Κόντρα στην Ινδία για αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο

greek 27/12/2011

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας κάλεσε σήμερα τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το οποίο κρίθηκε ανεπαρκές από τον γνωστό ακτιβιστή Άνα Χαζάρε που ξεκίνησε, για άλλη μία φορά, απεργία πείνας στο Μουμπάι (Βομβάη).
   
"Καλώ τους συναδέλφους μου στη Βουλή να ανταποκριθούν στις περιστάσεις και να περάσουν το νόμο", είπε ο πρωθυπουργός Μανμοάν Σινγκ. "Ας μην δημιουργήσουμε κάτι που θα καταστρέψει όσα αγαπάμε, στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Να θυμόμαστε ότι ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις", πρόσθεσε.

   
Το κοινοβούλιο συγκλήθηκε εκτάκτως σήμερα για να συζητήσει και να ψηφίσει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο με το οποίο θα δοθεί σε έναν ανεξάρτητο διαμεσολαβητή η εξουσία να προσάγει πολιτικούς και δημοσίους υπαλλήλους που κατηγορούνται για διαφθορά.

   
"Αν δεν ψηφίσετε το νόμο, ο λαός αυτής της χώρας δεν θα σας συγχωρέσει ποτέ", είπε ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών Καπίλ Σιμπάλ κατά την έναρξη της συνεδρίασης, την ώρα που η αντιπολίτευση κατέθετε μια σειρά από τροποποιήσεις.

   
Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για να καταπολεμήσει τη διαφθορά, τη "γάγγραινα" της ινδικής κοινωνίας, θεωρείται "αδύναμο" και αναποτελεσματικό από τους επικριτές του, μεταξύ των οποίων και ο Άνα Χαζάρε. Ο τελευταίος ζητά να έχει ο μεσολαβητής τη δική του ερευνητική ομάδα και να μπορεί επιπλέον να ελέγχει ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Το νομοσχέδιο όμως προβλέπει οι έρευνες να γίνονται από το Κεντρικό Γραφείο Ερευνών, που ελέγχεται από την κυβέρνηση.

   
Ο 74χρονος Χαζάρε έκανε απεργία πείνας τον Αύγουστο, διαμαρτυρόμενος για την εκτεταμένη διαφθορά. Σήμερα ανακοίνωσε ότι ξεκινά και πάλι τριήμερη απεργία πείνας για να πιέσει την κυβέρνηση. "Η κυβέρνηση εξαπατά το λαό. Μια μέρα ο λαός θα δώσει ένα μάθημα στην κυβέρνηση", είπε. Σε σχέση πάντως με τις προηγούμενες φορές, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνέρρεαν για να τον στηρίξουν στις προσπάθειές του, η συμμετοχή ήταν μικρή. Οι διοργανωτές ανέμεναν το πλήθος να φτάσει τις 100.000, όμως σύμφωνα με την τοπική αστυνομία μόλις 4.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο πλευρό του ακτιβιστή. Ο βοηθός του, Βισβαμπάρ Τσαουντάρι, παραδέχτηκε ότι υπήρξε κάποια "σύγχυση" σχετικά με το σκοπό αυτής της νέας απεργίας πείνας.

  
Η ψηφοφορία για την έγκριση του νομοσχεδίου αναμένεται να γίνει την Πέμπτη και στο μεταξύ δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να δεχτεί κάποιες από τις τροπολογίες που κατέθεσε η αντιπολίτευση ή να προτείνει δικές της για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εξέφρασαν πολλά πολιτικά κόμματα.

   
Να σημειωθεί ότι ο δείκτης διαφθοράς στην Ινδία είναι πολύ υψηλός. Για το 2011 η Διεθνής Διαφάνεια την κατατάσσει στην 95η θέση μεταξύ 183 χωρών.
 




Tags:   ινδια  

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τους εργαζόμενους στις ΔΟΥ
Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τους εργαζόμενους στις ΔΟΥ
Συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες  θα έχει στις 10:00 π.μ. ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Aνησυχούν στον Έβρο για το φράγμα της Βουλγαρίας
Aνησυχούν στον Έβρο για το φράγμα της Βουλγαρίας
Η ανησυχία των ελληνικών αρχών, εστιάζεται πλέον στα δυο μεγάλα φράγματα της Βουλγαρίας (Ιβαϊλοβγκραντ και Στούντεν Κλάντενετς) που εμφανίζουν πληρότητα 100% και αποτελούν ορατή απειλή πρόκλησης πλημμυρών για το άμεσο μέλλον.
 
Πωλήσεις ρεκόρ των πολυτελών μοντέλων της Rolls-Royce το 2011
Πωλήσεις ρεκόρ των πολυτελών μοντέλων της Rolls-Royce το 2011
Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Rolls-Royce, η οποία ανήκει στη γερμανική BΜW, πούλησε περισσότερο από ποτέ το 2011.Η ζήτηση πολυτελών αυτοκινήτων έφθασε σε ύψη ρεκόρ!
Τελευταία Σχόλια