογισμό, θα υπολογίζονται με τις τρέχουσες τιμές. Οι διευκρινίσεις δόθηκαν χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Όπως αναφέρεται, κύρια και μοναδική κατοικία θεωρείται γι' αυτόν που έχει την επικαρπία
Τελευταία Σχόλια