Η χρονιά της εξιλέωσης

05/1/2012
Το 2012 είναι η χρονιά κατά την οποία το πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα επιχειρήσουν την εξιλέωσή τους.

Τα λάθη και οι παραλείψεις των κυβερνήσεών τους μας οδήγησαν στη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση της περιόδου μετά τον Εμφύλιο.
Τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν υποχρέωση να επιχειρήσουν ένα νέο ξεκίνημα για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων. Οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ μοιάζουν εγκλωβισμένοι σε μία ακόμη μάχη για την ηγεσία, ενώ τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ προσποιούνται ότι δεν αντιλαμβάνονται την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη και των γαλάζιων κυβερνήσεων.
Οι μπλόφες δεν περνάνε

Ενδεικτική της απροθυμίας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες είναι η διαχείριση της μισθωτής εφεδρείας και της εξυγίανσης του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού συστήματος από τις ηγεσίες τους.
Ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του υιοθέτησαν το θεσμό της μισθωτής εφεδρείας, που είχε προτείνει αρχικά η ΝΔ, για να αποφύγουν τις αναγκαίες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δίνουν μάχη χαρακωμάτων υπέρ της μονιμότητας στο Δημόσιο, σε μια προσπάθεια να συντηρήσουν την εκλογική τους πελατεία ακόμη κι αν φτάσουμε σε πλήρες δημοσιονομικό αδιέξοδο και στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Η πολιτική διαμάχη περιορίζεται στο εάν η μισθωτή εφεδρεία θα έχει χαρακτηριστικά «τα λεφτά στο σπίτι επ’ αόριστον», όπως προτείνει η ΝΔ, ή θα είναι μια πολιτική μπλόφα που θα στηρίζεται στη σκόπιμη σύγχυση εφεδρείας - προγραμματισμένης συνταξιοδότησης, όπως θέλει το ΠΑΣΟΚ.

Ανάλογοι είναι οι χειρισμοί του δικομματισμού και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού συστήματος. Εξαιτίας των λαθών και των παραλείψεων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα ασφαλιστικά ταμεία απορροφούν, σε ετήσια βάση, ένα ποσό της τάξης των 15 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι τέτοιο το διαχειριστικό τους αδιέξοδο, ύστερα από δεκαετίες πελατειακής εξυπηρέτησης και διαπλεκόμενης λεηλασίας, ώστε έχουν φτάσει στο σημείο να δανείζονται για να ανταποκριθούν στις άμεσες υποχρεώσεις τους. Ενώ είναι φανερό ότι χωρίς τη δραστική μείωση του κόστους του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού συστήματος δεν μπορεί να υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση και νέα δανειοδότηση της Ελλάδας από την Ε.Ε., οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν τίποτα για να αντιμετωπίσουν την κρίση του συστήματος, ενώ η ΝΔ υπόσχεται αυξήσεις στις χαμηλές συντάξεις και αποτροπή των μειώσεων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Με τη μεθοδολογία που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ οδηγούμαστε σε ένα «δραχμικό» 2012, με την Ελλάδα να είναι πιθανότατα η μόνη χώρα που θα βρεθεί εκτός Ευρωζώνης και θα επιστρέψει στο βαλκανικό χάος. Οι κορυφαίοι του δικομματισμού θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και μεθοδολογία για να συμβάλουν στην αποτροπή της εθνικής καταστροφής που έχουν προγραμματίσει. Μόνο εάν αφήσουν πίσω το παρελθόν τους και τον κακό εαυτό τους θα μπορέσουν να διεκδικήσουν την πολιτική εξιλέωση.
 
 




Tags:  

∆εν είναι ελληνική
Αποδεικνύεται καθηµερινά ότι η κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρωζώνη δεν προέρχεται από την Ελλάδα. Η πατρίδα µας µπορεί να είναι ο αδύναµος κρίκος της Ευρωζώνης, δεν έχει όµως ουσιαστική συµβολή στη δηµιουργία των εξωφρενικών καταστάσεων που αντιµετωπίζουν οι ευρωπαϊκοί λαοί από το 2008.
Η διαχείριση ενός λάθους
Η διαχείριση ενός λάθους
Η απόφαση του κ. Παπανδρέου και του κ. Βενιζέλου να επιβάλλουν ειδικό φόρο στα ακίνητα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, έχει εντυπωσιακές οικονομικές και κοινωνικές παρενέργειες.
Η νέα φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας προκαλεί την μεγάλη πτώση της αξίας των ακινήτων, “παγώνει” ότι έχει απομείνει από την οικοδομική δραστηριότητα και απομακρύνει την προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης.
 
Ο κ.Σόιµπλε μας  έλυσε  τις απορίες
Ο κ.Σόιµπλε μας έλυσε τις απορίες
Ο υπουργός Οικονοµικών της Γερµανίας κ. Σόιµπλε έλυσε, µε τις δηλώσεις που έκανε χθες, τις τελευταίες µας απορίες για τη στρατηγική του Βερολίνου.
Παραδέχθηκε δηµόσια ότι επιδίωξη της Γερµανίας είναι η δηµιουργία της λεγόµενης «Ένωσης Σταθερότητας», στην οποία θα συµµετέχουν 8-10 οικονοµικοί πρωταθλητές της Ευρωζώνης. Είναι φανερό ότι χώρες µε τα προβλήµατα της Ελλάδας αλλά και τα χαρακτηριστικά της Ισπανίας και της Ιταλίας δεν θα έχουν θέση στην «Ένωση Σταθερότητας». 
 
Τελευταία Σχόλια