Ξεπέρασαν τις 200.000 οι δηλώσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων

05/1/2012
Ξεπέρασαν τις 200.000 οι δηλώσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων και τις 100.000 ευρώ οι άμεσες εισπράξεις, εντός του 2011 από παράβολα και πρόστιμα. Οι συνολικές εισπράξεις των προστίμων από τις 203 χιλιάδες 600 αυθαίρετα που ήδη δηλώθηκαν υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 1 δις 250 χιλιάδες ευρώ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος αναθεωρεί τώρα τις εκτιμήσεις του και υπολογίζει ότι από τα αυθαίρετα οι εισπράξεις σε βάθος τριετίας μπορεί να ξεπεράσουν τα 5 δις ευρώ, έναντι 3 δις ευρώ, που είχαν προβλεφθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το μνημόνιο.

Από την επεξεργασία των δηλώσεων αυθαιρέτων προκύπτει ότι η μεγάλη πλειοψηφία αφορά σε ξενοδοχεία, βιομηχανικές- βιοτεχνικές μονάδες,
επαγγελματικά ακίνητα και ακριβά αυθαίρετα. Οι ρυθμοί τακτοποίησης αυθαιρέτων σε αστικές και παραθεριστικές περιοχές χαμηλών εισοδημάτων παραμένουν χαμηλοί και αποτελούν άλλο ένα δείγμα της οικονομικής δυσπραγίας των ελληνικών νοικοκυριών.

Συμφωνά με τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ότι το
πρόστιμο έχει εξοφληθεί από το 20% περίπου όσων έχουν κάνει
μέχρι τώρα δήλωση. Συνολικά πρόκειται για 39.188 αιτήσεις (έως
20/12). Επιπλέον, περίπου το 17% (29.500 περίπου αιτήσεις) έχει
πληρώσει την πρώτη δόση του προστίμου ενώ περίπου το 25%
(49.975 αιτήσεις) έχει προχωρήσει στην πληρωμή παραβόλων. Η
πλειονότητα, δηλαδή το 43% περίπου (περίπου 85.000 αιτήσεις)
όσων μπήκαν στη διαδικασία βρίσκονται ακόμα σε προκαταρκτικό
στάδιο μη δεσμευτικών αιτήσεων.

Σημειώνεται ότι ανακοινώθηκε επίσημα από το υπουργείο Περιβάλλοντος δίμηνη παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου 2012 για την υποβολή δηλώσεων αυθαιρέτων.
Για όσους υποβάλλουν αιτήσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου η πρώτη δόση των προστίμων πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2012.
Παράλληλα λειτουργεί κανονικά το σύστημα υποβολής δηλώσεων αυθαιρέτων καθώς επήλθε συμφωνία καλής θέλησης μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος και Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ενώ οι μηχανικοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους στα άλλα μέτωπα.




Tags:  

Εντός των ημερών η απόφαση για πετρελαιοκίνηση και «Πράσινο Δακτύλιο»
Εντός των ημερών η απόφαση για πετρελαιοκίνηση και «Πράσινο Δακτύλιο»
11+1 θέματα στις προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος
Με αιχμή την πώληση σε ιδιώτες τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να ηχούν ήδη συνδικαλιστικά «τύμπανα πολέμου» στη ΔΕΗ από τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και του σωματείου «Σπάρτακος», ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωσταντίνου έθεσε «11 συν 1» θέματα στις προτεραιότητες του υπουργείου, κατά τη τοποθέτηση του στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.
 
Παγώνουν οι δηλώσεις αυθαιρέτων, λόγω κινητοποιήσεων των μηχανικών
Παγώνουν οι δηλώσεις αυθαιρέτων, λόγω κινητοποιήσεων των μηχανικών
Με διακοπή λειτουργίας του συστήματος δήλωσης αυθαιρέτων και αμοιβών μηχανικών, αλλά και κατάληψη τμημάτων του ΤΣΜΕΔΕ, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι διπλωματούχοι μηχανικοί
Αξιοποιείται το Ελληνικό μαζί με το παραλιακό μέτωπο
Αξιοποιείται το Ελληνικό μαζί με το παραλιακό μέτωπο
Δημοσιεύτηκε στον διεθνή Τύπο, όπως είχε προαναγγελθεί η πρώτη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Οι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές καλούνται να καταθέσουν προτάσεις αξιοποίησης για το σύνολο της έκτασης των 6200 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει το σύνολο των εγκαταστάσεων και διαδρόμων του πρώην αεροδρομίου αλλά και την περιοχή Αγίου Κοσμά, μαζί με το παραλιακό μέτωπο συνολικού μήκους 3,5 χιλιομέτρων.  Οι προβλεπόμενες χρήσεις θα είναι οικιστικές, εμπορικές και αναψυχής. 
Τελευταία Σχόλια